ΣΠΑΡΤΗ. Ζεστό, έντονο, παρατεταμένο, ειλικρινές μα προπαντός λυτρωτικό, τόσο για το κοινό όσο και για τα πρόσωπα επί σκηνής, τη Nαταλία, τη Σταύρια και τον Γιάννη, ήταν το χειροκρότημα που εισέπραξε η θεατρική παράσταση,

…Τι σε μέλει εσένανε, από πού είμαι εγώ / απ' το Καραντάσι φως μου, ή απ' το Κορδελιό…

Με ενάργεια και λιτή έκφραση, οι παράλληλοι μονόλογοι των δρώντων επί σκηνής, εφαπτόμενοι επί μέρους, έδωσαν όλη την εικόνα μιας βαθιάς πληγής που αιμορραγεί, την εικόνα αυτού του τραύματος που αποτέλεσε, δεκαετίες για την Ελλάδα, η Μικρασιατική Καταστροφή.

Από ξένο τόπο κι απ' αλαργινό / ήρθ' ένα κορίτσι φως μου δώδεκα χρονώ…

Η Μεγάλη Έξοδος του Ελληνισμού από τη Μικρασία, τραγικό ρέκβιεμ της Μεγάλης Ιδέας, περιγράφεται με δυνατές λέξεις που πλάθουν ζωντανές εικόνες, τοποθετώντας τον θεατή εντός της πλοκής του έργου.

Σμύρνη, Ουσάκ, Κιουτάχεια, ο Τσολιάς του Μετώπου..

Οι βιασμοί.. Το πλιάτσικο, οι δολοφονίες.. ο Τρόμος

  • «Όποια γλώσσα κι αν μιλάς, λόγια δεν θάβρεις να τον περιγράψεις. Ο Τρόμος ξεπερνάει τον θάνατο, δεν φοβάσαι τον θάνατο, φοβάσαι τον τρόμο… Ο Τρόμος έχει τώρα το πρόσταγμα..»

Η πρωτότυπη σύνθεση του Γιάννη Ισμυρνιόγλου, το μικρασιάτικο μουσικό ιδίωμα, οι Κιρκιτσιώτισσες και οι σκοποί από το Αϊδίνι, δημιουργούν ένα ασφαλές ακουστικό πέπλο ώστε ο θεατής να καθηλωθεί εντός του θεατρικού και ιστορικού πλαισίου, αλλά και «να λάβει το μήνυμα σε πολλά επίπεδα».

Δυνατές, διεισδυτικές, δουλεμένες ερμηνείες από τη Nαταλία Γεωργοσοπούλου και τη Σταύρια Νικολάου, μαρτυρούν ατελείωτες πρόβες, αγάπη και μεράκι για το αντικείμενο. Σαν η δροσιά του πειραματικού θεάτρου να κατέλαβε το Πνευματικό Κέντρο! Ομολογουμένως, περιμένουμε ευχάριστα την επόμενη επίσκεψή τους στη λακωνική πρωτεύουσα.

Η παράσταση, αφ’ εαυτής, είναι συγκλονιστική! Δεν χαρίζεται σε καμιά στιγμή σε κανένα από τα δύο εμπόλεμα μέρη. Ξεπερνά τις ιστορικές παρασιωπήσεις, ρίχνει φως σε απάνθρωπες πράξεις που διέπραξαν οι αντίπαλοι στρατοί, στη δίνη αυτού του διαφθορέα της ανθρώπινης φύσης, του Πολέμου.

«Δε με νοιάζει πια ο θάνατος, τους ζωντανούς σκιάζομαι,

που χάνουν κάθε ανθρωπιά, στον Πόλεμο..»

  • «Χαιρέτα τη γη όπου μας γέννησε, ας μη μας κρατάει κακία που την ποτίσαμε με αίμα,

Ανάθεμα τους αίτιους, Ανάθεμα τους αίτιους»

Αλμυρή Έρημος |Ομάδα Θεάτρου Άλας

  • Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Nαταλία Γεωργοσοπούλου, Σταύρια Νικολάου
  • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Ισμυρνιόγλου
  • Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια, φωτισμοί: Η ομάδα
  • Φωτογραφίες: Πέτρος Καλφαμανώλης
  • Trailer: Γιάννης Αποσκίτης, Πέτρος Καλφαμανώλης

«Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και το Π.Τ. Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσκάλεσαν την Ομάδα Θεάτρου «Άλας» να παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Αλμυρή Έρημος», την οποία συνυπογράφει ο Σπαρτιάτης μουσικός, Γιάννης Ισμυρνιόγλου».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις