ΛΑΚΩΝΙΑ. Σειρά διαδοχικών συναντήσεων για θέματα που αφορούν στο αρδευτικό νερό πραγματοποίησε την Τετάρτη (18/1) ο Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, πρώτα στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρ. ΙΓΜΕ) και στη συνέχεια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).

Κατά την επίσκεψή του στην ΕΑΓΜΕ συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή κο. Γκούτη και τον Διευθυντή Υδατικών Πόρων κο. Σαμπατακάκη. Στο ΓΠΑ, μαζί με τον Φ. Κουρεμπέ, Συντονιστή του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μετεωρολόγο κο. Λαγουβάρδο καθώς και τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπιλάλη.

  • Υπό το πρίσμα νέων δεδομένων και της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης

Στις συζητήσεις αναλύθηκε όλο το φάσμα της διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού, από τη διαχείριση των υδάτων άρδευσης, την υδατοοικονομία, το υδατικό δυναμικό ανά σύστημα, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και κυρίως της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης.

Ο Στ. Αραχωβίτης, τόνισε τη σημασία που έχει «η καταγραφή, η παρακολούθηση και η έρευνα πάνω στην διαθεσιμότητα και στις ανάγκες σε νερό που μεταβάλλονται ραγδαία λόγω κυρίως της κλιματικής κρίσης» ενώ επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει «…η έρευνα που διενεργούν οι δημόσιοι φορείς όπως η ΕΑΓΜΕ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο».

  • Τα δεδομένα θυμίζουν την περίοδο λειψυδρίας του 1989 – 1990!

Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με το νερό φορέων είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ. Η θωράκιση της χώρας και η προσαρμογή της παραγωγής απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή είναι σε οριακό, χρονικά, σημείο. Αξίζει να σημειωθεί πως το Υδατικό Ισοζύγιο θυμίζει τις δραματικές ημέρες της λειψυδρίας του 1989-1990!

Η αξιοποίηση της γνώσης, της τεχνολογίας, των σύγχρονων δεδομένων, της έρευνας και του επιστημονικού δυναμικού στην μετεωρολογία, την υδρογεωλογία και την Γεωπονική Επιστήμη για την πρόταση άμεσων λύσεων, είναι επιβεβλημένη.

  • Τι να κάνουμε

Όπως κατέδειξε ο Στ. Αραχωβίτης, η κατασκευή μικρών φραγμάτων εμπλουτισμού, «που αποτελούν μια οικονομική και σχετικά άμεση λύση», η βελτίωση των δικτύων διανομής για τον περιορισμό των απωλειών και την δυνατότητα περαιτέρω εφαρμογών σύγχρονων συστημάτων άρδευσης αλλά και ο προγραμματισμός και κατασκευή μεγάλων δημοσίων αρδευτικών έργων με σκοπό την διαχείριση και τη ταμίευση αρδευτικού νερού, θα πρέπει να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις ανάγκες όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο και για αυτό απαιτείται σταθερός και μακρόπνοος σχεδιασμός. Η αξιοποίηση των οικονομικών πόρων θα πρέπει να έχει την μέγιστη αποδοτικότητα καθώς ο χρόνος και οι ευκαιρίες παρέρχονται.

  • Για τη Λακωνία

Όσον αφορά τη Λακωνία, έγινε συζήτηση για την υλοποίηση του μεγάλου αρδευτικού έργου της Κελεφίνας, το υδατικό δυναμικό της Μάνης, τις αυξημένες αρδευτικές ανάγκες της περιοχής των Γερονθρών, τον εμπλουτισμό του υδατικού συστήματος των Μολάων, τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού Τρινάσου στην περιοχή της Σκάλας και της Μονεμβασίας.

Συζητήθηκαν οι ανάγκες και οι προτεινόμενες δυνατές παρεμβάσεις σε κάθε υδατικό σύστημα ξεχωριστά.

Το σίγουρο είναι πως η συζήτηση μόλις ξεκίνησε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις