ΣΠΑΡΤΗ. 1994: Μια παρέα φίλων που συναντιόταν τακτικά κάνοντας ποικίλες συζητήσεις κάποια στιγμή τις εξειδίκευσαν και μιλώντας για την ιστορία και τους μύθους της Αρχαίας Σπάρτης αποφασίστηκε να περάσουν από τη θεωρία στη πράξη και να αποδείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το ένδοξο ιστορικό παρελθόν μας.

Ήταν άνοιξη του 1994 όταν έπεσε η ιδέα να ασχοληθούν συγκεκριμένα για το Αρχαίο Θέατρο, το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο που υπάρχει στην Ακρόπολη της Σπάρτης. Δυστυχώς σήμερα δε σώζεται σε καλή κατάσταση. Έτσι, με απόφαση του πρωτοδικείου Σπάρτης ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης - ΓΙΤΙΑΔΑΣ , μια πολιτιστική κίνηση της σύγχρονης πόλης.

Ο Σύνδεσμος χρησιμοποιεί το όνομα ενός Σπαρτιάτη καλλιτέχνη που έδρασε στην Ακρόπολη της Σπάρτης και συγκεκριμένα στο ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς που βρίσκεται ακριβώς πίσω στο αρχαίο θέατρο. Ο Γιτιάδης γεννήθηκε στη Σπάρτη και έζησε γύρω στα 500-550 π.Χ . Ήταν αρχιτέκτων, ποιητής και χαλκουργός . Τα έργα του ήταν τόσο σημαντικά που τα αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας 600 χρόνια αργότερα. Επένδυσε το ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς με χάλκινες πλάκες εσωτερικά έτσι που η θεά ονομάστηκε Χαλκίοικος .

Κύριος σκοπός του Συνδέσμου είναι η ενημέρωση του κοινού στη Σπάρτη και αλλού για την ύπαρξη και τη σημασία του Αρχαίου Θεάτρου. Πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει όλα τα επίπεδα πληροφόρησης από την απλή ενημέρωση μέχρι την εκπαίδευση και την επιμόρφωση. Στη συνέχεια, αποβλέπει σε μια μελέτη ένταξης του μοναδικού αυτού μνημείου στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας των αρχαιοτήτων για τους πολίτες της Σπάρτης και τους επισκέπτες της πόλης.

Ο Σύνδεσμος δεν αποβλέπει στην φτηνή τουριστική αξιοποίηση, αλλά σε μια διαφορετική στάση ζωής που θα αποφέρει ένα αρμονικό συνδυασμό συμβατών χρήσεων με τα αρχαία και το περιβάλλον ( παιδαγωγική , κοινωνική - αναψυχής, τουριστική) .

Ο Σύνδεσμος με έγγραφα και πράξεις παρεμβαίνει συστηματικά στην πολιτεία και στους θεσμοθετημένους φορείς με σκοπό την καλύτερη προστασία του μνημείου, την περάτωση της ανασκαφής και την ευόδωση της τελικής μελέτης μας, την αναστήλωση του μερική ή ολική, καθώς και την προσέλκυση χορηγών.

2013: Σήμερα που με τη εγγύηση και παρέμβαση του «Διαζώματος» και του Σταύρου Μπένου παίρνει σάρκα και οστά το όραμα του «Γιτιάδα», σήμερα που ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης παρεμβαίνει στο Ιδρυμα Νιάρχου για την χρηματοδότηση της Μελέτης, σήμερα που διατίθενται 5 εκατ. ευρώ για το έργο από το Υπ. Πολιτισμού, πρέπει οι Σπαρτιάτες, συντεταγμένοι και με μέθοδο να προχωρήσουν στο έργο.

Ο πρόεδρος του «Γιτιάδα» Στάθης Μπεκιάρης μιλώντας στην εκπομπή του Ηλία Μπόνου συνιστά: «Χαμηλούς τόνους, χαμηλά το κεφάλι και δουλειά μεθοδική και συντονισμένη», ώστε ο στόχος της, αρχικά, μερικής αναστήλωσης να γίνει πραγματικότητα.

Ακούστε όσα σημαντικά είπε στην εκπομπή του Ηλία Μπόνου στο ραδιόφωνο Νότος 94.9 ο Στάθης Μπεκιάρης.