ΛΑΚΩΝΙΑ. Είναι Πέμπτη 23 Μαΐου ώρα 5:30 το απόγευμα. Στο Κυπαρίσσι Λακωνίας οι κάτοικοι βλέπουν να ξεπροβάλουν στον δημόσιο δρόμο άνδρες και γυναίκες με μωρά και παιδιά στην αγκαλιά. Ξεπερνούν τους 50 και είναι κατάκοποι. Τους πλησιάζουν και κάποια στιγμή έρχονται σε συνεννόηση στα αγγλικά. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι Αρχές και τους παραλαμβάνουν με αγροτικά οχήματα για να τους μεταφέρουν στο χωριό.

Το χρονικό της προσφυγιάς

Την νύχτα της Τετάρτης 22 Μαΐου ένα σιτοφόρο σκάφος με 78 λαθρομετανάστες και 2 διακινητές πλέει από την ανατολική Μεσόγειο και προορισμό την Ιταλία. Στο Κάβο Μαλιά την νύκτα ο καιρός είναι θανάσιμος. Οι διακινητές δεν ρισκάρουν και καταφεύγουν στο Μυρτώο και τις ανατολικές ακτές της Λακωνίας. Γύρω στις 11:30 το μεσημέρι της Πέμπτης το ιστιοφόρο προσεγγίζει στην παραλία Δρύμισκο Κυπαρισσίου. Πρόκειται, ευτυχώς, για αμμουδιά. Με ένα φουσκωτό οι διακινητές αποβιβάζουν, πέντε - πέντε, τους λαθρομετανάστες υπό έναν όρο: Ότι δεν θα καλέσουν από τα κινητά τους το 112 πριν περάσουν 4-5 ώρες ώστε να κατορθώσουν να απομακρυνθούν.

manades-apo-irak-kai-iran-me-mora-stin-agkalia-se-paralia-tis-lakonias-4.jpg
Φωτογραφία: notospress.gr

Αυτό και κάνουν οι «πρόσφυγες» που παραμένουν στην παραλία έως τις 5 το απόγευμα οπότε καλούν τον διεθνή αριθμό 112. Αμέσως κινητοποιούνται οι Αρχές. Οι λαθρομετανάστες έχουν ήδη πάρει τον δρόμο που οδηγεί από την παραλία προς το εσωτερικό. Εκεί καταφθάνουν Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΚΑΜ με αγροτικά στα οποία επιβιβάζονται και οι 78 και μεταφέρονται στο Κυπαρίσσι που είναι σε μικρή απόσταση. Εκεί τους παρέχονται οι Πρώτες Βοήθειες και εντοπίζεται η προέλευσή τους. Κούρδοι από Ιράκ και Ιράν σύμφωνα με τις πληροφορίες του notospress.

manades-apo-irak-kai-iran-me-mora-stin-agkalia-se-paralia-tis-lakonias-3.jpg
Φωτογραφία: notospress.gr

Πρόκειται κυρίως για νέες οικογένειες με παιδιά, κάποια μωρά, και λίγους μεμονωμένους.

Αμέσως στήνεται μια γέφυρα μεταφοράς - φιλοξενίας.

Προηγούνται οι οικογένειες και μεταφέρονται στο Δημοτικό Σχολείο Κουπιών όπου τους παρέχεται τροφή και ό,τι είναι αναγκαίο για παιδιά και ενήλικες. Όσοι έχουν μείνει πίσω στο Κυπαρίσσι σιτίζονται εκεί και στη συνέχεια μεταφέρονται και αυτοί στα Κουπιά όπου και φιλοξενούνται. Η μεταφορά όλων έγινε με το λεωφορείο που διαθέτει ο Δήμος Μονεμβάσιας.

manades-apo-irak-kai-iran-me-mora-stin-agkalia-se-paralia-tis-lakonias-1.jpg
Φωτογραφία: notospress.gr

Είναι χαρακτηριστικά τα εξής:

  • Οι 78 «πρόσφυγες» γλύτωσαν από πνιγμό μιας και τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο καιρός στον Κάβο Μαλιά ήταν πολύ κακός.
  • Οι «πρόσφυγες» έδωσαν τον χρόνο που τους ζήτησαν οι λαθροδιακινητές τους πριν καλέσουν το 112 ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν.
  • Οι Αρχές στη Λακωνία κινητοποιήθηκαν αμέσως και στήθηκε επιχείρηση υποδοχής και διαχείρισης της κατάστασης.

Για μια ακόμα φορά η Λακωνία στέκεται τόπος υποδοχής και φιλοξενίας ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, ρισκάροντάς την, διασχίζοντας μια θάλασσα από την Ανατολή της φυγής μέχρι της Δύση του σκεπτικισμού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις