Την Κυριακή 5 Ιουνίου γιορτάστηκε και στη Σπάρτη η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια συμβολική μέρα που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην προστασία της φύσης και ολόκληρου του πλανήτη.

Η υπηρεσία Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, οργάνωσαν εκστρατεία καθαρισμού του άλσους του λόφου του «Ξενία» (έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων) που κοσμεί την πόλη. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος είχε καλέσει σε συνεργασία πολλούς συλλογικούς φορείς της πόλεις, οργανώσεις πολιτών, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων, κ.ά.

Από τις 9:30 το πρωί άρχισαν να φτάνουν σε μικρές ομάδες παιδιά από τα Δημοτικά Σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και τους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, που μαζί με τους γονείς τους ανέλαβαν τον καθαρισμό από απορρίμματα των πιο ομαλών περιοχών του λόφου. Ομάδες ενηλίκων ανέλαβαν τα πιο επιβαρημένα σημεία. Ενήλικες υπό την εποπτεία των γεωπόνων της υπηρεσίας πρασίνου περιποιήθηκαν ορισμένα από τα καλλωπιστικά φυτά. Και μια ομάδα προσκόπων από το 300ο Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης έβαψαν το Ναό του Σωτήρος. Ο Δήμος μοίρασε γάντια και σακούλες –για ανακυκλώσιμα και μη απορρίμματα- ενώ διέθεσε εργαλεία καθαρισμού και κλαδέματος φυτών καθώς και τα υλικά βαφής. Ακόμα, ο Δήμος διέθεσε νερά ενώ οι χυμοί που προσφέρθηκαν στα παιδιά, ήταν μια ευγενική προσφορά του ΑΣΕΕ Λακωνία.

Το παρόν έδωσαν μέλη της ομάδας 3Π (Ποδήλατο – Πόλη – Περιβάλλον), του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λακωνίας, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, των Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας, καθώς και καθηγητές από δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Επίσης, στο Ξενία βρέθηκε και μια μικρή αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, η οποία συνεργάστηκε μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς και συλλόγους που βρέθηκαν εκεί για το σκοπό αυτό.

Ταυτόχρονα με τον καθαρισμό, στο αμφιθεατράκι του λόφου και στη συνέχεια σε αμφιθεατρικό χώρο ανάμεσα στα δέντρα, έγιναν μικρής διάρκειας ομιλίες για περιβαλλοντικά θέματα, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους.

Από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας, ο Β. Βρουλίτης ενημέρωσε για τα υλικά που πρέπει να ρίχνουμε στον Μπλε Κάδο Ανακύκλωσης και τον τρόπο που πρέπει να διαχειριζόμαστε τα ανακυκλώσιμα υλικά. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Λακωνίας, Σ. Αραχωβίτης, παρουσίασε με παραστατικό τρόπο πώς να φτιάχνουμε εδαφοβελτιωτικό κομπόστ με τα οργανικά υπολείμματα από το σπίτι μας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης, Γ. Τσακρακλίδης, ενημέρωσε τα παιδιά για τις δραστηριότητες του συλλόγου και για τον τρόπο συμπεριφοράς στα ζώα, καθώς και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται όταν βρίσκουν κάποιο τραυματισμένο ζώο ή πτηνό. Ακολούθως, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας παρουσίασε στα παιδιά ένα όμορφο Μουσικό Παραμύθι με περιβαλλοντικό θέμα.

Στο τέλος της ημέρας ήταν φανερή στα μάτια όλων των συμμετεχόντων η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα (που γινόταν φανερό και από τους σωρούς των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν), η χαρά από τη συμμετοχή στην ομαδική αυτή δραστηριότητα αλλά και η απόλαυση από το παιχνίδι των παιδιών στο καθαρό -πια- περιβάλλον του λόφου.

Σε σχετική ανακοίνωση του για το αποτέλεσμα της εκστρατείας καθαρισμού στο λόφο του Ξενία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά επισημαίνει τα εξής: «Αξίζουν τα εύσημα στο Δήμο Σπάρτης για την περιβαλλοντική του πρωτοβουλία και σε όλους τους πολίτες και φορείς για την ανταπόκριση και την ευαισθητοποίησή τους. Ευελπιστούμε ο χώρος του Ξενία να παραμείνει καθαρός και οι συμπολίτες μας να συνεχίζουν να δείχνουν την οικολογική τους ευαισθησία εντός αλλά και εκτός Ξενία, γιατί… ο σεβασμός στο Περιβάλλον είναι Πολιτισμός!»

Φωτό: Δήμος Σπάρτης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά