40η PHILOXENIA: Εκατόν δέκα εμπορικοί επισκέπτες από 36 χώρες «επισκεφτήκαν» την Πελοπόννησο!
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τις πολυάριθμες ομορφιές, της Πελοποννήσου
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Εμπορικοί επισκέπτες από 36 χώρες, προσκλήθηκαν να επισκεφθούν την Πελοπόννησο, από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και Δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, στο πλαίσιο της 40ης PHILOXENIA της HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη.
Η πρόσκληση των ξένων εμπορικών επισκεπτών, έγινε σε ένα διήμερο ενημέρωσης σε μια γνωριμία - ξενάγησή τους, στην ιστορία, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τις πολυάριθμες ομορφιές, της Πελοποννήσου, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα.
Θανάσης Βασιλόπουλος: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο όλα τα σπουδαία που μας χάρισε η φύση, η ιστορία και ο πολιτισμός
«Οι 26 δήμοι της Πελοποννήσου - μέλη της ΠΕΔΠ ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβάλλοντας σε όλον τον κόσμο, όλα τα σπουδαία που μας χάρισε η φύση, η ιστορία, ο πολιτισμός» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Εμπορικοί Επισκέπτες εκτός και εντός Ελλάδας γνώρισαν την Πελοποννησιακή Φιλοξενία
Οι 110 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες που συμμετείχαν στις δύο ειδικές δράσεις προβολής προορισμών και γαστρονομίας, που γεύτηκαν και ανακάλυψαν τον τουριστικό γαστρονομικό πλούτο της Πελοποννήσου, ήταν από τις χώρες: Αρμενία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Αίγυπτος, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Ουκρανία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ. Την φιλοξενία ένιωσαν τόσο η πολυμελής αποστολή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, απο όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα όσο και Έλληνες εμπορικοί επισκέπτες.
Τάσος Χρόνης: Η Πελοπόννησος, δεν είναι, απλώς, προορισμός, αλλά ένας καμβάς εμπειριών σε όλους τους τομείς του τουρισμού
«Η αρχαιοελληνική αυθεντικότητα και η γαστρονομία της περιοχής, διαπερνά τους αιώνες φθάνοντας αναλλοίωτη στο σήμερα», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης. Συνεχίζει λέγοντας: «Η Πελοπόννησος, δεν είναι, απλώς, προορισμός, αλλά ένας καμβάς εμπειριών σε όλους τους τομείς του τουρισμού κι ανάμεσά τους στην γαστρονομία που ο επισκέπτης μας όχι απλώς την δοκιμάζει, αλλά μπορεί και να την ζήσει, μέσα από μαθήματα μαγειρικής στα χωριά, με την συμμετοχή του στους τρύγους και στην ελαιοσυλλογή, στα εργαστήρια παραγωγής προϊόντων, στα οινοποιεία, στα ελαιοτριβεία. Τα προϊόντα μας διηγούνται ιστορίες, κι είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες, να αναπτύξουμε προϊόντα ειδικού ενδιαφέροντος και να στηρίξουμε προτάσεις που ενισχύουν την εμπειρία του ταξιδιώτη και προσθέτουν αξία στις αγορές, για να ζήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί το ταξίδι στη γεύση, την παράδοση και την αυθεντικότητα της Πελοποννήσου».
Ποιοι συμμετείχαν στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση συμμετείχαν: Ο πρόεδρος τη ΔΕΘ (Τάσος Τζήκας) και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου (Θάνος Μιχελόγγονας), οι οποίοι, στον χαιρετισμό που απηύθυναν έδωσαν το στίγμα της τουριστικής φιλοσοφίας των φορέων που εκπροσωπούν, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Ερμιονίδας (Γιάννης Γεωργόπουλος), ο Δήμαρχος Σπάρτης (Μιχάλης Βακαλόπουλος) και ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας (Εμμανουήλ Δολιανίτης), καθώς και Αντιδήμαρχοι και άλλα στελέχη των Δήμων που συμμετείχαν στην έκθεση.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης
Εικόνες από την όμορφη Πελοπόννησο, από εμβληματικούς προορισμούς και την ιστορία τους παρουσίασε η Βιβή Γιάλου, (σύμβουλος Τουρισμού τη Περιφέρειας Πελοποννήσου) ενώ ο Νίκος Στακιάς, επίσης (σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου), «ταξίδεψε» τους προσκεκλημένους στα μονοπάτια και στον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής.
Στην ψυχή της Πελοποννήσου, στην αυθεντική διασύνδεση της φιλοσοφίας με την γαστρονομία, αναφέρθηκε η Σοφία Μουτάφη, ως (εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα).
Το πιάτο του Πλάτωνα
Το «πιάτο του Πλάτωνα», σημείωσε, η γαστροσοφία, ένας γαστρονομικός πολιτισμός που συνδέει την αρχαία σοφία με τη σύγχρονη δημιουργικότητα, εμπνευσμένο από τις αρχές της Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, αναδεικνύει την γαστρονομική κληρονομία του τόπου, κι η Πελοπόννησος με τον πλούτο των προϊόντων της και τη βαθιά παράδοσή της, είναι η καρδιά αυτής της γαστρονομικής φιλοσοφίας. Στόχος αποτελεί, η ανάδειξη της φιλοσοφίας των προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυριά, το ρόδι, η μελιτζάνα, τα ψάρια και άλλα, καθώς και των συνταγών της Πελοποννήσου.
Προϊόντα και συνταγές της Πελοποννήσου που έκλεψαν την παράσταση
Στη διήμερη εκδήλωση, οι ξένοι προσκεκλημένοι δοκίμασαν και απόλαυσαν τοπικά Πελοποννησιακά προϊόντα, όπως: φέτα Τριπόλεως, κορινθιακή σταφίδα, λαχανικά και λαλαγγίτες Μάνης, μπακαλιάρο Μεσσηνίας, φασόλια Φενεού, τσακώνικη μελιτζάνα, σως από πορτοκάλια Αργολίδας, ελαιόλαδο και ελιές Καλαμάτας και άλλα πολύτιμα προϊόντα από άλλες περιοχές, μέσα από εξαιρετικές συνταγές, όπως κόκορα με χυλοπίτες, γιουβέτσι, μπριάμ, χειροποίητες πίτες, καγιανά, μπακαλιάρο Τσιλαδιά, και άλλες, καθώς και μελωμένα από μέλι Μαινάλου παραδοσιακά γλυκά, όπως δίπλες, γαλατόπιτα και γαλακτομπούρεκο.