Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού - Η παράδοση χαμογελά… Δείτε live στο notospress
Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού - Μια στιγμή αφιερωμένη στην τυροκομία, τους ανθρώπους της και τον τόπο τους
KAΛΑΒΡΥΤΑ. Τα Καλάβρυτα φιλοξενούν την Τρίτη 29 Ιουλίου μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην τυροκομική παράδοση της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say Cheese – Balkan Cheese”.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Πάρνωνα Α.Ε., ΑΧΑΪΑ – Αναπτυξιακή Α.Ε. και Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Ε., σε μια κοινή προσπάθεια να χαρτογραφηθούν, αναδειχθούν και συνδεθούν οι γευστικές, πολιτισμικές και παραγωγικές ταυτότητες της Αρκαδίας, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Λακωνίας.
Τυροκομία - Παράδοση - Ανάπτυξη
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Χαιρετισμούς από δημάρχους και εκπροσώπους Αναπτυξιακών Εταιρειών
- Παρουσιάσεις και παρεμβάσεις για την παραγωγή, την πολιτιστική κληρονομιά και την τουριστική αξιοποίηση της τυροκομίας
- Προβολή βίντεο με αυθεντικές ιστορίες τυροκόμων
- Έκθεση Πελοποννησιακών Τυριών, γευσιγνωσία και διάλογο με παραγωγούς
Ημέρες Πελοποννησιακών Δρόμων του Τυριού
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς:
Η παρουσίαση της πρότασης θεσμοθέτησης των “Ημερών Πελοποννησιακών Δρόμων του Τυριού”, ως ετήσιου θεσμού με θεματικές διαδρομές, δράσεις συμμετοχής, ψηφιακά εργαλεία και ενιαία ταυτότητα προβολής (Cheesescape Peloponnese).
Η εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάδειξη, διασύνδεση και προβολή της τυροκομικής παράδοσης της Πελοποννήσου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά στον σύνδεσμο
Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από Μολδαβία. Αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.