ΚΡΟΚΕΕΣ. Μια δημόσια υποδομή μαραζώνει αντί να αξιοποιείται. Οι εγκαταστάσεις του δημόσιου ΚΤΕΟ στις Κορκεές παραμένουν αναξιοποίητες από την εποχή που ανεστάλη η λειτουργία του ΚΤΕΟ. Οι λόγοι κατάργησής του έχουν να κάνουν με την πολιτική βούληση για δημόσια Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου. Έμεινε χωρίς εκσυγχρονισμό, υποστελεχωμένο και διόλου ανταγωνιστικό προς τις ιδιωτικές προτάσεις που αναπτύχθηκαν. Φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα.

Όμως οι υποδομές του δεν παύουν να είναι αξιόλογη δημόσια περιουσία και θα μπορούσαν να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος των πάλαι ποτέ ακμαζουσών Κροκέων.

Σήμερα, όπως δείχνει η κάμερα του notospress, οι εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ όχι μόνον μαραζώνουν αλλά γίνονται και στόχος κακοποιών στοιχείων που τις παραβιάζουν. Την ίδια στιγμή η έλλειψη συντήρησης αφήνει τα πρώτα σημάδια της που ευτυχώς είναι αναστρέψιμα αν υπάρξει μέριμνα.

Κλειστό από το 2018 στα χέρια του δήμου

Το ΚΤΕΟ Λακωνίας σταμάτησε να λειτουργεί το 2018. Ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας οι εγκαταστάσεις δόθηκαν στον δήμο Ευρώτα για τη δημιουργία σε αυτές Παιδικού Σταθμού των Κροκεών. Παρόλαυτα μέχρι σήμερα και παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς υπήρξαν, δεν έχει γίνει τίποτα. Εκτιμήσεις από την πλευρά του δήμου Ευρώτα ότι υπάρχει στατικό πρόβλημα δεν έχουν πιστοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία σύμφωνα με τους κατοίκους. Απραξία και ασάφεια επικρατεί από την πλευρά του Δήμου την ίδια στιγμή που η κοινωνία των Κροκεών ζητά την επαναλειτουργία του Παιδικού Σταθμού, αυτή τη φορά στο ΚΤΕΟ.

Με 40.000€ οι οικογένειες ευεργετούνται

Η δαπάνη για τη βελτίωση και διαμόρφωση των υποδομών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 40.000€ έτσι ώστε να λειτουργήσει από τον δήμο ο Παιδικός Σταθμός που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες για 15 τουλάχιστον παιδιά της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παροχή, την οποία στερήθηκαν οι προηγούμενες γενιές παιδιών και οι οικογένειές τους, θα συμβάλει στην τόνωση των Κροκεών και στην υποβοήθηση των οικογενειών που είτε βρίσκονται στις Κροκεές και τα γύρω χωριά και προβληματίζονται για την παραμονή τους είτε σκέπτονται να επιλέξουν την περιοχή για μεταδημότευση αλλά δεν βρίσκουν στοιχειώδεις υποδομές και υπηρεσίες.

Η δαπάνη δεν είναι μεγάλη σε σχέση με την βοήθεια που θα προσφέρει στη ζωή των οικογενειών και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ισχύσει και στον Παιδικό Σταθμό η σχέση Κόστους - Οφέλους που οδήγησε τα Δημόσια ΚΤΕΟ σε κατάργηση. Οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από βασικές υπηρεσίες και το πολυσυζητημένο δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια αλλά με άμεσες παρεμβάσεις.

Οι οικογένειες σε Κροκεές, Δαφνί, Τάραψα περιμένουν τις εξελίξεις. Οι δημόσιες εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ στις Κροκέες θα πρέπει άμεσα αν αξιοποιηθούν και ίσως όχι μόνον για Παιδικό Σταθμό.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις