MΕΣΣΗΝΗ. Την Πέμπτη (08/02) το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Γιώργο Αθανασόπουλο για να εκφράσει τις ευχές του για καλή και δημιουργική θητεία και να καταθέσει τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου για την νέα Δημοτική Περίοδο. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, αφορούν τις παρεμβάσεις σε υποδομές και τις παρεμβάσεις για την βελτίωση και την ανάδειξη της εμπορικότητας της πόλης της Μεσσήνης, οι οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν την νέα πενταετή Δημοτική Περίοδο.

Συγκεκριμένα τα θέματα που τέθηκαν από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσσήνης προς συζήτηση και ανταλλάχθηκαν απόψεις είναι τα εξής:

1) Ανάπλαση της οδού 28ης Οκτωβρίου ώστε να επιτευχθεί ομοιομορφία με τις όμορες οδούς.

2) Κλείσιμο της πρόσβασης από μηχανοκίνητα οχήματα των υπάρχων πεζόδρομων της πόλης μας ή αποχαρακτηρισμός τους από πεζόδρομους. Το συγκεκριμένο μέτρο κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο ώστε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη σε αυτές τις οδούς αλλά και αυτές που πρόκειται μελλοντικά να δραστηριοποιηθούν, θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζουν το καθεστώς που θα τις διέπει και να μην επικρατεί η παρούσα αναρχία του σήμερα.

3) Μονοδρόμηση της οδού Δ. Κούτσικα ( Μπούκας ), με παράλληλη διαπλάτυνση του δυτικού πεζοδρομίου, καθώς και ανάπλαση αστικού τύπου των πεζοδρομίων της οδού Εθνάρχου Μακαρίου.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες ώστε:

α) Να αναδειχθεί η Δ. Κούτσικα ως ο Νο 1 εμπορικός δρόμος της πόλης όπως γίνετε σε άλλους δήμους.

β) Να αποκτήσει ομοιομορφία και κατανομή η πόλη, ως προς την δραστηριότητα των επιχειρήσεων καθώς κατά την υφιστάμενη κατάσταση οι επιχειρήσεις είναι διασκορπισμένες και μικτές ως προς την δραστηριότητα τους.

γ) Να δημιουργηθούν για τους πεζούς ( επισκέπτες και πολίτες που διαμένουν στην πόλη μας ) δύο δρόμοι ευχάριστου περίπατου, που θα έχουν όφελος για τις επιχειρήσεις αλλά και για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση που γίνετε στο φιλοσοφικό κέντρο το οποίο θα αποτελέσει το κέντρο πολιτισμού της πόλης μας, στην πραγματικότητα θα διασυνδέσουμε το κέντρο της πόλης και τους πολίτες της με τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι πολίτες το ελεύθερο χρόνο τους να τον περνούν περισσότερο στην πόλη μας, να προσελκύσουμε επισκέπτες από όμορους δήμους αλλά και μπροστά στις τουριστικές επενδύσεις που αναμένονται να προσελκύσουμε τουρισμό εντός του αστικού ιστού.

4) Ανάπλαση του χώρου των εστιατορίων που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας. Διαμόρφωση του δαπέδου για διευθέτηση του προβλήματος απορροής των υδάτων. Υποχρεωτική αντικατάσταση από τις επιχειρήσεις των κιοσκιών με ομοιόμορφες καλαίσθητες κατασκευές, με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων από τον Δήμο προς τις επιχειρήσεις, π.χ.: απαλλαγή για 4 χρόνια των τελών ενοικίασης των χώρων καθώς και παροχές για νερό και ρεύμα σε όλους τους ενοικιαζόμενους χώρους.

5) Στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη το μέτρο της περιορισμένης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, όλες τις ημέρες και ώρες που λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Αυτή την στιγμή με τον τρόπο που λειτουργεί, οι πολίτες και οι επισκέπτες είναι μπερδεμένοι στο κατά πόσο εφαρμόζεται ή όχι.

6) Λαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων. Αίτημα για αλλαγή ημέρας από Σάββατο σε Παρασκευή και μεταφορά της στις οδούς Καρατζά και Μερλοπούλου, από Καρατζά και Κολοκοτρώνη που είναι σήμερα.

7) Ανάδειξη του αεροδρομίου της Τριόδου και βελτίωση των υποδομών του ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Επιπλέον δημιουργία δράσεων ώστε αυτοί οι επισκέπτες να διαμένουν και να καταναλώνουν στο κέντρο της πόλης μας.

8) Δημιουργία ενός οδηγού πόλης που θα αναδεικνύει στο εσωτερικό και εξωτερικό κοινό, όλα τα σημεία ενδιαφέροντος για έναν επισκέπτη, όπως τουριστικά, καλλιτεχνικά και αρχαιολογικά σημεία καθώς και σημεία επιχειρήσεων. Να υπάρχει έντυπο υλικό που να διανέμετε στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας, στο αεροδρόμιο Τριόδου όταν έχει εκδηλώσεις, στην Αρχαία Μεσσήνη, σε αθλητικά γεγονότα που προσελκύουν επισκέπτες από άλλες πόλης ( π.χ. μαραθώνιος, μπάσκετ κορασίδων. ), σε διάφορες εκθέσεις ( π.χ. Πελοπόννησος Expo ) αλλά και σε επιχειρήσεις και συλλόγους που το χρειάζονται σε δικές τους δράσεις.

9) Ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης καθώς και του αμφιθέατρου που περιλαμβάνει.

10) Παραλιακό Μέτωπο. Γέφυρα Παμίσου στον Άγιο Νικόλαο για να διασυνδεθεί το παραλιακό μέτωπο. Ολοκλήρωση μελετών και ξεκίνημα έργων υποδομών για την ́Β κατοικία στην Μπούκα. Αξιοποίηση του αλσύλλιου της Μπούκας π.χ. ως κάμπινγκ. Επιτάχυνση της δημιουργίας σχολής εμπορικού ναυτικού στον Άγιο Νικόλαο.

11) Καταπολέμηση της παραβατικότητας μέσα από την έντονη πίεση στα αρμόδια Υπουργεία για λήψη μέτρων.

Συγκεκριμένα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

1) Την άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου εντονότερης αστυνόμευσης, την επιπλέον στελέχωση του Αστυνομικού τμήματος Μεσσήνης με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για την αποτελεσματική λειτουργία του, αλλά και την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών και όπλων.

2) Την καταπολέμηση του παραεμπορίου, σε όλες του τις εκφάνσεις.

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης:

1) Την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα με τις ανάλογες ποινές που θα λειτουργούν ως αποτροπή όλων των εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών.

2) Την εφαρμογή των νόμων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης με ζήλο. Θεωρούμε ότι έχουν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και την εφαρμογή των νόμων. Το κράτος έχει την συνταγματική υποχρέωση να επιβάλει το νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη αλλά και η κοινωνική μέριμνα είναι από τις βασικές αρχές του συντάγματος μας και αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Μια περιοχή δεν μπορεί να αναπτυχθεί όταν οι πολίτες της, οι επισκέπτες της και οι επιχειρηματίες νιώθουν ανασφάλεια.

Από το Υπουργείο Παιδείας:

1) Την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου για υποχρεωτική εκπαίδευση των Ρομά.

Από το Υπουργείο Εργασίας:

1) Την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου εύρεσης εργασίας και κοινωνικής ένταξης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Από το Υπουργείο Οικονομικών:

1) Σε συνεργασία με τα παραπάνω Υπουργεία, τη διασύνδεση με κλίμακες έως και μόνιμης απώλειας των επιδομάτων και όλων των οικονομικών ευεργετημάτων, με κριτήρια την τήρηση της νομιμότητας, την υποχρεωτική εκπαίδευση και την εύρεση εργασίας, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύουμε την παραβατικότητα και οι νομοταγείς πολίτες να πληρώνουν φόρους για αυτή την επιβράβευση.

2) Την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων μέσα από πραγματοποίηση περισσότερων κοινών εκδηλώσεων και δράσεων, την συνεχή επικοινωνία μεταξύ Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου για επίλυση καθημερινών μικροπροβλημάτων που όμως επηρεάζουν την ψυχολογία της αγοράς και των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος άκουσε προσεκτικά τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση, μας ενημέρωσε για τις προτάσεις του και δεσμεύτηκε ότι θα ιεραρχηθούν και θα αναζητηθούν λύσεις το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, ο κ. Δήμαρχος πρότεινε και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και την νέα περίοδο η τακτική συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης και του ιδίου, ώστε να επιτευχθεί ακόμα καλύτερη συνεργασία, ανταλλαγή προτάσεων και ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα. Τέλος, σε θερμό κλήμα ευχαρίστησε για τις ευχές την Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις