ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Λακωνία αντιμετωπίζει δραματική υποστελέχωση στο ΕΣΥ και μια σύσκεψη αν και προς την σωστή κατεύθυνση δεν λύνει το πρόβλημα αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τον υπουργό. Η Ελένη Κιούση, εκπρόσωπος της Παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και διευθυντικό στέλεχος της Βουλής των Ελλήνων, μιλάει στο Notospress «έξω από τα δόντια» για το θέμα της Υγείας των πολιτών. Όπως αναφέρει «η δωρεάν πρόσβαση των Λακώνων στην υγεία είναι για εμένα ταυτοτικό ζήτημα». Άλλωστε η Ελένη Κιούση έθεσε τα θέματα της δωρεάν Υγείας και της υποστελέχωσης του ΕΣΥ εδώ και μήνες σε κάθε forum και σε κάθε ευκαιρία. Η συνέντευξη που παραχώρησε στο Notospress και στον Ηλία Μπόνο αν μη τι άλλο υποχρεώνει αρμόδιους σε απαντήσεις αλλά και σε διορθώσεις θέσεων.

«Αρκεί μια τροπολογία Γεωργιάδη τώρα – και έχουν υπάρξει ανάλογες στο παρελθόν – για να προστεθεί η Σπάρτη στις υγειονομικά άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας του Προεδρικού Διατάγματος 131/1987 - Το ερώτημα είναι αν θέλει. Και αν του ασκείται συντονισμένη πίεση από τους φορείς της πόλης και τους θεσμικούς παράγοντες του νομού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τώρα είναι η ώρα!»

Η συνέντευξη

Κυρία Κιούση, σας ευχαριστούμε γι’ αυτήν την συζήτηση, ενώ προετοιμάζετε τη διαδικασία στην Ολομέλεια της προτάσεως δυσπιστίας που σήμερα καταθέτει η αντιπολίτευση για τα Τέμπη.

Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και τη χαρά να επικοινωνήσω με τους συμπατριώτες μου μέσα από το site σας. Είναι αλήθεια ότι, τις επόμενες ημέρες, η διεύθυνση της οποίας προΐσταμαι, θα δουλεύει με εξαντλητικά ωράρια ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ωστόσο, η δωρεάν πρόσβαση των Λακώνων στην υγεία είναι για εμένα ταυτοτικό ζήτημα. Είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια κάπως προσωπική ερώτηση. Μας έχει μεταφερθεί η απορία κάποιων για τις έγκυρες πληροφορίες που έχετε, κυρίως σε σχέση με τις, συχνές τους τελευταίους μήνες, αναστολές στις εφημερίες της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σπάρτης.

Την ειλικρίνεια των προθέσεων της περιφερειακής μας παράταξής «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» την αισθάνονται οι συμπατριώτες μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις εκλογές. Γι’ αυτό, ολοένα και περισσότεροι μας πλησιάζουν, μοιραζόμαστε αγωνίες, δυσκολίες και προσδοκίες, και μας εμπιστεύονται. Αυτό για εμάς είναι τιμή και δέσμευση.

Τα είχαμε πει αυτά μαζί και προεκλογικά και, τώρα, μετεκλογικά προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς. Στις δύο από τις τέσσερις συνεδριάσεις του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ), ο επικεφαλής μας Δημήτρης Κουτσούλης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας Γιάννης Νικολάου, αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις μου – και τους ευχαριστώ – και έθεσαν το ζήτημα της λειτουργίας των δομών του ΕΣΥ στη Λακωνία.

Και μετά, τι; Ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεών σας στο ΠεΣυΠ;

Έχει από μόνο του αξία ότι το ζήτημα των αλλεπάλληλων αναστολών στις εφημερίες της Παθολογικής Κλινικής της Σπάρτης απέκτησε περιφερειακή διάσταση και δεν έμεινε μέσα στη μικρή μας πόλη, όπως τόσα άλλα. Ακολούθησε, από άλλους, η έκθεση του προβλήματος στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΠεΣυΠ καταθέσαμε σχετική επερώτηση. Γιατί οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν πότε και εάν θα προσληφθούν γιατροί. Χθες, 25 Μαρτίου, η Παθολογική Σπάρτης ανέστειλε την εφημερία της, για μία ακόμα φορά μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Έτσι θα πάμε;

Με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ κ. Δαβάκη, την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στη δημόσια υγεία στη Λακωνία, με τον πλέον αρμόδιο – τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Πράγματι, ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία καλών προθέσεων του βουλευτή κ. Δαβάκη. Δείτε, όμως, το πρόβλημα: την ίδια μέρα, ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία – και, μάλιστα, αυτήν τη βδομάδα βρίσκεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν αναφέρθηκε.

Άρα, όποιος θέλει λύση, τη δίνει τώρα. Αρκεί μια τροπολογία – και έχουν υπάρξει ανάλογες στο παρελθόν – για να προστεθεί η Σπάρτη στις υγειονομικά άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας του Προεδρικού Διατάγματος 131/1987. Έτσι, θα αναβαθμιστούν, αντίστοιχα, τα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση και την παραμονή των νοσοκομειακών γιατρών.

Δεν χρειάζεται ο υπουργός Υγείας να είναι «φανερά προβληματισμένος», όπως με θυμηδία διάβασα κάπου, όταν μπορεί να λύσει και τον δικό του «προβληματισμό» και το δικό μας πρόβλημα, με υπουργική τροπολογία. Το ερώτημα είναι αν θέλει. Και αν του ασκείται συντονισμένη πίεση από τους φορείς της πόλης και τους θεσμικούς παράγοντες του νομού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τώρα είναι η ώρα.

Σε αυτήν τη σύσκεψη ακούστηκαν και προτάσεις να αναλάβει ο Δήμος Σπάρτης το κόστος των κινήτρων που αναλογούν σε Δήμους ορεινών ή νησιωτικών περιοχών.

Επιμένω σε αυτό που σας είπα. Εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να γίνει αμέσως τώρα. Όλες οι άλλες εκδοχές είναι υπεκφυγές. Εξάλλου, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία εκκινούν από την αντίληψή της ότι το ΕΣΥ είναι δημοσιονομικό βάρος. Γι’ αυτό μετακυλίει διαρκώς το κόστος στις τσέπες των πολιτών, με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων ή ιδιωτικών ιατρείων των γιατρών του ΕΣΥ και με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δε νομίζω, άλλωστε, ότι ο Δήμος Σπάρτης εμπίπτει στην κατηγορία των ορεινών δήμων. Οπότε θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Αλλά, γιατί να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να πληρώσει ο Δήμος Σπάρτης – και, τελικά, ο δημότης – και να μην πληρώνει τα κίνητρα το κράτος, όπως οφείλει;

Αυτό, όμως, που προτείνετε είναι πανάκεια; Θα λύσει το πρόβλημα των άγονων προκηρύξεων θέσεων; Κάποιοι αναφέρουν ότι η Λακωνία δεν αντέχει δύο νοσηλευτικές μονάδες και, πράγματι, χρειάζονται αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη του νομού;

Πανάκεια δεν είναι – προσπάθεια για λύση είναι, που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Διότι, αυτήν την περίοδο, η Παθολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης αντιμετωπίζει το οξύτερο πρόβλημα. Οι αρμόδιοι οφείλουν να το επιλύσουν. Απορώ, για παράδειγμα, για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η συνεργασία των δύο Παθολογικών Κλινικών, Σπάρτης και Μολάων, με εναλλασσόμενες εφημερίες προσωρινά, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα. Και, αντ’ αυτού, επιλέγεται η, επαχθής για τους ασθενείς, επαναλαμβανόμενη αναστολή των εφημεριών της Παθολογικής της Σπάρτης και η διακομιδή τους εκτός νομού;

Στο δεύτερο ερώτημά σας. Θεωρώ ότι ο υγειονομικός χάρτης δεν επιτρέπεται να αλλάξει στο νομό με το χειρότερο οδικό δίκτυο σε όλη την Πελοπόννησο. Είναι σα να λέμε: να κλείσουμε, ή να υποβαθμίσουμε σε κέντρο υγείας, ένα νοσοκομείο στη Λάρισα, επειδή η Θεσσαλονίκη, έτσι κι αλλιώς, έχει έξι (6) δημόσια νοσοκομεία. Σας το λέω, διότι η απόσταση σε χρόνο από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα είναι όση από τη Νεάπολη στη Σπάρτη – να μην μιλήσω για την Ελαφόνησο.

Η υγειονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή λειτουργία των δύο νοσηλευτικών μονάδων και των κέντρων υγείας στη Λακωνία είναι αναντικατάστατη. Χωρίς εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, ποιος τελικά θα μείνει στην επαρχία;

Το Notospress παρακολουθεί το θέμα και είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου για δημόσια τοποθέτηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις