ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Οι αεροπορικές «ακροβατικές» επιδείξεις από μόνες τους είναι θέαμα που κόβει την ανάσα και συνήθως εκτελούνται με μαεστρία σε καθαρούς ουρανούς, χωρίς κοντινά φυσικά εμπόδια που θα μπορούσαν να αποδειχθούν μοιραία. Έχοντας αυτό κατά νου, υποκλινόμαστε στην τόλμη και τις ικανότητες του Péter Besenyei, του Ούγγρου πιλότου που διέσχισε με αεροσκάφος κατά μήκος τον Ισθμό της Κορίνθου.

Φυσικά δεν πρόκειται για οποιονδήποτε πιλότο, αλλά τον άνθρωπο τον οποίο πλησίασε η Red Bull ζητώντας του συμβουλές προκειμένου να στηθεί το γνωστό πια Red Bull Air Race World Championship, του οποίου μάλλον δικαίως θεωρείται ο «νονός».

Στα 67χρόνια του πλέον, ο Péter Besenyei είναι σε θέση να καυχιέται ότι κατόρθωσε να κάνει τα παιδικά του όνειρα πραγματικότητα. Γεννημένος στις 8 Ιουνίου 1956 σε ένα σπίτι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, ο ήχος των αεριωθούμενων έγινε το… νανούρισμά του, ενώ ήταν μόλις 6 ετών όταν πήγε με τον πατέρα του και παρακολούθησαν τον συμπατριώτη τους, Γιόζεφ Τοτ, να κατακτά τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ακροβατικών με αεροπλάνα. Το μόνο που ήθελε έκτοτε ήταν να ασχοληθεί με αυτόν τον κόσμο.

Ξεκίνησε πετώντας με ανεμοπλάνα, συνέχισε ως πιλότος του εθνικού αερομεταφορέα της Ουγγαρίας, αλλά πάντοτε το μεγάλο πάθος του ήταν τα ακροβατικά. Ορισμένες από τις παράτολμες φιγούρες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς αφού κανένας άλλος δεν τις είχε δοκιμάσει ξανά, κι αφού κατέκτησε τίτλους και μετάλλια σε πολλές διοργανώσεις, άρχισε να βάζει άλλους στόχους και άλλους τρόπους για να κατακτήσει τους ουρανούς.

Ο Ισθμός της Κορίνθου ήταν ένα από τα απωθημένα του. Το 1995 είχε καταφέρει να κάνει τα… κόλπα του πετώντας ανάποδα κάτω από την γέφυρα του Δούναβη που ενώνει την Βούδα με την Πέστη, τις δύο πλευρές της ουγγρικής πρωτεύουσας, ενώ αργότερα πέτυχε την διέλευση μέσα από την Tiamen Cave, δηλαδή το γνωστό το σπήλαιο στα Κινεζικά Όρη.

Στις 26 Μαρτίου 2014, με την «βοήθεια» του διάσημου ενεργειακού ποτού, απογείωσε το ειδικά σχεδιασμένο μονοθέσιο Extra 300S D-EFBY ισχύος άνω των 300 ίππων και ξεκίνησε για το παράτολμο εγχείρημά του… Το… μόνο που είχε να κάνει ήταν να πιλοτάρει το βάρους περίπου 608 κιλών, μήκους 6,6 μέτρων και με άνοιγμα φτερών στα 8 μέτρα αεροσκάφος κατά μήκος μια ιστορικής γέφυρας μήκους 6,4 χλμ., κατασκευασμένης το πολύ μακρινό 1893, το πλάτος της οποίας κυμαίνεται από 24 μέτρα στο πιο στενό σημείο μέχρι 50 το πλατύτερο. Ένα κατόρθωμα που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στα χρονικά…

Αφού την διέσχισε κατά μήκος σε ευθεία γραμμή, ο έμπειρος πιλότος ένιωσε έτοιμος να… απογειώσει την εμπειρία και το θέαμα, προσθέτοντας στο προσωπικό του σόου πολλά ακροβατικά που κόβουν την ανάσα, αφού ακόμη κι ένας αδαής με τον χώρο μπορεί να αντιληφθεί την πτητική ικανότητα που απαιτείται για κάτι τόσο ακραίο, όπως επιβεβαιώνουν και τα πλάνα του παραπάνω βίντεο! Κι αφού έβγαλε τα… γούστα του, συνέχισε περνώντας κάτω από την παλιά γέφυρα της Κορίνθου, πριν σηκώσει κατακόρυφα το αεροπλάνο κάνει νένα κατακόρυφη κάθοδο με σχεδόν 300 χιλιόμετρα την ώρα και ολοκληρώσει με δύο χαριτωμένα λουπ για το «αντίο».

«Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η διώρυγα της Κορίνθου, ένα ιστορικό σημείο της Ελλάδας, αποτελούσε για μένα πρόκληση εδώ και πολύ καιρό. Νιώθω υπέροχα που βρίσκομαι σε αυτή τη μαγευτική και γεμάτη πλούσια ιστορία χώρα και απόλαυσα ιδιαίτερα αυτή τη μοναδική εμπειρία» δήλωσε μετά το τέλος της επίδειξης και πλέον, έχοντας αποσυρθεί πια και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όλοι αναρωτιούνται ποιο θα είναι το επόμενο εγχείρημα που θα μας καταπλήξει.

Φωτογραφίες από redbull.com

Πηγή: menshouse.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις