ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ξεκινά ο Νοέμβριος σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπεται να επηρεάσουν τη χώρα σήμερα, Κυριακή 1 Νοεμβρίου, και αύριο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Στην Πελοπόννησο, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα στα δυτικά και νότια έως το απόγευμα, ενώ υπάρχει και πορτοκαλί προειδοποίηση για την ανατολική Πελοπόννησο, με πιθανότητα πρόσκαιρων χαλαζοπτώσεων και ισχυρών ριπών ανέμου.

Τη Δευτέρα, τα ισχυρά φαινόμενα προβλέπεται να επηρεάσουν τη δυτική Πελοπόννησο, από το απόγευμα έως αργά τη νύχτα.

Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα, Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις εξής περιοχές:

  • Νησιά Ιονίου: Έως το μεσημέρι.
  • Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησος: Έως το απόγευμα.
  • Κεντρική και ανατολική Μακεδονία: Από τις πρωινές ώρες έως αργά τη νύχτα.
  • Νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου: Από το απόγευμα έως αργά τη νύχτα.
  • Δωδεκάνησα: Από τις απογευματινές ώρες.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να προβλέπονται:

  • Στα νησιά του Ιονίου, κατά διαστήματα από τις πρωινές ώρες.
  • Στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.
  • Στα Δωδεκάνησα, κατά διαστήματα μέχρι τις βραδινές ώρες.

Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα φτάσει στη βόρεια Ελλάδα τους 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τους 18 έως 22 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς στα δυτικά και από 10 έως 22 βαθμούς στα ανατολικά.

Στην Αττική προβλέπονται θερμοκρασίες από 13 έως 19 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη δυτική Μακεδονία ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία από 11 έως 17, στην ανατολική Μακεδονία από 9 έως 15 και στη Θράκη από 10 έως 16 βαθμούς.

Στην Ήπειρο αναμένονται θερμοκρασίες από 9 έως 17 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 18, στη δυτική Στερεά από 10 έως 19 και στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 20 βαθμούς.

Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η μέγιστη θα φτάσει τους 22 βαθμούς.

Άνεμοι έως 6 μποφόρ

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες και νοτιοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση 3 έως 5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Στο βόρειο Αιγαίο θα επικρατούν ανατολικοί άνεμοι, επίσης 3 έως 5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι.

Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα που ενδέχεται να παρασυρθούν από τους ανέμους.
  • Να ελέγξουν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων και για αρκετές ώρες μετά.
  • Να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά την εκδήλωση καταιγίδων.
  • Να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση χαλαζόπτωσης.
  • Να μην παραμένουν κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες πινακίδες ή σημεία όπου μπορεί να πέσουν αντικείμενα.
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Τι να προσέξετε σε περίπτωση έντονης κεραυνικής δραστηριότητας

Αν βρίσκεστε στο σπίτι, αποφύγετε τη χρήση ενσύρματων ηλεκτρικών συσκευών και την επαφή με υδραυλικές σωληνώσεις κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, σταματήστε σε ασφαλές σημείο, μακριά από δέντρα, κλείστε τα παράθυρα και παραμείνετε μέσα μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα. Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, αναζητήστε καταφύγιο σε κτίριο ή αυτοκίνητο. Μην στέκεστε κάτω από μεμονωμένα ψηλά δέντρα, κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος ή σε μεταλλικές κατασκευές και απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες και τη θάλασσα.

Πού μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες

Για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν τα τακτικά και έκτακτα δελτία της ΕΜΥ στην ιστοσελίδα www.emy.gr.

Για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.astynomia.gr.

Αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας παρέχονται επίσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο civilprotection.gov.gr.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις