Τις αντιδράσεις της Διευθύντριας του Γυμνασίου Μολάων κ. Ελένης Μπατσάκη προκάλεσε η επιστολή του αντιδημάρχου Ευρώτα κ. Ηλία Παναγιωτακάκου σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου και τις επικείμενες εγγραφές νέων μαθητών σε αυτά.(www.notospress.gr/index.php?c_id=9&n_id=1878). Η κ. Μπιτσάκη υποστηρίζει ότι ουδέποτε απέστειλε έγγραφο με το οποίο καλούσε αποφοίτους των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ευρώτα να εγγραφούν στο Γυμνάσιο Μολάων, όπως επικαλείται στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτακάκος.

Η απάντηση της κ. Μπατσάκη στον κ. Παναγιωτακάκο έχει ως εξής:

«Με μεγάλη μου έκπληξη και αγανάκτηση παρέλαβα σήμερα το πρωί το με αριθμό 10719/1-6-2011 έγγραφο σας στο οποίο σας απαντώ-ως οφείλω- στα όσα καταμαρτυρείτε σε βάρος μου.

Το πρώτο που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι είμαι Διευθύντρια του Γυμνασίου Μολάων για τα τελευταία 11 χρόνια και το όνομα μου είναι Μπατσάκη Ελένη και όχι Αθανασία Σταθούλια, κυρία την οποία δεν γνωρίζω και δεν καταλαβαίνω πώς εμπλέκεται.

Σας διαβεβαιώνω επίσης ότι γνωρίζω καλά τα παρακάτω: Πρώτα απ' όλα ότι ο Δήμος Ευρώτα διαθέτει σχολεία για να εξυπηρετεί τους μαθητές του, με τα οποία μάλιστα διατηρώ άριστες σχέσεις και ουδεμία δόλια σκέψη υπήρξε εκ μέρους μου να ενεργήσω σε βάρος τους. Δεύτερον ότι σύμφωνα με τους νόμους και τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ τα απολυτήρια των Δημοτικών Σχολείων αποστέλλονται υπηρεσιακά και όχι κατόπιν παρέμβασης του οποιουδήποτε Διευθυντή Γυμνασίου σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων στους οποίους ανήκουν, εκτός αν οι γονείς -των μαθητών επιθυμούν διαφορετικά για δικούς τους λόγους,

Κι επειδή οφείλω για κάθε μου ενέργεια να λαμβάνω υπ' όψιν μου τα προβλεπόμενα από τους νόμους και τις κρατούσες εγκυκλίους και όχι ανεξακρίβωτες πληροφορίες, σας γνωστοποιώ ότι ουδέποτε εστάλη έγγραφο από τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Μολάων και μάλιστα επείγον προς οποιονδήποτε, με περιεχόμενο αντίθετο με τη νομοθεσία, σχετικά με τις εγγραφές μαθητών Δημοτικών Σχολείων σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σας παρακαλώ να μου αποστείλετε το έγγραφο το οποίο επικαλείσθε, για να λάβω γνώση του περιεχομένου ενός εγγράφου που ουδέποτε έστειλα προς οποιονδήποτε.

Διαμαρτύρομαι έντονα για όσα μου προσάπτετε στο προαναφερθέν έγγραφο σας και σας παρακαλώ κι εγώ με τη σειρά μου να ανακαλέσετε δημοσίως κοινοποιώντας την ανάκληση των καταγγελιών σας στους φορείς στους οποίους κοινοποιήσατε την αρχική σας καταγγελία.»

Απάντηση Παναγιωτακάκου

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Παναγιωτακάκος ανακαλεί την αρχική του τοποθέτηση και παραδέχεται, εν μέρει- τα λεγόμενα της κ. Μπατσάκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αναφορικά με το θέμα του εγγράφου προς τα Δημοτικά Σχολεία του πρώην Δήμου Νιάτων (Αγίου Δημητρίου, Νιάτων και Απιδέας), πράγματι δεν υπάρχει εκ μέρους σας.

Και ως εκ τούτου, οφείλω τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ως αντιδήμαρχος του Δήμου Ευρώτα.

Όμως, το γεγονός ότι υπήρξαν υπεύθυνες δηλώσεις, για την εγγραφή των μαθητών, από την Γ΄ τάξη Γυμνασίου Μολάων στην Α΄τάξη του ΓΕΛ Μολάων, ισχύει, καθώς εδόθησαν εκ μέρους του Γυμνασίου Μολάων, στο οποίο είστε Διευθύντρια.

Κι αυτό αφορούσε και τους μαθητές που είναι δημότες - πολίτες του Δήμου Ευρώτα και τους γονείς.
Γι΄αυτό, σας επισυνάπτω την υπεύθυνη δήλωση εγγραφής που εδόθει εκ μέρους του σχολείου σας και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Θα σας παρακαλούσα, επομένως, σε ό,τι αφορά στους μαθητές που προέρχονται από τα Δ.Δ. του πρώην Δήμου Νιάτων, να αναμένετε τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου ο δήμος μας, σε συνεργασία με τη Β/Βάθμια Εκπαίδευση -η οποία είναι και η καθ΄ύλην αρμόδια- να οριστικοποιήσει το χωροταξικό σχεδιασμό των Γυμνασίων – Λυκείων, που ανήκουν στην περιφέρειά του.»

Διευκρινίσεις Διευθύντριας Γυμνασίου Μολάων

Με νέα απάντησή της προς τον αντιδήμαρχο Ευρώτα, η Διευθύντρια του Γυμνασίουμ κα Μπατσάκη διευκρινίζει τα εξής:

«Σε απάντηση του με αριθμό πρωτοκόλλου 11183/6-6-2011 εγγράφου σας, σας ενημερώνω για τα εξής:
Πρώτον δέχομαι τη «ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ» σας και παρακαλώ να κοινοποιήσετε προς δημοσίευση το έγγραφο σας αυτό σε όλους τους φορές που κοινοποιήσατε και το προηγούμενο, νια την αποκατάσταση της αλήθειας και του θεσμικού μου ρόλου ως Διευθύντριας του Γυμνασίου Μολάων.

Όσο για το γεγονός ότι υπήρξαν υπεύθυνες δηλώσεις για την εγγραφή των μαθητών της Γ' τάξης σε Λύκειο της επιλογής τους, σας ενημερώνω ότι:

Και βέβαια το Γυμνάσιο Μολάων, λίγο πριν την έναρξη των απολυτήριων εξετάσεων, μοίρασε ταυτόχρονα και χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση σε όλους τους μαθητές της Γ' τάξης υπεύθυνες δηλώσεις απευθυνόμενες στους κηδεμόνες τους, για να επιλέξουν το σχολείο της επόμενης βαθμίδας στο οποίο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους κατά το σχολικό έτος 2011-2012, Αυτό όφειλε να πράξει το σχολείο μας βάσει του ΓΙ. Δ. 104/1979, άρθρο 8, παράγραφος 5,
Αν προσέξατε στις δηλώσεις αυτές υπήρχαν οι επιλογές: α) ΓΕΑ Μολάων, διότι, σύμφωνα με την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης με αρ. πρωτ. Φ.19.1/1949/02-06-2011, το «αντίστοιχο Λύκειο» για το Γυμνάσιο Μολάων, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, είναι το ΓΕΛ Μολάων και δεν υπάρχει μεταγενέστερη απόφαση για αν πράξουμε διαφορετικά ούτε βεβαίως είναι δυνατό να καθυστερήσει η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των απολυτηρίων της Γ' τάξης, β) ΕΠΑΛ Μολάων ή άλλο ΕΠΑΛ, γ) Δεν θα παρακολουθήσει ,σχολείο, δ) Το απολυτήριο θα το παραλάβει ο κηδεμόνας, για την περίπτωση που ο κηδεμόνας του μαθητή επιθυμεί να εγγράψει το παιδί του σε άλλο Λύκειο εκτός του «αστικού κέντρου» (όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα).

Παρόλα αυτά ο κηδεμόνας του παιδιού που υπέγραψε την επισυναπτόμενη από σας δήλωση, αν και δημότης του Δήμου Ευρώτα, επέλεξε το ΓΕΛ Μολάων, ενώ παράλληλα αγωνίζεται για τη φοίτηση των μαθητών των σχολείων Νιάτων, Απιδέας και Αγίου Δημητρίου σε σχολεία του Δήμου Ευρώτα! Μήπως εμείς τον πιέσαμε γ)' αυτό;

Κα; επιτέλους μήπως κάποιος μπορεί να μας εξηγήσει πώς ακριβώς θεωρείτε ότι το Γυμνάσιο Μολάων θα ωφελούνταν από την εγγραφή των τελειόφοιτων μαθητών του σε οποιοδήποτε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, αφού έτσι κι αλλιώς οι μαθητές της Γ' τάξης παύουν, μετά την αποφοίτηση τους, να ανήκουν στο μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας;
Πρέπει επιτέλους να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία και κυρίως οφείλουμε όλοι μας να ενεργούμε με μόνο γνώμονα και στόχο το καλό των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση ενέργειες που στηρίζονται σε ανεξακρίβωτες και ατεκμηρίωτες πληροφορίες δεν εξυπηρετούν καθόλου τον στόχο αυτό.»