Δήμος Ευρώτα: Ελλειμματικός ο Προϋπολογισμός - Προσβλητικό υπονοούμενο κατά αντιδημάρχου (video)
Aυτά που ακούει κανείς στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα δεν θα τα ακούσει πουθενά - Πέφτουν τα παντελόνια των αντιδημάρχων ενώ κάθονται… Ελλειμματικός ο Προϋπολογισμός - Αύξηση στις δαπάνες Απομαγνητοφώνησης και Προβολής
ΣΚΑΛΑ. Για μια ακόμα φορά στον Δήμο Ευρώτα καταγράφονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2026 οι πολίτες έμαθαν αρκετά και κατάλαβαν περισσότερα. Επίσης είδαν και άκουσαν πρωτοφανή πρόκληση από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά αντιδημάρχου.
Ο Παναγιώτης Παυλάκης, Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ» χαρακτήρισε μη σοβαρό τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ευρώτα.
«Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας για το 2026 δεν είναι ένας σοβαρός προϋπολογισμός, αλλά ένα πλασματικό, πρόχειρο σχέδιο «στο γόνατο». Ας δούμε τα νούμερα όπως είναι στην πραγματικότητα:
Προϋπολογισμός Δήμου Ευρώτα για 2026
- Έσοδα: 26.949.572,93 €
- Δαπάνες: 32.601.254,55 €
Φαίνεται έλλειμμα 5.651.681,62 €.
Και τώρα, τι βρίσκεται εκτός προϋπολογισμού:
- Δημοτικά τέλη: 2.704.235,40 €
- Τέλη ύδρευσης/άρδευσης/αποχέτευσης: 2.636.142,37 €
Σύνολο εκτός: 5.340.377,77 €.
Αν προσθέσουμε αυτά τα έσοδα στον προϋπολογισμό, τότε το έλλειμμα καταρρέει σε μόλις 311.303 €. Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι την παραπλανητική εικόνα και την πλασματική αποτύπωση. Πως θα δικαιολογήσετε τον μη ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό του 2026;»
Ο Προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση η οποία αναμένει το τι θα πράξει η Αποκεντρωμένη. Από την ομιλία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Παναγιώτη Παυλάκη μαθαίνουμε και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ευρώτα του 2026, όπως:
Δαπάνες απομαγνητοφώνησης πρακτικών συνεδριάσεων Δημοτικών Συμβουλίων και Οικονομικών Επιτροπών (ηχογράφηση - ηλεκτρονική επεξεργασία-εγγραφή σε CD - ψηφιοποίηση - επανεκτύπωση - φωτοεκτύπωση - βιβλιοδεσία από 14.000 € το 2024 στα 25.000 € για το 2025 και εκτόξευση σε 33.680 € για το 2026. Μέλη της Αντιπολίτευσης ζητούν απεγνωσμένα τις σελίδες απομαγνητοφώνησης πρακτικών αλλά μάταια.
Επίσης, Έξοδα ενημέρωσης και προβολής δραστηριοτήτων του Δήμου Ευρώτα της δημοτικής αρχής από 27.800 € σε 37.200 €.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το περιστατικό που συνέβη on camera όταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κούρλα απευθυνόμενη στον αντιδήμαρχο Ύδρευσης Νίκωνα Γεωργακόπουλο είπε: «Μη σηκώνεστε κύριε αντιδήμαρχε, μη δίνετε το κακό παράδειγμα, καθίστε, εκτός και αν σας πέφτει το παντελόνι… και σηκωθήκατε…». Προσβλητική αν όχι σεξιστική έκφραση.

Καταψηφίσαμε Προϋπολογισμό και Δημοτικά Τέλη 2026
Το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ»
«Η δημοτική παράταξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ» καταψήφισε τον προϋπολογισμό και τα δημοτικά τέλη του έτους 2026, γιατί πρόκειται για έναν αντιαναπτυξιακό, φορομπηχτικό και πρόχειρο προϋπολογισμό, χωρίς κοινωνικό πρόσημο, χωρίς στρατηγική και χωρίς προοπτική για τον Δήμο Ευρώτα.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι ουσιαστικά copy - paste του περσινού, χωρίς καμία ουσιαστική διόρθωση, χωρίς νέες παρεμβάσεις και χωρίς απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Η μοναδική μέριμνα της δημοτικής αρχής φαίνεται να είναι οι εκδηλώσεις, τα πανηγύρια και το φαίνεσθαι, αντί για έργα ουσίας και πολιτικές που στηρίζουν την κοινωνία και την τοπική οικονομία και τους νέους ανθρώπους.
Οι λόγοι της καταψήφισης
- Μη ισοσκελισμένος με έλλειμμα 311.303 € και ελλιπώς τεκμηριωμένος προϋπολογισμός, χωρίς σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κάλυψης.
- Μη ενσωμάτωση των δημοτικών τελών, χωρίς επαρκή νομική ή διοικητική αιτιολόγηση.
- Φορομπηχτική λογική, με διατήρηση υψηλών τελών και τελών στην Υ-Α-Α σε βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά με αθρόες και κατά πλειοψηφία χωρίς τεκμηρίωση διαγραφές στα νερά.
- Αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας, χωρίς επενδύσεις στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, στον πρωτογενή τομέα και στη νέα γενιά.
- Υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, με μεταφορά κρίσιμων αποφάσεων στο μέλλον μέσω ασαφών αναμορφώσεων.
Οι προτάσεις μας - Υπάρχει άλλος δρόμος για τον Δήμο Ευρώτα.
Η παράταξή μας κατέθεσε συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο προτάσεων:
- Μείωση δημοτικών τελών κατά 30%
- Ουσιαστική ανακούφιση για πολίτες και επιχειρήσεις.
- Αναλογική διαγραφή των προσαυξήσεων οφειλών. Δίκαιη αντιμετώπιση, όχι τιμωρητική.
- Πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ένα έτος της πρώτης κατοικίας για:
Πολύτεκνες οικογένειες
Τρίτεκνες οικογένειες
Ανέργους χωρίς άλλη πηγή εισοδήματος
Ζευγάρια που αποκτούν τέκνο εντός του 2026
- Μείωση 80% των δημοτικών τελών για τα άτομα με αναπηρία
Κοινωνικές και αναπτυξιακές διεκδικήσεις ουσίας
- Ίδρυση και λειτουργία Δημόσιου ΙΕΚ στον Δήμο Ευρώτα, ώστε οι νέοι να αποκτούν δεξιότητες και να μη φεύγουν από τον τόπο τους.
- Επαναλειτουργία των ΚΔΑΠ και του ΚΔΑΠ ΑμεΑ, με στήριξη της οικογένειας και των παιδιών.
- Επαναλειτουργία του Γεωργικού Ινστιτούτου, για εκπαίδευση και ενίσχυση των αγροτών – κτηνοτρόφων και του πρωτογενούς τομέα.
- Ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα και πρόληψη καταστροφών.
- Θεσμοθέτηση του «Καλαθιού του Μαθητή», για τη στήριξη των ευάλωτων οικογενειών και την ενίσχυση του δημογραφικού.
- Θεσμοθέτηση Ενεργειακών Κοινοτήτων για φτηνό ρεύμα στους αγρότες και τις ευπαθείς ομάδες.
- Θεσμοθέτηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δεύτερου Αστυνομικού Τμήματος στο Δήμο Ευρώτα.
- Απόδοση του πραγματικού 3% των εγκατεστημένων Α.Π.Ε στο Δήμο Ευρώτα και όχι επαιτεία.
Ο Δήμος Ευρώτα δεν έχει ανάγκη από προϋπολογισμούς βιτρίνας και πολιτικές εντυπώσεων των 500000 και πλέον ευρώ.
Έχει ανάγκη από σχέδιο, κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική ανάπτυξη, με μέριμνα για τους νέους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να μείνουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.
Για εμάς, ανάπτυξη σημαίνει δουλειές, εκπαίδευση, κοινωνικές δομές, στήριξη της οικογένειας και προοπτική για τη νέα γενιά — όχι διαχείριση της μιζέριας και πολιτικές για το φαίνεσθαι ενός Δήμου για τα πανηγύρια.
Ναι σε έναν Δήμο που κρατά τους νέους στον τόπο τους και χτίζει μέλλον».