ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Κυριολεκτικά το κενό που αφήνει με τον πρόωρο θάνατό του ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς είναι δυσαναπλήρωτο. Η είδηση του θανάτου του, το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου, κάλυψε με πέπλο θλίψης το ΙΝΕΒΥΠ Μυστρά, χώρος όπου εργάστηκε με μεράκι και αφοσίωση. Ανάλογη η θλίψη και στους κύκλους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου υπηρετούσε αλλά και στη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής του. Σε μια άνιση και άδικη αναμέτρηση με την επάρατο νόσο, ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς, άφησε την τελευταία του πνοή τόσο διακριτικά και αξιοπρεπώς όσο έζησε, δίδαξε και δημιούργησε.

Ο Νικόλαος Ζαχαριάς σπούδασε Χημικός - Μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ως υπότροφός του (Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης) στη θεματική της Φωταύγειας. Εκπόνησε 2 μεταδιδακτορικές έρευνες: στο πρόγραμμα GEOPRO/FP5 στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Βόννης) και στον Δημόκριτο (υπότροφος ΙΚΥ). Το διάστημα 2004-2009 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου και ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά. Από το 2009 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νοέμβριος 2015-) και Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΟ) στον Μυστρά. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και της Διεθνούς Επιτροπής του International Symposium on Archaeometry. Δημοσίευσε πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων με τεχνικές Φωταύγειας και σε μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης κεραμικής και γυαλιών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτ΄ξηρος στην Καλαμάτα την Παρασκευή 22 Μαρτίου ώρα 13:00.

Στη φωτογραφία σε πρόσφατη αναμνηστικό στιγμιότυπο με το Μεταπτυχιακό Τμήμα Τμημάτων του ΠαΠελ που φιλοξενείται στο ΙΝΕΒΥΠ Μυστρά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις