ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη άσκηση με σενάριο σεισμού, με κωδική ονομασία «Πολυβώτης 2022», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00, στο κέντρο της Καλαμάτας.

Η άσκηση είχε σκοπό την καλύτερη προετοιμασία και το συντονισμό του μηχανισμού απόκρισης, όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί ξαφνικό φυσικό φαινόμενο, συχνό στο ελληνικό χώρο και εξελίχθηκε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Το συντονισμό της άσκησης έχει ο Υποδιοικητής της Π.Υ Καλαμάτας, Επιπυραγός Παναγιώτης Παπανικολάου. Στην άσκηση συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Δήμος και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική και η Δημοτική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, καθώς και ΒΔ (ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνία, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Παράρτημα Καλαμάτας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης).

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε:

Σεισμική δόνηση εντάσεως 6 της κλίμακας Richter με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, με μικρό εστιακό βάθος. Από τις πρώτες πληροφορίες προκλήθηκαν ζημιές σε κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, υπήρξε μερική κατάρρευση στο κτίριο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου που βρίσκεται στην οδό Αριστομένους 33, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Από την κατάρρευση ένα (1) άτομο βρέθηκε εγκλωβισμένο, καταπλακωμένο από δομικά υλικά, στο πρόβολο της εισόδου, ένα (1) άτομο είχε τραυματιστεί και βρισκόταν εγκλωβισμένο στον 1 ο όροφο του κτιρίου, ένα (1) άτομο είχε καταφύγει στην ταράτσα έπειτα από μερική κατάρρευση του κλιμακοστασίου του κτιρίου, ενώ υπήρξε και εκδήλωση πυρκαγιάς μικρής έντασης και έκτασης, στον ημιώροφο του κτιρίου, η οποία προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων. Επίσης, σύμφωνα με το σενάριο, βλάβες υπέστησαν δώδεκα (12) κατοικίες, ενώ αναφέρθηκαν επίσης πτώσεις δομικών υλικών από διάφορα κτίρια της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Καλαμάτας.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης, επεσήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας εμπλέκεται σε όλα τα στάδια Πολιτικής Προστασίας και ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετείχαν, με πρώτη την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις