ΜΑΝΗ. Αδιαμφισβήτητα η 25η Μαρτίου ως επέτειος εθνικής παλιγγενεσίας, έχει ιστορικά γεωγραφική κοιτίδα την αδούλωτη και περήφανη Μάνη, η οποία ήταν η πρώτη που σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης απέναντι στους Οθωμανούς στις 17 Μαρτίου. Κάθε χρόνο στον δήμο Ανατολικής Μάνης πραγματοποιούνται οι εορτασμοί για την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Αρεόπολη.

Στους εορτασμούς της περσινής χρονιάς και συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου του 2023, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αφού εκθείασε το ιστορικό περίγραμμα και την προσφορά της Μάνης στο επαναστατικό οικοδόμημα της εθνικής απελευθέρωσης, έθεσε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της ενιαίας διοικητικά Μάνης. Σήμερα διαιρείται σε Ανατολική και Δυτική Μάνη.

Οι ενέργειες και η συμβολή του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής

Σε μια αναγωγή της ιστορικής ταυτότητας και της προσφοράς στον εθνικό αγώνα των Μανιατών, ο κ. Ανδρεάκος έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας Πανεπιστημιακής σχολής στη Μάνη. Είχε εξηγήσει μάλιστα ενώπιον των κυβερνητικών εκπροσώπων, πως ο Δήμος προτίθεται να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο εγχείρημα (π.χ. με οικοπεδικές εκτάσεις που θα μπορούσε να προσφέρει ή και με οικονομική συμβολή στο κτίριο στέγασης της Σχολής).

Με τις εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται και φέτος με σκοπό να τιμήσουν την προσφορά και την θυσία της Μάνης στον Εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, το ερώτημα το οποίο επιστρέφει είναι το αν και κατά πόσο στον ένα χρόνο που μεσολάβησε, εκ μέρους της κυβέρνησης και της κεντρικής εξουσίας, υλοποιήθηκε ή και εξετάστηκε η πρόταση και το πλάνο το οποίο έθεσε η δημοτική αρχή, όχι μόνο προφορικά αλλά και με την κατάθεση συγκεκριμένων εργαλείων παροχής βοήθειας και συνδρομής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις