ΜΥΣΤΡΑΣ. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Καστροπολιτεία του Μυστρά κορυφώθηκαν την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 οι εκδηλώσεις των Παλαιολογείων 2024 που διοργανώνονται προς τιμήν του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου και των συν αυτώ πεσόντες, για την επέτειο των 571 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης:

«Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, αποτέλεσε το σύμβολο της αντίστασης και της ηρωικής θυσίας. Παρά τις αντιξοότητες και τον ανυπέρβλητο εχθρό, ο Κωνσταντίνος επέλεξε να παραμείνει στην πόλη του και να πολεμήσει μέχρι τέλους, χάνοντας τη ζωή του στη μάχη. Την θυσία του τιμήσαμε σήμερα ανηφορίζοντας στον Άγιο Δημήτριο στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στο Ιερό Σκευοφυλάκιο και χώρο υπεράσπισης του τελευταίου Βυζαντινού Πολιτισμού και των αξιών του.

Η μνήμη της Άλωσης και η ηρωική στάση του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, η αφοσίωση και η αυταπάρνησή του παραμένουν ζωντανές στην καρδιά και στην ψυχή μας. Η θυσία του Αυτοκράτορα αποτελεί πηγή έμπνευσης και υπόμνηση των αξιών της πίστης, της θυσίας και της αντίστασης ενάντια στην αδικία.

Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου και αναλογιζόμαστε τις επιπτώσεις της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Το Βυζάντιο μπορεί να έχει χαθεί, αλλά η κληρονομιά του ζει μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας. Τις παρακαταθήκες αυτού του Πολιτισμού και αυτής της θυσίας οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να αναδείξουμε και σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις