ΛΑΚΩΝΙΑ. Δέντρο που γνώρισε Βυζαντινούς δεσπότες, Φράγκους και Ενετούς ηγεμόνες, Οθωμανούς κατακτητές κι έζησε την Ελληνική Επανάσταση. Επιβίωσε από πολέμους, πυρκαγιές και λεηλασίες… Αποτελεί «μνημειακό ελαιόδεντρο», άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων του χωριού Απιδιά Λακωνίας, την ιστορία του και τον πολιτισμό του. Παρέμεινε αγέρωχο και συνέχισε να προσφέρει τους πολύτιμους καρπούς του. Μοναδική του τροφή το ξηρό έδαφος και το νερό από τα νέφη.

Ποιος το φύτεψε, ποιος το μπόλιασε, ποιοι το κλάδευαν και ποιοι λάμβαναν τα πολύτιμα δώρα του; Πόσοι είχαν ξαποστάσει κάτω από τον ίσκιο του και τι ιστορίες θα μπορούσε να μας διηγηθεί εάν είχε λαλιά;

Η συγκεκριμένη ελιά ανήκει στην ποικιλία της Μυρτολιάς (Σμυρτολιά ή Μουρτολιά) που καλλιεργείτε κυρίως στην περιοχή. Βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων, έχει κλαδευτεί πρόσφατα για ενδυνάμωση και έχει ύψος 8 μέτρων. Τα φύλλα της έχουν πράσινο ανοικτό χρωματισμό, ο καρπός της έχει ωοειδές σχήμα και μέσο βάρος 2,5 gr. Η αναλογία σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 3,9 / 1. με περιεκτικότητα των φρούτων σε λάδι να φτάνει το 24%. Η ποικιλία αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ελαιόλαδου πολύ υψηλής ποιότητας και είναι ανθεκτική στο κρύο και την ξηρότητα.

Ενδεικτικά στοιχεία μεγέθους

Περίμετρο βάσης κορμού: 14.10 m. - Διάμετρο βάσης κορμού Β/Δ προς Ν/Α: 5 m. - Διάμετρο βάσης κορμού Β/Α προς Ν/Δ: 4.50 m. - Ύψος κορμού - από το έδαφος ανά βραχίονες: α) 1.20 m. β) 2m. γ) 2 m. δ) 3.15 m. - Περίμετρος κορμού σε ύψος 0,75 m: 9.20 m. - Περίμετρος κορμού σε ύψος 1 m: 9 m. - Περίμετρος κορμού σε ύψος 1.20 m: 9.05 m. - Περίμετρος κορμού σε ύψος 1.50 m: 9.50 m. - Διάμετρος κορμού σε ύψος 0.75 m: Β/Α προς Ν/Δ: 3 m. Διάμετρος κορμού σε ύψος 1. m: Β/Α προς Ν/Δ: 3,20 m. - Διάμετρος κορμού σε ύψος 1. 20 m: Β/Α προς Ν/Δ: 3,25 m. - Διάμετρος κορμού σε ύψος 1.50 m: Β/Δ προς Ν/Α: 3.70 m. - Διάμετρος κορμού σε ύψος 1.50 m: Β/Α προς Ν/Δ: 3.30 m. - Εσωτερικά ο κορμός φέρει περιμετρική σπηλαίωση.

Η υπεραιωνόβια Ελιά βρίσκεται εντός οικισμού, μέσα σε μια συστάδα παλαιών ελαιόδεντρων που εφάπτονται με τον δρόμο και σε απόσταση 38 μέτρων από την ανατολική είσοδο του Κοιμητηρίου της Απιδιάς (Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου), με συντεταγμένες, 36.885301, 22.795487.

Η Ελιά της Απιδιάς πιθανόν να διανύει την δεύτερη χιλιετία της ή να την έχει ήδη διανύσει. Προς απόδειξη τούτου, εφόσον μέρη του δέντρου πληρούν τις ερευνητικές προϋποθέσεις (απουσία καρδιόξυλου) θα δρομολογηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που προσδιορίζουν την ακριβή χρονολόγηση του με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα. Με αυτούς τους υπολογισμούς η ελιά αυτή φύτρωσε ή φυτεύτηκε εδώ τα χρόνια που γεννιόταν ο Χριστός.

Ο Νικόλαος Γεωργίου Μανιατάκος (ιδιοκτήτη της υπερ-αιωνόβιας ελιάς) δώρισε το δέντρο, στην Ενορία της Απιδέας.

Φωτογραφίες: Peter Katsambis

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις