ΛΑΚΩΝΙΑ. Τέσσερις άνθρωποι, ή καλύτερα τέσσερις οικογένειες, έβαλαν στoίχημα, στη Λακωνία να παράγεται προς κατανάλωση ένα από τα νοστιμότερα, εκλεκτότερα, υγιεινότερα, αυθεντικότερα, ελληνικότερα και, φυσικά για όλα αυτά τα γνωρίσματα, πιστοποιημένα κοτόπουλα.

Ο λόγος για το ελληνικό βιολογικό κοτόπουλο της bioGreco.

Το βιολογικό κοτόπουλο όπως παλιά

H ιστορία δεν πάει πολύ πίσω. Είναι η πρώτη γενιά παραγωγών. Μόλις το 2001. Οπότε ο Σταύρος Αργυρόπουλος και ο Μπάμπης Λύρας, ζωοτέχνες, με τον αγρότη Μελέτη Γιαννάκο, πήραν τη μεγάλη απόφαση να στραφούν στα βιολογικά κοτόπουλα θέλοντας να φέρουν στο τραπέζι μας το κοτόπουλο όπως ήταν παλιά. Στην πορεία στην ομάδα προστέθηκε και ο Θύμιος Παινέσης.

Από τη συνεργασία των τεσσάρων οικογενειακών πτηνοτροφικών μονάδων προκύπτει μια παραγωγή περί των 160.000 βιολογικών κοτόπουλων κάθε χρόνο. Ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70% της εγχώριας παραγωγής βιολογικών κοτόπουλων τον χρόνο.

Η bioGreco στηρίζει την παραγωγή της σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σφαγής και τυποποίησης, ιδιόκτητο δίκτυο διανομής και αυτοματοποιημένο εργοστάσιο βιολογικών ζωοτροφών.

Οι βιολογικές ζωοτροφές σε 5 χώρες

Το εργοστάσιο ζωοτροφών δυναμικότητας 15.000 τόνων παράγει αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά μίγματα ζωοτροφών. Σήμερα καλύπτει τις ανάγκες των πτηνοτροφικών μονάδων της bioGreco αλλά και πολλές βιολογικές εκμεταλλεύσεις με αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους και πτηνά σε όλη την Ελλάδα. Το 30% των παραγόμενων ζωοτροφών εξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ομάν, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία.

Βιολογικά αυγά το νεότερο προϊόν

Η εταιρεία από το 2022 έχει εισέλθει και στην αγορά πιστοποιημένων βιολογικών αυγών. Τα κρέατα και τα αυγά bioGreco διατίθενται κυρίως στην Ελλάδα, τόσο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και κρεοπωλεία.

“Επιλογή μας ήταν εξαρχής η παραγωγή αποκλειστικά βιολογικών προϊόντων. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι η μοναδική ίσως πρόταση για βιώσιμη γεωργία σε εκμεταλλεύσεις μικρής κλίμακας με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία” επισημαίνει ο Μπάμης Λύρας.

Στο πλαίσιο αυτό η bioGreco θα κατακτήσει την ενεργειακή αυτονομία της μέσα στο καλοκαίρι οπότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η φωτοβολταϊκή μονάδα της.

Έλεγχοι και πιστοποίηση

Η εταιρεία πραγματοποιεί πληθώρα επιπλέον εργαστηριακών αναλύσεων προκειμένου να είναι σίγουρη για την ποιότητα των προϊόντων της. Ειδικά τα μίγματα ζωοτροφών, τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε βιολογικούς δημητριακούς καρπούς, συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ενώ στην παραγωγή εφαρμόζονται αυτοματοποιημένα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, από τα οποία προκύπτει και η πλήρης ιχνηλασιμότητα (όνομα παραγωγού, ευρωπαϊκός κωδικός σφαγείου και τυποποιητηρίου, κωδικός πιστοποίησης, κ.λ.π.) όλων των προϊόντων.

250 στρέμματα αγροκτήματα

Τα βιολογικά αγροκτήματα της ομάδας bioGreco είναι επισκέψιμα. Πρόκειται για το αγρόκτημα του Σταύρου Αργυρόπουλου, ένας βιολογικός ελαιώνας 12 στρεμμάτων στο Ξηροκάμπι, 18 χλμ νότια της Σπάρτης, το αγρόκτημα του Μπάμπη Λύρα, 105 στρεμμάτων στη Δαιμονιά Μονεμβάσιας Λακωνίας, 80 χλμ νοτιοανατολικά της Σπάρτης, το αγρόκτημα του Μελέτη Γιαννάκου, 70 στρεμμάτων στο Βασιλάκι στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, 24 χλμ νότια της Σπάρτης και το αγρόκτημα του Θύμιου Παινέση, 63 στρεμμάτων στην Ποταμιά, 17 χλμ νότια της Σπάρτης.

Η bioGreco είναι μια εταιρεία πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης σε ότι αφορά τα κοτόπουλα και παραγωγής σε ότι αφορά στα αυγά και στις ζωοτροφές που έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτό που λέμε βιολογικό αποτύπωμα της Λακωνίας (απ' όπου προκύπτει και το οικολογικό) και εξίσου σημαντικό στο εισόδημα του τόπου. Κυρίως όμως είναι αυτή που εξασφαλίζει ένα φημισμένο, ασφαλές, μοναδικό ίσως, προϊόν στους καταναλωτές που ξέρουν να ανταμείβουν, όχι μόνον την εταιρεία αλλά τον εαυτό τους πρώτα, με ποιοτική και πολύτιμη τροφή. Κοντά σ’ αυτά βέβαια έρχεται και η καλή φήμη της Λακωνίας για ένα ακόμα προϊόν της.

Δείτε τα σημεία πώλησης της bioGreco

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις