ΤΡΙΠΟΛΗ. Μια νέα δυνατότητα στέγασης αποκτούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, καθώς εγκαινιάστηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026 η νέα Φοιτητική Εστία της πόλης.

Η εστία δημιουργήθηκε στο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Tripolis City Hotel και μπορεί να φιλοξενήσει 96 φοιτητές. Για την απόκτηση και τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων διατέθηκαν 2,48 εκατ. ευρώ.

Στα εγκαίνια βρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού στον σχεδιασμό για νέες υποδομές φοιτητικής στέγασης και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Τι διαθέτει η νέα Φοιτητική Εστία

Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 3.665 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει χώρους μελέτης και ψυχαγωγίας, καθώς και πέντε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια για άτομα με αναπηρία.

Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν επίσης τέσσερις ξενώνες.

Με τη νέα εστία, οι διαθέσιμες θέσεις φοιτητικής στέγασης στις δομές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φτάνουν πλέον τις 426.

Κατά την ομιλία του, ο Δημήτρης Πτωχός στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους για την εξεύρεση κατοικίας.

«Όταν μιλάμε για φοιτητικές εστίες, συνήθως σκεφτόμαστε κτίρια, δωμάτια και εγκαταστάσεις. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να σκεφτόμαστε τους ανθρώπους», ανέφερε.

Σχέδια για φοιτητική στέγη σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών.

Όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζονται νέες χρηματοδοτικές προσκλήσεις για την ανάπτυξη και αναβάθμιση υποδομών φοιτητικής στέγασης σε τέσσερις ακόμη πόλεις: Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο.

Πρόκειται για σχεδιασμό που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένα έργα, προϋπολογισμοί ή χρονοδιαγράμματα για κάθε πόλη.

«Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονο, εξωστρεφές, που θα προσελκύει νέους ανθρώπους και θα δημιουργεί ευκαιρίες. Και γνωρίζουμε ότι η ποιότητα των σπουδών πρέπει να συνοδεύεται από καλές συνθήκες στην καθημερινή ζωή των φοιτητών», τόνισε ο Δημήτρης Πτωχός.

Συνεργασία για έρευνα και καινοτομία

Πέρα από τη φοιτητική στέγη, ο περιφερειάρχης μίλησε για τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε θέματα έρευνας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Αναφέρθηκε στις δομές UniStart, που επιδιώκουν να συνδέσουν την ακαδημαϊκή γνώση με την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στον σχεδιασμό δημιουργίας Κέντρου Καινοτομίας στην Πελοπόννησο.

Παράλληλα, έθεσε την ανάγκη ίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου στην Περιφέρεια, με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής δραστηριότητας και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για νέους επιστήμονες.

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε στους φοιτητές με την ευχή η νέα εστία να γίνει χώρος δημιουργίας και όμορφων εμπειριών.

«Ζήστε, ονειρευτείτε, αγαπήστε, δημιουργήστε, διαβάστε! Χαρείτε κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής περιόδου της ζωής σας», τους είπε.

Ποιοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια

Στην τελετή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης, η διευθύντρια του Γραφείου της υπουργού Παιδείας Νέλλυ Εξαρχάκου, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σοφία Ζυγά, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο βουλευτής Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Επιφάνιος.

Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το «παρών» εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητές και πολίτες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις