Παράταση για τα Σχέδια Βελτίωσης ζητούν οι γεωπόνοι
Αίτημα για παράταση του προγράμματος «Σχέδια Βελτίωσης» απευθύνει ο Σύλλογος Γεωπόνων νομού Λακωνίας με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωνίτης και η Γραμματέας του Συλλόγου κα Ειρήνη Γιαννακάκη, αναφέρονται τα εξής:
«Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη 01/06/2011 πραγματοποιήθηκε η τελευταία τεχνική συνάντηση εργασίας για τα σχέδια βελτίωσης. Στις συναντήσεις συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Γεωτεχνικοί χειριστές και συντάκτες σχεδίων βελτίωσης.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από την συνάντηση αυτή καθώς και από τις τέσσερις συναντήσεις που προηγήθηκαν σε όλη την Ελλάδα είναι ότι το πρόγραμμα «εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» 20 μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
Όλες οι παρατηρήσεις σχετικά με το πρόγραμμα εκτέθηκαν από αντιπροσωπεία των συναδέλφων μελετητών αμέσως μετά την συνάντηση, στον Ειδικό Γραμματέα κ. Βαγγέλη Διβάρη.
Κατεγράφησαν
- Νέες διευκρινήσεις σημαντικού χαρακτήρα οι οποίες θα πρέπει να κοινοποιηθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους, επενδυτές και μελετητές
- Η ανάγκη τροποποιήσεων ορισμένων διατάξεων των σχετικών ΥΑ δεδομένου ότι υφίστανται αντιφάσεις και αλληλοαναιρέσεις
- Σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής,
Κύριε Υπουργέ
αποτελεί κοινή διαπίστωση πλέον , ότι το πρόγραμμα για να τρέξει και να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ των επενδυτών και να κινήσει την αγορά στο πρωτογενή τομέα χρειάζεται πάνω απ όλα την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ώστε να ολοκληρωθούν:
1. το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής (προσθήκες και διορθώσεις)
2. οι αποφάσεις εφαρμογής (προσθήκες, διορθώσεις και αντιστοίχιση)
3. οι οδηγίες εφαρμογής.
Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω να προσδιορισθεί ο χρόνος εντός του οποίου θα πρέπει να υποβληθούν οι επενδυτικές προτάσεις. Θεωρούμε ότι ένα διάστημα δυο (2) μηνών είναι εύλογο και απαραίτητο.»