ΣΠΑΡΤΗ. Αυτό που είδαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης προμηνύει μαραθώνιες συνεδριάσεις στο μέλλον για θέματα όπου οι Παρατάξεις συμφωνούν ότι διαφωνούν και πάντα με τις κάμερες ανοικτές. Στη συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου τέθηκε προς ψήφιση κείμενο Ψηφίσματος στήριξης των αγροτών στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους. Το κείμενο είχε θέσει υπ’ όψιν του προέδρου του Σώματος η Ντία Τζανετέα, επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτη. Νέα Πορεία».

Όπως αποδείχθηκε οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, πλην της πλειοψηφίας, είτε δεν είχαν λάβει γνώση, είτε δεν είχαν κάνει έγκαιρα τις παρεμβάσεις στο κείμενο του Ψηφίσματος πριν αυτό έρθει προς συζήτηση, με αποτέλεσμα, κρινόμενο ως κατεπείγον, να ανοίξει συζήτηση για το αν πρέπει να γίνουν προσθήκες και αλλαγές επί του κειμένου. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια όλες οι παρατάξεις, πλην αυτής του Πέτρου Δούκα που απουσίαζε, είχαν και θέσεις και προτάσεις.

Μετά από συζήτηση πέρασε ομόφωνα το κείμενο ψηφίσματος που πρότεινε η Παράταξη της κ. Τζανετέα, χωρίς καμία προσθήκη με τη διαπίστωση και συμφωνία να έρθει στο Σώμα συζήτηση εφ΄όλης της ύλης για τα προβλήματα των αγροτών.

Τι κείμενο Τζανετέα που έγινε Ψήφισμα

Το κείμενο που πρότεινε η Ντία Τζανετέα (Σπάρτη Νέα Πορεία) και το οποίο, τελικά αποτελεί και το Ψήφισμα του Σώματος είναι το εξής:

«Ψήφισμα στήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Σπάρτης στα αιτήματα των αγροτών -κτηνοτρόφων της Λακωνίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και κατ’ επέκταση για την επιβίωσή τους.

Στηρίζουμε τον αγώνα τους, γιατί ως κατεξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός Δήμος, γνωρίζουμε τις σκληρές και αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη συνεχή αγωνία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγωγή και την επιβίωσή τους.

Γνωρίζουμε επίσης πως η επιβίωση, αλλά και η προκοπή ολόκληρης της περιοχής μας, εξαρτάται από την εξασφάλιση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Επιπρόσθετα, επειδή η μειωμένη παραγωγή του ελαιολάδου, της ελιάς καλαμών, των εσπεριδοειδών και γενικά των αγροτικών προϊόντων, λόγω του δάκου, της ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών κ.λ.π. σε αντιδιαστολή με το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών διαβίωσης, η μείωση των επιδοτήσεων, λόγω της τροποποίησης της νέας ΚΑΠ, η χαμηλή τιμή πώλησης του γάλακτος, το υψηλό κόστος εκτροφής του ζωικού κεφαλαίου, απειλούν με εξαφάνιση τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους με εγκατάλειψη των καλλιεργειών και του πρωτογενούς τομέα της Σπάρτης, της Λακωνίας και της χώρας.

Τέλος, επειδή η Αγροτική Ανάπτυξη αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, προωθώντας παράλληλα την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων τεχνικών έργων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα.»

Η πρόταση - προσθήκη Βακαλόπουλου που δεν «πέρασε»

Ο δήμαρχος Μιχάλης Βακαλόπουλος και η Παράταξή του, κατά την συζήτηση του θέματος, πρότειναν να αναγραφεί στο Ψήφισμα ότι η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβαλαν προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών αλλά χρειάζονται να συμπεριληφθούν και νέα μέτρα. Η πρόταση του δημάρχου, με την οποία ταυτίζεται η πρόταση Τζανετέα, με παρέμβαση του Βαγγέλη Βαλιώτη και σύμφωνη γνώμη του Δημήτρη Αρφάνη, δεν πέρασε αφού ο δήμαρχος, αν και διαθέτει ικανή πλειοψηφία στο Σώμα, αναδιπλώθηκε και την απέσυρε.

Το κείμενο της πρότασης Βακαλόπουλου έχει ως εξής:

« Δεν παραβλέπουμε την συμβολή της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού στη διαβούλευση με τους αγρότες. Όμως πέραν των ήδη ληφθέντων αποφάσεων και μέτρων στήριξης θεωρούμε απαραίτητο τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται όχι μόνο από την ολοκλήρωση των εν γένει τεχνικών έργων για τον πρωτογενή τομέα αλλά και την ένταξη νέων σύμφωνα με την επικρατούσα κατάσταση από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την πρωτογενή παραγωγή »

Η θέση Βαλιώτη και ο «μαύρος καπνός» από το Μαξίμου

Ο επικεφαλής της Παράταξης «Ενωτική Δημοτική Κίνηση Σπάρτης» Βαγγέλης Βαλιώτης έκρινε ως θετική την πρόταση για ψήφισμα της κ. Τζανετέα αλλά διαφώνησε με την προσθήκη Βακαλόπουλου τονίζοντας ότι από την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Αγρότες βγήκε μαύρος καπνός. «Δεν εισακούστηκαν οι αγρότες και γι’ αυτό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις» είπε. Ζήτησε στο Ψήφισμα να συμπεριληφθούν διαχρονικά αλλά και επίκαιρα αιτήματα των αγροτών όπως η μείωση κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ, ενίσχυση 100% από τον ΕΓΛΑ για προβλήματα από Κλιματική κρίση, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, κ.α.

Τα 11 κρίσιμα σημεία της Κανελλοπούλου

Η Τασία Κανελλοπούλου επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτη Μπροστά» ξεκίνησε την τοποθέτησή της υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση και μόνον περί Ψηφίσματος, το οποίο είναι θετικό και ενδιαφέρον, σημαίνει ότι από την συνάντηση Κυβέρνησης - Αγροτών δεν βρέθηκαν λύσεις.

Συγκεκριμένα η κ. Κανελλοπούλου ανέφερε: «Η παράταξή μας, ΣΠΑΡΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ, θεωρούμε θετική πρόταση την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και συμφωνούμε με την έκδοση του.

Όμως δεν μπορεί να αρκούμαστε σε ένα γενικό ψήφισμα όπου κυριαρχούν θέσεις που αποσκοπούν στην στήριξη γενικών και οριζόντιων μέτρων μόνον, αλλά θα πρέπει για τον Δήμο Σπάρτης να εξειδικεύσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα ανακουφίσουν τον αγροτικό κόσμο στην περιοχή μας και να αναδείξουμε με το ψήφισμα μας τις ειδικές συνθήκες που αφορούν στις καλλιέργειες της περιοχής και στις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού Σπάρτης και Λακωνίας.

Για να ψηφίσουμε το προτεινόμενο ψήφισμα για την έκδοση του οποίου φυσικά δεν διαφωνούμε, θα πρέπει να το συμπληρώσουμε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που προσδιορίζουν και τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής μας.

Με συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες προτάσεις προτείνουμε στο εν λόγω ψήφισμα να συμπεριληφθούν οι παρακάτω οριζόντιες και τοπικού ενδιαφέροντος προτάσεις:

  • Να διευθετηθούν επιτέλους τα προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις και να συμπεριληφθεί ρύθμιση στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα. Μόνον έτσι μπορεί να ολοκληρωθεί το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και να παραχωρηθούν οι δημόσιες εκτάσεις στους αγρότες. Παράλληλα να ληφθούν μέτρα για τις σχολάζουσες γαίες που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα τόσο για την ανάπτυξη των πυρκαγιών , όσο και για την εξάπλωση των ασθενειών στην ελαιοκαλλιέργεια.
  • Να εξασφαλισθεί η εξοικονόμηση του νερού και η κατάργηση των ανοικτών συστημάτων άρδευσης με την χρηματοδότηση αντίστοιχων υποχρεωτικών δημοσίων επενδύσεων.
  • Να εγκριθεί η κατασκευή τουλάχιστον μίας λιμνοδεξαμενής σε κάθε δημοτική ενότητα
  • Να προχωρήσει επιτέλους η ανάθεση του Φράγματος της Κελεφίνας που έχει δημοπρατηθεί εδώ και τόσους μήνες και να προκηρυχθούν τα τεύχη δημοπράτησης για την μελέτη των δικτύων τα οποία δίκτυα θα πρέπει να προσανατολιστούν με κριτήρια που θα θέσει ο Δήμος Σπάρτης μετά από διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις αγροτικές οργανώσεις του Δήμου Σπάρτης
  • Να εξασφαλισθεί φθηνή ενέργεια μέσω ειδικών κινήτρων για τους αγρότες με τις ενεργειακές κοινότητες και τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, αλλά και με πετρέλαιο χωρίς φορολογία
  • Να διασφαλισθεί φθηνό χρήμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με την επιδότηση επιτοκίων στα κεφάλαια κίνησης των αγροτών, στα ειδικά καλλιεργητικά και επενδυτικά κεφάλαια. Να απαγορεύεται η παρακράτηση μέρους του δανείου από τις τράπεζες όταν υπάρχουν εξασφαλίσεις από το ελληνικό δημόσιο
  • Να αναμορφωθούν τα επενδυτικά σχέδια/σχέδια βελτίωσης ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες επενδύσεις και να προβλεφθεί και η χρηματοδότηση της αγοράς γης μέσω των επενδυτικών σχεδίων
  • Να διαμορφωθούν ειδικά κίνητρα για την ανασύσταση των ελαιώνων που θα επιτρέπουν την εκμηχάνιση των καλλιεργειών και την ανάπτυξη νέων δυναμικών καλλιεργειών ακόμα και στους παραδοσιακούς – πλευρικούς ελαιώνες ώστε να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά σύγχρονης ελαιοκαλλιέργειας.
  • Να θεσμοθετηθούν ειδικά κίνητρα για την ανασύσταση του πορτοκαλεώνα της Σπάρτης που θα τονώσουν και την τοπική βιομηχανία χυμοποίησης και την εμπορική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα με την είσοδο νέων ποικιλιών
  • Επιδότηση του τιμολογίου του νερού για τις κτηνοτροφικές μονάδες
  • Δημιουργία βιολογικών καθαρισμών για την εξυπηρέτηση των μεγάλων κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς δραστηριότητας»

Τελικά οι 11 προτάσεις της κ. Κανελλοπούλου δεν συμπεριελήφθησαν (!) στο Ψήφισμα αλλά μόχλευσαν τον προβληματισμό ώστε άμεσα να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των Αγροτών σε όλη την έκτασή του (οριζοντίως και καθέτως) με Εθνική αλλά και Λακωνική ατζέντα.

Η στάση Αρφάνη για τα μπλόκα - αιτήματα

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Αρφάνης τόνισε και επέμεινε χαρακτηριστικά να συμπεριληφθούν στο κείμενο του ψηφίσματος τα 9 σημεία που έχουν καταθέσει οι Αγρότες στην Κυβέρνηση και να προστεθούν 4 σημεία από τον Λακωνικό μπλόκο που προέκυψαν και αυτά μετά από Συνέλευση. Μάλιστα πρότεινε να κληθούν στο Συμβούλιο οι εκπρόσωποι των αγροτών. Τελικά ούτε αυτά τα 9 σημεία πέρασαν στο κείμενο του Ψηφίσματος τα οποία είναι τα εξής:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της xώρας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις