Μύρισε καλοκαίρι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης…
Φύσηξε «αύρα αισιοδοξίας» και για το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου
ΣΠΑΡΤΗ. Με ζωηρά χειροκροτήματα από 500 και πλέον γονείς και φίλους, έκλεισε την Τετάρτη 12 Ιουνίου, η αυλαία της 3ωρης καλοκαιρινής εορτής που είχαν ετοιμάσει μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου 12/θ Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης για τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, μια εκδήλωση που με τα ογκώδη και τρισδιάστατα σκηνικά που κατασκευάστηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο από τους δασκάλους Παναγιώτη Χονδρό και Δημήτρη Μπαμπαλέτο δίκαια χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκόμενους ως «υπερπαραγωγή». Το πρόγραμμα αυτής της ταυτόχρονα ψυχαγωγικής αλλά και παιδαγωγικής εκδήλωσης περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, μπαλονοδρομίες, μπαλονοθραύσεις, αλλά και θεατρικά δρώμενα με αναφορές στην οικολογία, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη σάτιρα και τα ήθη κι έθιμα.
Φυσικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης δεν παρέλειψαν να τραγουδήσουν το ποίημα του μεγάλου μας Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη: «Δέησις», το οποίο είχε μελοποιήσει ο εκπαιδευτικός μουσικής του σχολείου, κ. Θεόδωρος Μπουγάδης. Με το ποίημα αυτό οι μαθητές απέσπασαν τον περασμένο Απρίλιο το Α’ βραβείο ανάμεσα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας, σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το έτος Καβάφη και τους επιδόθηκε σε ειδική τελετή στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης.
Η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Ελένη Δαράκη, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε την παιδαγωγική σπουδαιότητα των πέντε καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων που εκπονήθηκαν από μαθητές στη σχολική της μονάδα και αφορούσαν τη στοματική υγεία, την κυκλοφοριακή αγωγή, την οικολογία και την παράδοση, υπογραμμίζοντας ότι στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων, αλλά και της καθημερινής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν η εμπλοκή των μαθητών στη μετουσίωση της γνώσης σε πράξη, σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονη ριζοσπαστική παιδαγωγική, και στην κριτική στάση απέναντι στα πράγματα. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για την εργατικότητα, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στην Αντιπεριφερειάρχη, κ. Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία προσφωνώντας τους εκπαιδευτικούς του σχολείου συναδέλφους, εξήρε την εργατικότητά τους, καθώς –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- ακόμα και μια μη πεπειραμένη ματιά μπορεί να καταλάβει πόσος κόπος και μόχθος καταναλώθηκε. Η Αντιπεριφερειάρχης έκλεισε το χαιρετισμό της με ένα πολύ ευχάριστο νέο για το σχολείο, για το οποίο και καταχειροκροτήθηκε. Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι το κτιριακό ζήτημα του σχολείου που χρονίζει επί μία 8ετία επιλύεται με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ κι έτσι, μέχρι μέσα Ιουλίου, θα έχουν αρχίσει και οι απαιτούμενες εργασίες.
Η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, κ. Αθανασία Πλέτσα, στο χαιρετισμό της εστιάστηκε στη συνεργατικότητα και στη συμμετοχικότητα που υπάρχει στη σχολική μονάδα μεταξύ διευθύντριας, εκπαιδευτικών και μαθητών, κάτι που φαίνεται από τη μαζικότητα, το δυναμισμό και τον παιδαγωγικό παλμό που εκπέμπεται, στοιχεία πολύ σημαντικά για την αποτελεσματική λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας.
Τέλος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Φώτης Πολίτης, υπογράμμισε ότι από τη σημερινή εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν ανεξαιρέτως και οι 203 μαθητές του σχολείου διαχέεται ένα από τα μηνύματα του σύγχρονου σχολείου που είναι αυτό της συλλογικότητας και της ενθάρρυνσης χωρίς αποκλεισμούς, εξοστρακισμούς και περιθωριοποιήσεις.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης, κ. Απόστολος Σκρεπέτης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης, κ. Λεωνίδας Καράντζαλης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αντώνης Τραυλός, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Φώτης Πολίτης, η Σχολική Σύμβουλος 70ής Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, κ. Αθανασία Πλέτσα, ο πρώην Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεώργιος Παλούμπας, ο Διευθυντής του 3ου Δ.Σ. Σπάρτης, κ. Χρήστος Λυμπέρης, ο Διευθυντής του 9ου Δ.Σ. Σπάρτης και αιρετός στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λακωνίας, κ. Δημήτρης Μιχαλάκος, ο Διευθυντής του 2ου Δ.Σ. Σκάλας και Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνικής, κ. Χρήστος Τσουρούνης, η Διευθύντρια του Δ.Σ. Γλυκόβρυσης, κ. Αθανασία Ρουσοπούλου, οι Προϊσταμένες του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης και του Νηπιαγωγείου Σελλασίας, κ.κ. Θεοφανεία Λάζαρη και Σοφία Μουχτερού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Κωνσταντίνος Βαρζακάκος, και πολλοί άλλοι.