ΑΡΚΑΔΙΑ. Είναι δύσκολο να διαλέξεις ένα από τα δεκάδες πανέμορφα χωριά της Αρκαδίας για να περάσεις ένα απολαυστικό τριήμερο με παρέα, οικογένεια ή και solo. Εδώ η πέτρα και το βουνό φτιάχνουν το ντεκόρ, η ιστορία δίνει την υποδόρια αίσθηση, το πυκνό δάσος δίνει τον ρυθμό της γαλήνης, της επιστροφής σε έναν κόσμο απλών υλικών.

Παίρνοντας στα χέρια μας τον μεγεθυντικό φακό της γεωγραφίας και του χρόνου, αν χρειαστεί να διαλέξουμε μια διαδρομή που να μας καλύπτει αισθητικά, φυσιολατρικά και γευστικά σας συστήνουμε αυτή που ξεκινά από τη Βυτίνα και καταλήγει εν είδει χαρτογραφικού τριγώνου στα Λαγκάδια, με ενδιάμεσο σταθμό τη Δημητσάνα.

Μια διαδρομή ανάμεσα σε πεύκα, έλατα και καστανιές. Μια διαδρομή που περνά μέσα από αρχοντικά και ορισμένα από τα ωραιότερα δάση της Πελοποννήσου. Μια διαδρομή με εστιατόρια και ταβέρνες γεμάτες καλοψημένο κρέας και πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα.

-6-2048x1365.jpg
Βυτίνα/Photo: Αμαλία Κωβαίου
-2-1024x1536.jpg
Βυτίνα/Photo: Αμαλία Κωβαίου
-3-1024x1536.jpg
Βυτίνα/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Στάση πρώτη, Βυτίνα. Κάθε μικρή και μεγάλη περιπλάνηση στο μέρος έχει για αφετηρία την κεντρική πλατεία του χωριού, με μία ζεστή κούπα καφέ σε ένα από τα πολλά καφέ που βγάζουν τραπεζάκια έξω. Πάνω στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το πιο γνωστό, μάλλον, αξιοθέατο του χωριού. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα, χτισμένος το 1846 με γκρίζο μάρμαρο και με εντυπωσιακές τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, αποτελεί τοπόσημο της Βυτίνας. Επίσης στην κεντρική πλατεία, το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί μία ηθογραφική αποκάλυψη, αφού φιλοξενεί πολλά ιστορικά εκθέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα στο μεγάλο χωριό της Αρκαδίας.

dromos_agapis_vytina.jpg
Ο πανέμορφος δρόμος της αγάπης στη Βυτίνα/Photo: Shutterstock

Βυτίνα ωστόσο δεν νοείται δίχως να διαβεί κανείς τον πανέμορφο Δρόμο της Αγάπης που υπήρξε για την Ορεινή Αρκαδία ό,τι ήταν το Ζάππειο για την Αθήνα του 19ου αιώνα και δικαιώνει τον ίδιο τον όρο Αρκαδία ως ιδεώδη τόπο που προσφέρει αγροτική απλότητα και ευδαιμονία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή γύρω από τη Βυτίνα προσφέρεται για αλησμόνητες πεζοπορικές διαδρομές μέσα σε ένα απόλυτα γραφικό, ορεινό τοπίο. Ξεκινήστε από το χωριό με προορισμό την Ελάτη, διασχίζοντας το φαράγγι του ποταμού Μυλάοντα. Σε μία διαδρομή που χάνεται μέσα στην ανέγγιχτη φύση θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε πάνω από ξύλινα, μικρά γεφύρια και θα χαζέψετε παλιούς πέτρινους νερόμυλους.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο των γεύσεων, αν σας άνοιξε η όρεξη απαραίτητη κρίνεται μια στάση στο Τσιπουράδικο του Παντελή, το οποίο στεγάζεται μέσα σε ένα όμορφο παραδοσιακό, πέτρινο κτήριο και διαθέτει νόστιμους μεζέδες και εξαιρετικό μαγειρευτό κρέας. Για καλοψημένο αγριογούρουνο και νόστιμα μπιφτεκάκια, πάλι προτιμήστε τα Κόκκινα Πιθάρια.

-2-2048x1365.jpg
Δημητσάνα/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Επόμενος σταθμός: Δημητσάνα, μισή ώρα από τη Βυτίνα. Σε υψόμετρο 946 μέτρων, με υπέροχη θέα στην πεδιάδα της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου, η Δημητσάνα, που από το 1978 έχει ανακηρυχθεί επίσημα Παραδοσιακός Οικισμός, είναι το περήφανο κεφαλοχώρι της Αρκαδίας. Αξιοθέατο-εμπειρία εδώ αποτελεί σε πρώτο χρόνο η Ακρόπολη της αρχαίας Τεύθιδος, στην ψηλότερη κορυφή του χωριού. Σήμερα δεν σώζονται παραπάνω από κάποια ερείπια του παλιού τείχους, η θέα ωστόσο είναι πραγματικά μεγαλειώδης. Για μια καλύτερη επαφή με την τοπική Ιστορία πάλι κάντε μια στάση στη Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, εκεί όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 35.000 βιβλία.

Στη συνέχεια κάντε στάση στο θρυλικό ρολόι της Αγίας Κυριακής, ένα δώρο των παλιών κατοίκων του χωριού που μετανάστευσαν στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, φτιάχνοντας εκεί μία νέα ζωή. Το πέτρινο καμπαναριό φιλοτεχνήθηκε από μαρμαρογλύπτες της Τήνου και έφτασε στη Δημητσάνα το 1900 απευθείας από την Αμερική.

dimitsana3-2048x1367.jpg
To εμβληματικό ρολόι της Αγίας Κυριακής/Photo: Shutterstock

Αξίζει πάντως αφού είστε στη Δημητσάνα να έρθετε σε επαφή με κάποιες από τις παλιές βρύσες του οικισμού. Η πιο παλιά είναι η λεγόμενη Κάτω Βρύση, από την οποία φαίνεται πως έπαιρναν νερό οι κάτοικοι της Αρχαίας Τεύθιδος. Ακόμα πιο εμβληματική, λόγω της θέσης της στην είσοδο του χωριού, είναι η βρύση του Μουσταφά, όπως και το σύμπλεγμα του Τρικάμαρου Γεφυριού και της βρύσης Κουρή απέναντι από το βενζινάδικο του χωριού.

-18-1024x1536.jpg
Δημητσάνα/Photo: Αμαλία Κωβαίου
-19-1024x1536.jpg
Δημητσάνα/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Και η Δημητσάνα ωστόσο αποτελεί γνωστό ορμητήριο για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού από εδώ ξεκινούν καλά σημαδοτημένα μονοπάτια που φτάνουν μέχρι το φαράγγι του ποταμού Λούσιου, ένα συναρπαστικό πεδίο δασικής εξερεύνησης, όπου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες όπως το rafting, το canoe kayak, η αναρρίχηση ή το mountain bike. Υπάρχουν ασφαλώς και οι διαδρομές προς την Ιερά Μονή Φιλοσόφου που κατασκευάστηκε το 963 είτε το μονοπάτι ή προς τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου.

monastiri-1017x1536.jpg
Μονή Τιμίου Προδρόμου/Photo: Shutterstock
Ιερά Μονή Φιλοσόφου/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Αν επιθυμείτε μια γευστική στάση εδώ σας προτείνουμε το καφέ-μπαρ Τα Πάνω Κάτω για για να απολαύσετε ωραία πιάτα με αυγά, καλό comfort food, ή για να πιείτε απλά τον καφέ σε ένα από τα πιο δημοφιλή και καλοφτιαγμένα μαγαζιά της Δημητσάνας. Για κατσικάκι ή κουνέλι λαδορίγανη και κόκκορα κρασάτο δοκιμάστε την ταβέρνα Δρυμώνας, ενώ νόστιμο ψητό κρέας θα βρείτε και στο Στέκι της Γεύσης.

panw-katw-dimitsana.jpg
Πανω Κατω/Photo: Facebook
lagkadia-vertical.jpg
Λαγκάδια/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Μισή ώρα απόσταση σας χωρίζει από τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού σας: Λαγκάδια. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά σε υψόμετρο 966 μέτρων, το χωριό αναπτύσσεται γύρω από τον δρόμο Τρίπολης – Πύργου. Στην είσοδο του χωριού θα δείτε το Μνημείο του Λαγκαδινού κτίστη που τιμά την ιστορία και την τέχνη των μαστόρων του χωριού. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι και το Γυμνάσιο του χωριού, κτισμένο το 1868, το οποίο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

004-lagkadia.jpg
Λαγκάδια/Photo: Περικλής Μεράκος
-12-1024x1536.jpg
Λαγκάδια/Photo: Aμαλία Κωβαίου

Σε κοντινή απόσταση από τα Λαγκάδια, περίπου 22 χιλιόμετρα, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Λάδωνα, η οποία δημιουργήθηκε το 1956 με την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στα νερά του ποταμού Λάδωνα. Το φράγμα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της λίμνης, ενώ στην άλλη πλευρά θα δείτε το Γεφύρι της Κυράς, μια τοξωτή γέφυρα, χτισμένη τον 13ο αιώνα.

Εγγύηση είναι και το φαγητό του χωριού. Συγκεκριμένα, το εστιατόριο «Μανιάτης» χρόνια τώρα φημίζεται για την παραδοσιακή κουζίνα του και τα μαγειρευτά: χοιρινό με σέλινο, κόκορας με χυλοπίτες, παστό με αυγά και το «Τσιαχτάι» είναι ένα μοντέρνο κουτούκι που σερβίρει ωραία σταβλίσια μπριζόλα, ψαρονέφρι γεμιστό και πικάντικα μεζεδάκια όπως μπουγιουρντί, φλογέρες και σαγανάκι στο πήλινο.

Ως προς τις επιλογές διαμονής σας, στα Λαγκάδια ξεχωρίζουν ως επιλογές το «Κεντρικόν», το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και διαθέτει κομψά και άνετα δωμάτια με θέα, ανάμεσά τους και οικογενειακά, ιδανικά για τετραμελή οικογένεια και ο ξενώνας «Αγνάντιο» που είναι χτισμένος πάνω από τον κεντρικό δρόμο, έχει υπέροχη θέα και προσφέρει στούντιο και σουίτες με τζάκι. Στη Βυτίνα πάλι ο Ξενώνας Τελώνη, το Αρχοντικό Νικολόπουλου και το Anastasia’s Suites: Home αποτελούν εξαιρετικές περιπτώσεις άνεσης και φιλοξενίας, με έντονο το τοπικό στοιχείο. Φυσικά, για ακόμη πιο οικονομικές ή οικιακές λύσεις διαθέσιμες είναι οι προτάσεις φιλοξενίας (πανσιόν, δωμάτια) που θα βρείτε διαθέσιμες στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πηγή: travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις