ΣΠΑΡΤΗ. Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Αυτοδιοίκηση και Τοπική Ανάπτυξη – Ευκαιρίες Ανάπτυξης Καλλικρατικών Δήμων». Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν σημαντικά θέματα από τους εισηγητές, ωστόσο το κοινό που την παρακολούθησε ήταν ελάχιστο.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην Νομάρχη Λακωνία Κώστα Φούρκα, που ως εισηγητής ανέπτυξε θέμα σχετικά με την Αρχαία Σπάρτη και την προσέγγισή αυτού του μεγάλου κεφαλαίου μέσω Διεθνών Πρακτικών.

Ο κ Φούρκας αναφερόμενος στη δημιουργία υποδομών και απευθυνόμενος ιδιαίτερα στην Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα είπε: «Η Σπάρτη δεν πρόκειται να αποκτήσει νέο Αρχαιολογικό Μουσείο τα επόμενα 10 χρόνια…»

Η συγκεκριμένη αναφορά «τάραξε» το κοινό αφού ανατρέπει βασικό άξονα τόσο της Περιφερειακής στρατηγικής όσο και της ανάπτυξης της Σπάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αναφορά έγινε στα πλαίσια μιας επίσημης τοποθέτησης – εισήγησης σε Ημερίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει απάντηση ή εξήγηση από την πλευρά της Περιφέρειας.

Είναι γνωστό ότι η αναπτυξιακή τροχιά μιας περιοχής, μέσα από έργα και υποδομές έχει 3 φάσεις . Η πρώτη αφορά τις εξελίξεις, επενδύσεις και αλλαγές στο διάστημα που προηγείται των έργων και των υποδομών, η δεύτερη αφορά στην έκρηξη που σημειώνεται άμα τη υλοποίηση των προγραμμάτων ανάπτυξης και η τρίτη είναι αυτή που ακολουθεί και εξισορροπεί τα πράγματα.

Η αναγγελία- εκτίμηση ότι η Σπάρτη δεν θα έχει νέο Μουσείο το 2025 ανοίγει θέμα.