ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Άνοιξε η αυλαία χθες ,Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, για το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027». Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, επισφραγίστηκε από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέλαβε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου όπου μεταξύ άλλων είπε : «Μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόσο διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας».

Συνολικό «ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δις. ευρώ

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο πρόγραμμα και τα ποσά που προβλέπονται σε αυτό, κάνοντας λόγο για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» που αγγίζει τα 80 δις. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», μιλάμε για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα»

Αναφορά του πρωθυπουργού σε έργα της Μεσσηνίας

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης σε κάποια από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στον νομό της Μεσσηνίας, όπως για παράδειγμα η κατασκευή του άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη , τα αντιπλημμυρικά έργα στο δρόμο Τσάκωνα-Καλαμάτα., καθώς και η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Αναλυτικά:

«Να δούμε λίγο τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Πελοποννήσου και ειδικά της Μεσσηνίας: εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή του άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο έχετε

ταλαιπωρηθεί και πόσο μας έχει ταλαιπωρήσει το συγκεκριμένο έργο. 252 εκατομμύρια, με νέα αρτηρία 30 χιλιομέτρων, αναβάθμιση 20 χιλιομέτρων υφιστάμενων οδών και βέβαια ένα παράπλευρο δίκτυο 42 χιλιομέτρων, με 12 γέφυρες.

Θέλω επίσης να σταθώ στα έργα των τοπικών υποδομών τα οποία αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα – Καλαμάτα και της περιμετρικής οδού της πόλης. Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να τα συζητήσουμε και με τον Δήμαρχο

Όπως, επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι η υλοποίηση της δέσμευσης -που αν θυμάμαι καλά κ. Δήμαρχε και κ. Περιφερειάρχα είχα κάνει από αυτό εδώ το βήμα- ότι θα κινηθούμε γρήγορα προκειμένου να προχωρήσουμε την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρησή του, τα κείμενα της πρώτης φάσης έχουν ήδη συνταχθεί και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον έτσι ώστε η Μεσσηνία, όπως και οι άλλες περιφερειακές πόλεις όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές επενδύσεις, να αποκτήσει επιτέλους το αεροδρόμιο που της αξίζει, που σας αξίζει, προκειμένου αυτό να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω τουριστική σας ανάπτυξη».

Πλήθος κυβερνητικών στελεχών στο Συνέδριο

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο Μέγαρο Χορού ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Με αφορμή τις εργασίες του Συνεδρίου, στην Καλαμάτα βρίσκεται πλειάδα Κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων, ανάμεσά τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Πρόεδροι Οργανισμών, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κ.ά.

Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε ότι: «το ΕΣΠΑ ακουμπά κάθε τομέα πολιτικής, κάθε τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας». Σημείωσε πως κορωνίδα των προγραμμάτων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε αυτές φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως ταυτόχρονα είναι «πολλά άλλα πράγματα», καθώς μεταξύ άλλων αφορά τις πράσινες επενδύσεις, την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, τις πολιτικές για την απασχόληση, τη νεολαία, την κατάρτιση, τη δημόσια υγεία και την ψυχική υγεία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις