ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Ομ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κι επίτιμη Διευθύντρια του ΙΝΕΒΥΠ κ. Γεωργία Ξανθάκη Καραμάνου, συμπάσχουσα με την οικογένεια του πρόωρα αποδημήσαντος Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα στην οποία εργάστηκε και δημιούργησε ο εκλιπών, αναφέρει:

«Έφυγε σήμερα πρόωρα από κοντά μας ένα εκλεκτό και πολύ αγαπητό μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς.

Μετά τις σπουδές του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ε. Μ. Πολυτεχνείου εξεπόνησε με υποτροφία μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» καθώς και δύο μεταδιδακτορικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (Γερμανία) και στον «Δημόκριτο». Από το 2009 που εξελέγη μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών προσέφερε έως σήμερα σημαντικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση και στην έρευνα του Τμήματος αυτού. Δημιούργησε και εξόπλισε ένα πρότυπο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, από τα λίγα που υπάρχουν στη χώρα μας. Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό πρωτότυπων εργασιών οι οποίες τον καθιέρωσαν ως ένα διακεκριμένο ερευνητή στον τομέα του. Διετέλεσε επιτυχημένος Πρόεδρος του Τμήματος αυτού και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.

Ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) στον Μυστρά προώθησε ουσιαστικά την όλη λειτουργία του σημαντικού αυτού κέντρου πολιτισμού στην Πελοπόννησο. Είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του πρωτοποριακού Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά», το οποίο λειτουργεί με αθρόα προσέλευση μεταπτυχιακών φοιτητών στον χώρο του ΙΝΕΒΥΠ στον Μυστρά.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς ήταν ένας εξαιρετικά δημιουργικός άνθρωπος, με ευγένεια ήθους, πολυδιάστατες δραστηριότητες και σημαντική προσφορά σε πολλούς τομείς της τοπικής κοινωνίας. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή και το παράδειγμά του πρότυπο για όσους τον γνώρισαν και τον εξετίμησαν».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις