ΣΠΑΡΤΗ. Κοσμοϊστορικές οι εξελίξεις από τον εντοπισμό μεγάλου αρχαιολογικού θησαυρού στη Σπάρτη, στη θέση «Τύμπανο» δίπλα ακριβώς από τον Αρχαιολογικό χώρο και στην ευθεία της οδού «Ωραίας Ελένης». Πρόκειται για ευρήματα που αφορούν στην εποχή του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης και είναι όπλα, κράνη, πανοπλία εγγράφες, κοσμήματα μικρά αγγεία, νομίσματα, ελάσματα μετάλλων και μια πλάκα με γραφή που ερευνούν οι αρχαιολόγοι. Ο θησαυρός δεν βρίσκεται μέσα σε κάποιον τάφο αλλά σε ένα δώμα κτισμένο από πέτρα.

Εντοπίστηκε από τεχνικούς υπαλλήλους που επιχειρούσαν τομή στο έδαφος προκειμένου να τοποθετήσουν ειδικούς μετρητές της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το συνεργείο αντιλήφθηκε ότι το μικρό γεωτρύπανο κτύπησε σε μέταλλο και αμέσως άρχισαν να σκάβουν με εργαλεία χειρός. Σε βάθος περίπου ενός μέτρου και 30 εκατοστών βρήκαν τα πρώτα αντικείμενα και μέσα σε δύο ώρες είχαν αποκαλύψει έναν θησαυρό. Είχε ήδη καταφθάσει η Αστυνομία και η Αρχαιολογική Υπηρεσία που απέκλεισαν τον χώρο όπως και κάτοικοι που έχουν σπίτια, στα 100 μέτρα, και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται στη Σπάρτη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να πρόκειται δωμάτιο Ανακτόρου ή Παλατιού, κάτι που αν ισχύει τότε η Σπάρτη θα βρεθεί μπροστά σε μια μοναδική αποκάλυψη που θα αλλάξει όχι μόνον την μέχρι τώρα καταγεγραμμένη Ιστορία αλλά και την τύχη της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά καιρούς στην περιοχή είχαν βρεθεί αντικείμενα από αγρότες που καλλιεργούσαν τους ελαιώνες ενώ μαρτυρίες ηλικιωμένων θέλουν τους παππούδες τους να μιλούν για το «Τύμπανο του Βασιλιά» που κρύβει αιώνες ανάκτορο, λουτρά, ναό, αποθήκες και στρατώνα φρουράς.

Να σημειωθεί ότι η μοναδική και πολυπόθητη αυτή αποκάλυψη έγινε στη Σπάρτη ημέρα Δευτέρα, 1 Απριλίου, 2024. Και του χρόνου…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις