ΣΠΑΡΤΗ. Το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2022 επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας Κούμπαρη Παλαιοπαναγίας, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κα Γεωργία Ζαχαράκη Αναστασοπούλου και τον κ. Δημήτριο Ψυχόπαιδα, καθώς και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κα Ευαγγελία Πάντου, συνοδευόμενη από την κα Δανάη Χαραλάμπους, προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, ο οποίος έχει, πέραν της πνευματικής ευθύνης και την υψηλή επίβλεψη των εργασιών και ενεργειών για την αναζωογόνηση της ανασυσταθείσας Ιεράς Μονής, υποδέχθηκε τους επισκέπτες ως Ηγουμενεύων της Μονής, ο πατέρας Ραφαήλ Τσάλτας.

Αφού προσκύνησαν το σεπτό εικόνισμα της Παναγίας Ελεούσας, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους του Μοναστηριού, ενώ άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πληροφορίες της ερευνήτριας κας Χαραλάμπους, η οποία έχει εντρυφήσει στον πλουσιότατο αγιογραφικό διάκοσμο του Καθολικού, που χρονολογείται από το 1602.

Ο κ. Δούκας αντιλήφθηκε την ανάγκη για την βελτίωση της πρόσβασης στη Μονή, ενώ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πώς ήδη προτάθηκε στον κ. Ψυχόπαιδα η άμεση επέμβαση στον δρόμο. Από την πλευρά της η κα Πάντου τόνισε την επιτακτική ανάγκη για την συντήρηση των κτισμάτων, σύμφωνα πάντοτε με τις κείμενες διατάξεις και κανονισμούς, ώστε να αποτραπεί η φθορά του χρόνου, έργα στα οποία θα σταθεί βέβαια αρωγός. Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, πως η Μονή Κούμπαρη αποτελεί, με την επανίδρυσή της στις αρχές του 17ου αιώνα, το πρώτο δείγμα της αναζωπύρωσης του μοναχισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λακεδαιμονίας με την ανέγερση μετά από αυτήν άλλων Ιερών Μονών.

Όπως αναφέρει ο πατέρας Ραφαήλ Τσάλτας «η ικανοποίηση και τα ευφρόσυνα αισθήματα που εκφράστηκαν κατά την αναχώρησή τους ενισχύουν τις ελπίδες μας για την υλοποίηση του πολυχρονίου οράματος της αναστήλωσης της Ι. Μονής μας με την αρωγή τους. Ευχαρίστησα τους επισκέπτες εκ μέρους του σεπτού Ποιμενάρχη μας, εκφράζοντας καρδιακές ευχές για ευλογημένα Χριστούγεννα και παραγωγική νέα χρονιά».

Να σημειωθεί ότι προ ημερών επισκέφθηκε την Ιερή Μονή και ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

(Φωτογραφίες: Γεώργιος Βαμβαλής)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις