ΜΟΛΑΟΙ. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Μολάων συμμετείχε στην Πανελλαδική Απεργία στις 28/2/24. Με σύνθημα «να σταματήσει η υποβάθμιση της ζωής μας και του ΕΣΥ» χαιρέτισαν από τους Μολάους την Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ, Εργατικών κέντρων και Ομοσπονδιών, με κεντρικό σύνθημα: «τα ΚΕΡΔΗ τους ή οι ΖΩΕΣ μας», ανήμερα της μαύρης επετείου του εγκλήματος των Τεμπών.

Υποβάθμιση του ΕΣΥ

Όπως αναφέρουν «η απεργία γίνεται σε μία περίοδο που οι μισθοί μας έχουν τσακιστεί από την ολοένα αυξανόμενη ακρίβεια, που τα νοσοκομεία μας και οι υπηρεσίες υγείας υποβαθμίζονται συνεχώς από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και κόστους - οφέλους, με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό προσωπικό και πολλές ειδικότητες πρώτης γραμμής. Το τελευταίο αρκετό διάστημα, οι γιατροί στο ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, βγάζουν ανακοινώσεις για τις ελλείψεις, για τις συνεχείς μετακινήσεις - μπαλώματα, για τις συνεχείς παραιτήσεις και τη μη προτίμηση του ΕΣΥ από τους νέους γιατρούς λόγω των πολύ χαμηλών μισθών σε σχέση με το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα».

Υποστελέχωση και χαμηλοί μισθοί

«Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το δικό μας νοσοκομείο. Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες όπως του αναισθησιολόγου, ακτινολόγου, ουρολόγου, με αποτέλεσμα ο χειρουργικός τομέας να υπολειτουργεί. Αλλά και υποστελέχωση λόγω κενών ή λίγων οργανικών θέσεων σε ειδικότητες όπως καρδιολόγους, παθολόγους, αφήνοντας ένα επαρχιακό και απομακρυσμένο νοσοκομείο, να καλύπτει με λειψές εφημερίες, όλο το μήνα, μια τεράστια γεωγραφική και τουριστική περιοχή και δυο νησιά.

Η μόνιμη επωδός εκπροσώπων της κυβέρνησης, του υπουργείου, τοπικών βουλευτών αλλά και της Διοικήτριας, είναι ότι δεν έρχονται γιατροί να καλύψουν τις θέσεις και μόνη λύση τα μπλοκάκια, οι μετακινήσεις και τα μπαλώματα. Μα πως θα επιλέξει ένας γιατρός το ΕΣΥ, όταν οι μισθοί είναι τρεις και τέσσερις φορές κάτω από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό. Χώρια άλλα ζητήματα ελλείψεων, μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, υπερφορολόγηση των εφημεριών κ.α.»

Ο εργαζόμενος απέναντι στον Όμιλο

«Tην ίδια στιγμή που οι προϋπολογισμοί για τις ανάγκες του ΕΣΥ χρόνο το χρόνο μένουν ανεπαρκείς ή και μειώνονται, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει κρατικές επιδοτήσεις ύψους 8,5 δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω διάφορων προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή που δεν υλοποιείται το αίτημα μας για γενναίες αυξήσεις και επαναφορά 13ου -14ου μισθού και η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο και εξανεμίζει τους μισθούς μας, οι όμιλοι σουπερ μάρκετ είχαν αύξηση κερδών 10% για το 2023. Την ίδια στιγμή που δεν υλοποιείται το αίτημα των γιατρών για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών τους με συντελεστή 20%, τα μερίσματα των μετόχων των χρηματιστηριακών εταιρειών φορολογούνται μόλις 5%. Την ίδια στιγμή που δεν υλοποιείται το αίτημα των γιατρών για αφορολόγητο των επιπρόσθετων εφημεριών τους (πέραν των τακτικών), οι εφοπλιστές έχουν 58 ειδικές φοροαπαλλαγές και οι τραπεζίτες τον «αναβαλλόμενο» φόρο. Από τη μία δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις στους μισθούς μας, δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια για τα νοσοκομεία, αλλά υπάρχουν κονδύλια για αυξήσεις των κερδών και φοροαπαλλαγών των ομίλων. Γι αυτό λέμε ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Γι αυτό υπάρχει αυτή η κατάσταση στο ΕΣΥ. Γι αυτό δεν έρχονται οι γιατροί στα νοσοκομεία μας».

Οι διεκδικήσεις

«Ως εργαζόμενοι, ως υγειονομικό δυναμικό και πολίτες αυτού του τόπου, δεν μπορούμε άλλο να μένουμε σιωπηλοί και αδρανείς, στην υποβάθμιση της ζωής μας, των υπηρεσιών υγείας των νοσοκομείων μας και στην απαξίωση του τόπου και της υγείας της δικής μας και των συμπολιτών μας. Στηρίζουμε την Πανελλαδική Απεργία.

  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς σε όλους τους υγειονομικούς για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις μόνιμες πλέον συνθήκες ακρίβειας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για διπλασιασμό των αποδοχών, αφορολόγητο στις επιπρόσθετες εφημερίες των γιατρών και αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% στις τακτικές και άλλα κίνητρα για να μείνουν στα Νοσοκομεία μας.
  • Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των συμβασιούχων.
  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω των ΝΠΙΔ. Ενίσχυση και λειτουργία του ΕΣΥ αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού.
  • Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Μολάων, ως Γενικό Νοσοκομείο και αύξηση των οργανικών θέσεων».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις