ΑΡΚΑΔΙΑ. «Εργοτάξιο» χαρακτήρισε την Πελοπόννησο στο σύνολό της ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο οδικό τμήμα πριν το Στενό Αρκαδίας, το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, τονίζοντας παράλληλα ότι «ολοκληρώνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Βαγγέλη Γιαννακούρα, το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Σιδέρη, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Ιωάννη Σταματάκο, δήλωσε επίσης ότι «Ολοκληρώνουμε τη διόρθωση σε ένα προβληματικό σημείο όσον αφορά την ασφάλεια του δευτερεύοντος οδικού δικτύου Τρίπολης – Ναυπλίου, με σκοπό να παραδώσουμε στους πολίτες ένα σύγχρονο και ασφαλές έργο».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι με συνεργασία των Αντιπεριφερειών Αρκαδίας και Αργολίδας θα υπάρξουν συμπληρωματικές παρεμβάσεις για το σύνολο του δρόμου Τρίπολης – Ναυπλίου, ώστε να παραδοθεί στο σύνολό του ένας ασφαλής και άνετος οδικός άξονας στους πολίτες.

Ο Περιφερειάρχης ανάφερε επίσης ότι έχει ήδη δώσει εντολή στους Αντιπεριφερειάρχες να έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου ένα σχέδιο παρεμβάσεων σε όλους τους κεντρικούς εθνικούς και επαρχιακούς άξονες, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας, αλλά και της αισθητικής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας από την πλευρά του δήλωσε ότι η εικόνα πλέον στην Αρκαδία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν και ανακοίνωσε ότι μετά από αυτή τη συγκεκριμένη παρέμβαση, θα ακολουθήσουν και άλλες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού.


«Αναδεικνύουμε την Τσακώνικη παράδοση και ισχυροποιούμε την ταυτότητα της Πελοποννήσου»

«Η ανάδειξη της διαχρονίας της Πελοποννήσου αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα και τμήμα της πολιτικής μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την ένταξη της Τσακώνικης Παράδοσης στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο που είχε με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας και Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και τον καθηγητή του Ελληνικού Ινστιτούτου του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης κ. Maxim Kisilier.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού τόνισε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με τις προηγούμενες και παρούσες Δημοτικές Αρχές της Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, εξήρε τη σημασία της Τσακώνικης διαλέκτου για τη συγκρότηση του πολιτιστικού αποθέματος, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και του συνόλου της χώρας.

Τόνισε ωστόσο ότι στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να αναδειχθεί και να διατηρηθεί το σύνολο του μοναδικού Τσακώνικου Πολιτισμού και όχι μόνο η διάλεκτός της, καθώς «διαπλέκεται με το χορό, την αρχιτεκτονική, και γενικά το σύνολο της Τσακώνικης παράδοσης».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε τη συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και τον καθηγητή κ. Maxim Kisilier, ο οποίος υλοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια το πρόγραμμα ταυτοποίησης της Τσακώνικης διαλέκτου, γιατί «διεθνοποιεί το πολιτιστικό αυτό στοιχείο και ταυτόχρονα προκαλεί το διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον».

«Κινητήρια δύναμη για το μέλλον» χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης την παράδοση και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθηθεί παρόμοια πολιτική και για το Μανιάτικο μοιρολόι, ώστε να ισχυροποιηθεί η ταυτότητα της Πελοποννήσου.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τα δικά μας πολιτισμικά στοιχεία» δήλωσε τέλος ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας που ήδη υλοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε τέλος ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την προσπάθεια αυτή και σύντομα θα εξειδικεύσει τις δράσεις της.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, αφού ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη για τη συνεισφορά του σε αυτή την προσπάθεια, τόνισαν την αξία που έχει η ένταξη της Τσακώνικης παράδοσης στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο για τη διατήρηση και συνέχισή της στις επόμενες γενιές.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού σημείωσαν από την πλευρά τους ότι αυτή η προσπάθεια είναι εξαιρετικής σημασίας για το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, ανέφεραν ότι το εργαλείο που υπάρχει στη διάθεσή τους είναι η σύμβαση της Ουνέσκο για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του 2003 και πρόσφεραν κάθε συνδρομή για την αίσια έκβαση αυτής της προσπάθειας.