ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Ολοκληρώνονται οι οριστικές μελέτες για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη στην Μεσσηνία. Όπως έγινε γνωστό πλέον εξετάζονται οι παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια Μεσσήνης και Καλαμάτας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στόχος, κατά το ypodomes.com, είναι να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα κατασκευαστικά έργα μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτό που προκύπτει είναι πως οριστικοποιούνται πολλές από τις μελέτες και ολοκληρώνονται και οι προτάσεις (επί των μελετών) από τον ανάδοχο που αφορούν τεχνικά ζητήματα ούτως ώστε να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η περίοδος των μελετών έχει υπολογιστεί σε περίπου ένα έτος από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – INTRAKAT που έχει αναλάβει το έργο ολοκληρώνοντας τις μελέτες προχωρά παράλληλα και σε επιπλέον κινήσεις όπως η χωροθέτηση των εργοταξίων, η πρόσληψη προσωπικού τόσο επιστημονικού όσο και τεχνιτών και εργατών ενώ θα απαιτηθεί και η μίσθωση μηχανημάτων έργων τόσο για τις εκσκαφές σε πρώτη φάση αλλά και για την πλήρη εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι απαλλοτριώσεις στο έργο καθώς ανάλογα με το πότε θα παραδοθούν οι χώροι στον ανάδοχο θα σημάνει και την τυχόν χρονική καθυστέρηση στα έργα. Οι απαλλοτριώσεις στο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη προχωρούν με τον νόμο 7α (αναγκαστική απαλλοτρίωση).

Για αυτό, μένει να δούμε πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις (καθώς θα πρέπει να συνοπολογιστεί και το φαινόμενο των αναβολών) για να οριστούν οι προσωρινές τιμές, να κατατεθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στη συνέχεια να βγει το ΦΕΚ. Με αυτό το ΦΕΚ το Δημόσιο μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία απόδοσης του χώρου στον ανάδοχο. Εκεί ουσιαστικά θα δρομολογηθεί και η εναρξη του αρά και η ολοκλήρωση του έργου.

Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το στοίχημα είναι να μπει μπρος σε ένα ακόμα μεγάλο οδικό έργο. Μετά την έναρξη του flyover και του Μπράλος-Άμφισσα το Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη είναι το επόμενο στοίχημα όπως και το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας.

Το προφίλ του έργου

Το κόστος του έργου όπως αυτό εγγράφεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών είναι 311,23 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση ικά σχεδόν 50 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη. Τα πρώτα χιλιόμετρα αφορούν ανακατασκευή του υφιστάμενου άξονα ενώ τα περισσότερα χιλιόμετρα αφορούν στην δημιουργία νέου δρόμου.

Η κατασκευή – αναβάθμιση του άξονα μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 4 χρόνια. Ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη είναι η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του ο οδηγός θα μπορεί να φτάνει σε 2 ώρες και 30 λεπτά στην περιοχή της Πύλου και σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά στην περιοχή της Μεθώνης.

Τα χαρακτηριστικά του νέου άξονα δεν θα είναι κλειστού αυτοκινητόδρομου (δηλαδή με ανισόπεδους κόμβους). Ο νέος δρόμος θα είναι ταχείας κυκλοφορίας, δηλαδή με πιο ήπια χαρακτηριστικά και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο έχει συνολικό μήκος 48,7 Km. Τα τρία τμήματα του έργου είναι: το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος που έχει μήκος 16,4 Km, το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος έχει μήκος 25,7 Km και το τμήμα Πύλος – Μεθώνη που έχει μήκος 7,9 Km.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις