ΣΠΑΡΤΗ. Το Κοιμητήριο της Μαγούλας που βρίσκεται στη Λακωνία αποτελεί πρωτοποριακό μνημείο με φουτουριστική αισθητική που δεν θυμίζει σε τίποτα τα υπόλοιπα κοιμητήρια που γνωρίζουμε.

Με αφορμή το κείμενο του κορυφαίου χρονογράφου και συνεργάτη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Παύλου Παλαιολόγου, που δημοσιεύτηκε στο «ΒΗΜΑ», κάνουμε μια αναδρομή στο χωροχρόνο για να δούμε τη δημιουργία ενός τόσο εντυπωσιακού και πρωτοποριακού κτίσματος στη Λακωνία.

«Το προάστιο της Σπάρτης Μαγούλα έχει το προνόμιο να διαθέτει την πιο μοντέρνα πόλη των νεκρών. Καλότυχοι οι νεκροί…», αναφέρει στο κείμενό του.

Το design του νεκροταφείου καθιστά το κοιμητήριο της Μαγούλας ένα πραγματικό μνημείο που αξίζει να δει από κοντά κάθε επισκέπτης στη Λακωνία. Η κυματοειδής αψιδωτή κατασκευή αποτελεί την αρχιτεκτονική αποτύπωση των «διακυμάνσεων της ζωής».

Πρόκειται για ένα από τα πιο σπουδαία έργα που άφησε πίσω του ο Γεώργιος Σαϊνόπουλος, ένας άνθρωπος που έφερε το φως του πολιτισμού μέσα από τις σημαντικές πολιτιστικές δωρεές του στον τόπο της Σπάρτης. Μέχρι σήμερα η προσφορά του παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη των Σπαρτιατών, και δικαίως αναγνωρίζεται η μοναδική μορφή του νεκροταφείου της Μαγούλας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις