ΠΥΛΟΣ. Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιόρτασαν την Κυριακή (03/03), ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και η Κοινότητα Αμπελοκήπων την 2η εκδήλωση εορτασμού της 199ης επετείου της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια (σήμερα Κάτω Αμπελόκηποι), με την συνεργασία του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Στιγμές γεμάτες από υπερηφάνεια και συγκίνηση έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στην τιμητική εκδήλωση του Δήμου Πύλου - Νέστορος για την 199η επέτειο της Μάχης στα Μηνάγια, στην οποία συμμετείχαν μαθητές της έκτης Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου με την παρουσίαση 7 Μικρών Ιστοριών Ελευθερίας Δήμων της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα οι μαθητές:

Συμμετέχοντες Μαθητές

Ζόμπολας Αντώνης, Καραμπάτσου Βασιλική, Μπάρτσι Μπέλλα, Καρβέλας Δημήτρης, Καραμπάτσου Γεωργία, Ζέρβας Γρηγόρης, Πόπορη Αποστολία και Τσίρμπας Γιάννης. Η Διευθύντρια και Εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου κ. Μπέτυ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου πραγματοποίησαν δενδροφύτευση 7 Δέντρων Ελευθερίας και από τις αποστολές των 21 Ιστορικών Δήμων της Πελοποννήσου στο 1ο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης της χώρας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2023.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά τιμάται η Μάχη στα κάτω Μηνάγια

Ο Πολιτιστικός - Αθλητικός Σύλλογος «Παράδεισος Καλαμάτας»: Τμήμα Αναβίωσης “Παναγιώτης Κεφάλας” παρουσίασαν παραδοσιακές φορεσιών με ιστορική σημασία, που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής κληρονομιάς του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και παραδοσιακούς τοπικούς χορούς. Είναι η δεύτερη φορά που τιμάται η Μάχη στα Κάτω Μηνάγια, ύστερα από τις ενέργειες του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας για την καθιέρωση με ΠΔ ως «δημόσια εορτή τοπικής σημασίας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν της τιμητικής μαρμάρινης πλακέτας για τους πεσόντες της Μάχης (3 Μαρτίου 1825) στην είσοδο του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης. Ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελοκήπων Αγγελής Στρίκος ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην τιμητική εκδήλωση για την Μάχη στα Κάτω Μηνάγια προς τιμήν των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις