ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την απονομή του Mission Label στην Καλαμάτα, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η επιτυχία της Καλαμάτας και η απονομή του Mission Label ανοίγει νέους δρόμους, προκειμένου να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας για μία πόλη περισσότερο σύγχρονη, πιο έξυπνη, ακόμα πιο φιλική και φιλόξενη, μία πόλη που τα επόμενα χρόνια φιλοδοξούμε μέσα από παρεμβάσεις που περιγράφονται στο Κλιματικό μας Συμβόλαιο, να καταστεί κλιματικά ουδέτερη.

Μία επιτυχία της πόλης και των ανθρώπων της και μία δικαίωση για όλους εμάς που πιστέψαμε ότι η Καλαμάτα μπορεί να οδεύσει στο μέλλον από τη θέση του πρωταγωνιστή των εξελίξεων, ως πόλη - οδηγός για την επίτευξη των απαιτητικών στόχων της κλιματικής ουδετερότητας.

Η πιστοποίηση που λάβαμε, σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης του Κλιματικού μας Συμβολαίου, έρχεται επί της ουσίας να αναγνωρίσει το σχεδιασμό μας και να διευκολύνει την πρόσβαση της πόλης στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, με σκοπό την υλοποίησή του.

Σήμερα, η Καλαμάτα ανήκει στις 33 πρώτες πόλεις που έχουν λάβει την πιστοποίηση. Ανήκει στις πόλεις εκείνες το σχέδιο και το όραμα των οποίων αξιολογήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και είναι κρίσιμο ότι κατά την τελετή που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, αλλά και κατά τις συναντήσεις με αξιωματούχους που ακολούθησαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις πόλεις μας στο έργο που έχουμε μπροστά μας για τη μετατροπή των φιλόδοξων σχεδίων μας σε έργα χειροπιαστά.

Να πω ότι στα θετικά είναι το γεγονός ότι ανακοινώθηκε συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ ταυτόχρονα μέσα από άλλα εργαλεία και προγράμματα οι πιστοποιημένες πόλεις, όπως η Καλαμάτα, θα έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και λοιπά κονδύλια.

Όλα αυτά θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο σκοπεύουμε να λειτουργήσει και ένα γραφείο πληροφόρησης τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Έχουμε πλέον εκτός από ένα ξεκάθαρο όραμα και ένα εγκεκριμένο σχέδιο, που ας μην ξεχνάμε εκπονήθηκε από την πόλη, από δικούς μας ανθρώπους. Ένα σχέδιο από την Καλαμάτα για την Καλαμάτα, στο οποίο προφανώς βοήθησαν πολλοί. Έχει χαρακτήρα, έχει στόχευση και μπορεί να υλοποιηθεί.

Ως Δήμαρχος Καλαμάτας θέλω να σας πω ότι ένιωσα υπερήφανος για την πόλη και τους ανθρώπους της. Υπερήφανος καθώς η Καλαμάτα τόλμησε, διεκδίκησε και πέτυχε έναν σπουδαίο στόχο.

Και φυσικά, συγκίνηση και δικαίωση για τις ατέλειωτες ώρες εργασίας, που είχα με τους συνεργάτες μου, κόντρα σε προβλέψεις, κόντρα σε απόψεις που αρέσκονται στην αμφισβήτηση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας, μέσα από την υλοποίηση του Κλιματικού μας Συμβολαίου. Αυτοδιοικητικούς, φορείς και ιδρύματα, πολίτες που συμμετείχαν τα τελευταία 2,5 χρόνια στην προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας.

Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας, τον Χρύση Νικολαΐδη, την Μαρία Βασιλάκου, τους ανθρώπους της ομάδας συντονισμού, Νίκο Μπασακίδη, Βασίλη Διονυσόπουλο, Παναγιώτα Κουράκλη, Μαρία Νταμάτη, Μιχάλη Βασιλειάδη. Όλους τους επικεφαλής των αξόνων δράσης, Σταυρούλα Αγρίου, Πάνο Κρητικό, Νάσο Μάκιο, Θεοφύλακτο Κουφοσωτήρη, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Γιώργο Μπουγά, Βασίλη Παπαευσταθίου και στο πρόσωπο αυτών τους εισηγητές των 28 θεματικών εργαστηριών.

Όλους όσους συμμετείχαν στις δημόσιες διαβουλεύσεις, συμβάλλοντας στην εκπόνηση της πρότασης, τους σχεδιασμού μας στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα.

Ευχαριστίες και στους ανθρώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ορθές κατευθύνσεις και την ενημέρωση που μας παρείχαν.

Ιδιαίτερες φυσικά ευχαριστίες στον Patrick Child, τον Αναπληρωτή γενικό διευθυντή Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και μάνατζερ του Mission για την κλιματική ουδετερότητα και τις έξυπνες πόλεις, που πίστεψε στο όραμα της Καλαμάτας.

Στο σημείο αυτό να πω ότι τόσο με τον Patrick Child, όσο και με άλλους αξιωματούχους, όπως την Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεότητας της Ε.Ε. Ιliana Ivanova, την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Τeresa Czerwinska αλλά και την Διευθύντρια της task force του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Marie Donnay είχαμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε, να συζητήσουμε τις προοπτικές και να θέσουμε και τα ζητήματα που αφορούν τις χρηματοδοτικές ροές προς τις πόλεις μας, προκειμένου ο σχεδιασμό μας να μπορέσει να γίνει πράξη.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Δέσμευσή μας, να συνεχίσουμε όπως κάνουμε μέχρι σήμερα, τη σκληρή και καθημερινή δουλειά, για να κάνουμε την Καλαμάτα μας ακόμα καλύτερη. Να θωρακίσουμε υποδομές, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Διατηρώντας τον χαρακτήρα της πόλης, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Καλαμάτα αυθεντική, ανθεκτική, σύγχρονη, έξυπνη, φιλική και κλιματικά ουδέτερη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις