ΣΠΑΡΤΗ. Χάριν της συναίνεσης το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης δεν διάβασε την επιστολή των πολιτών της Σπάρτης που ήθελαν να δώσουν ένα τέλος στον ανούσια και αποπροσανατολιστική επίθεση που δέχεται συστηματικά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ελπίδα» Χρήστος Αλεξάκος.

Είναι φανερό ότι από την παράταξη του Σταύρου Αργειτάκου επιχειρείται η αποδόμηση του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου για τους εξής λόγους:
- Ως επικεφαλής του Κινήματος ανέτρεψε τα δεδομένα και στη Σπάρτη σημειώθηκε ιστορική εξέλιξη στα αυτοδιοικητικά πράγματα.
- Έφερε στο τραπέζι στην πολιτικής σύγκλιση 4 κύρια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δημοκρατία που κανείς δεν έχει αγγίξει μέχρι σήμερα.
- Έχει διατηρήσει ύφος λόγου και παρουσίας «ξένο» προς τα πεπαλαιωμένα δημοτικά πράγματα της "νέας" Σπάρτης.

Ωστόσο στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές πτυχές που δεν έχουν ρυθμιστεί και αφορούν πρώτα από όλα την δημοκρατική θωράκισή του και την αναλογική λειτουργία του.

Την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 18 πολίτες της Σπάρτης κατέθεσαν ανοικτή επιστολή προκειμένου (απλά) να αναγνωστεί. Εκτίμηση του Προεδρείου ήταν ότι η επιστολή δεν πρέπει να διαβαστεί.

Δείτε λοιπόν ποιο είναι το περιεχόμενό της, και κρίνετε αν αυτό απειλούσε είτε το κλίμα είτε την γαλήνη του Σώματος που εσχάτως κατακλύζεται από ακροδεξιές κορώνες και από κομμουνιστικά μανιφέστα δημοτικών συμβούλων.


Ανοικτή επιστολή
- Σπάρτη 17 Νοεμβρίου 2014

Προς Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης
Πρόεδρο κ. Σπύρο Μοιράγια


Κύριε Πρόεδρε,

Δεν περιμέναμε ότι τόσο σύντομα θα προκληθούμε και θα υποχρεωθούμε, ως πολίτες της Σπάρτης, να πάρουμε θέση, και εφόσον μας επιτρέπετε και το λόγο.

Στο σεβαστό Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης «άνοιξε» το θέμα του Μνημοσύνου των πεσόντων στη Μάχη του Μυστρά. Επανήλθαν έτσι στο προσκήνιο, μοιραία, ο διαχωρισμός και οι διαφορές που δίχασαν, πλήγωσαν και στιγμάτισαν την κοινωνία της Σπάρτης και των χωριών της.

Το Σώμα έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι πρόκειται για μνημόσυνο με πολιτικό επιστέγασμα και μάλιστα με έντονη την κομματική παρουσία, και ως εκ τούτου δεν το έθεσε υπό την αιγίδα του.
Όμως, η συζήτηση που «άνοιξε» ήταν η αφορμή για να διατυπωθούν, από μέλη του Συμβουλίου, θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις που κρίνονται τόσο για το περιεχόμενο όσο και για το ύφος τους.
Υπήρξαν τοποθετήσεις που αδικούν το Συμβούλιο σας.
Γνωρίζετε κ. πρόεδρε ότι στην πολιτική, το ύφος, κάνει την ειδοποιό διαφορά στο λόγο.

Ο εκλεγμένος από τους πολίτες, δημοτικός σύμβουλος, της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Στράτης Κοκκορός, προφανώς θέλοντας να ενισχύσει ή να εξηγήσει το στίγμα της πολιτικής του οντότητας, ανέφερε ότι είναι «φίλος των ταγμάτων Ασφαλείας». Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει αν αυτή ήταν στιγμή αδυναμίας του ή δύναμης.
Ισως να έπρεπε να διευκρινίσει τι εννοεί.
Τα «Τάγματα Ασφαλείας» ποιάς εποχής, ποιάς περιοχής και ποιάς λογικής; Είναι όμως δικαίωμά του και βέβαια ευθύνη του να εκφράζεται με τον τρόπο που κατέχει και μπορεί.

Με αφορμή τη θέση αυτή, ο επικεφαλής της «Ελπίδας», εκλεγμένος και αυτός από τους πολίτες, ο κ. Χρήστος Αλεξάκος, προφανώς θέλοντας, αντίστοιχα, να εξηγήσει το στίγμα της δικής του πολιτικής παρουσίας, αναφέρθηκε στο, κατά παγκόσμια ομολογία, επικίνδυνο φαινόμενο του Αδόλφου Χίτλερ και κάλεσε τον πολιτικό αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αργειτάκο, να εξηγήσει αν η νοσταλγική αυτή θέση του κ. Κοκορού, απηχεί τις θέσεις της Παράταξης του.

Η θέση του κ. Αλεξάκου προφανώς και πηγάζει από την εδραιωμένη σε όλη την κοινωνία, διατυπωμένη στην ιστορική συγγραφή, ακόμα και στην λεξιλογική βιβλιογραφία, αντίληψη ότι, τα «Τάγματα Ασφαλείας» ήταν παραστρατιωτικές οργανώσεις, παρόμοιες με τα ναζιστικά τάγματα εφόδου, που οργανώθηκαν και λειτούργησαν, αρχικά, υπο τις εντολές των κατακτητών Γερμανών, της Βέρμαχτ.
Αυτό μαθαίνει όποιος ψάχνει, όταν προκαλείται από τέτοιες συζητήσεις όπως αυτή που, όψιμα, άνοιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης.

Μάλιστα η νέα γενιά παρακολουθεί με καθαρό μάτι όχι μόνο τα πεπραγμένα των πρωταγωνιστών του εμφυλίου αλλά και τα πεπραγμένα όσων νοσταλγούν εκείνες τις εποχές, είτε είναι με την μία, είτε με την άλλη «αλήθεια» της Κατοχής και του Εμφυλίου. Παρακολουθούν τον λόγο και το ύφος σας και βγάζουν τα συμπεράσματά τους για τις προθέσεις, τις δυνατότητες και τις σκοπιμότητες σας.

Η απάντηση που πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αλεξάκος από την Μείζονα Αντιπολίτευση, εν χορώ, ήταν ότι ο ίδιος ο κ. Αλεξάκος είναι, προσέξτε παρακαλώ:
- Θλιβερό φαινόμενο…
- Παρανοϊκός άνθρωπος…
- Άθλιος στις μεθόδους και τη στάση του…

Έτσι υποδέχθηκε, κύριε πρόεδρε, το σεβαστό Σώμα, έναν νέο, εκλεγμένο πολίτη, επικεφαλής Παράταξης, επιστήμονα, ενεργό δημότη, αξιόμαχο στην Αυτοδιοίκηση, αυτόνομο και ανεξάρτητο, που αντί να ασχολείται μόνον με τις light ή τις λούμπεν υποθέσεις του Σώματος, με τα κόμματα και με τα αποκόμματα, όπως κάποιοι στο Συμβούλιό σας θέλουν τους νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πολύ ενδιαφέρον, εξαιρετικά επικίνδυνο και δυστυχώς ύπουλο:
Τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου και την υφέρπουσα και απειλητική νοσταλγία αντιδημοκρατικών αντιλήψεων που αναβαπτίζονται στη μνήμη και μόνον κατοχικών καταστάσεων και εμφυλιακών σπαραγμών.

Αυτά που διαδραματίστηκαν στην «ιερή» αίθουσα της Σπαρτιατικής Βουλής, σας αφορούν όλους και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορα τα Μ.Μ.Ε. που, είτε καταγράφοντας, είτε αναζητώντας τον δημοτικό λόγο ανέδειξαν το θλιβερό φαινόμενο της ύβρεως, της προσβολής και της αποθάρρυνσης αρκετών νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο.

Στη διαδικασία ανάδειξης των πραγματικών διαστάσεων αυτής της κατάστασης, αποκαλύφθηκε ότι η δηλούμενη «φιλία» του κ. Κοκορού με τα Τάγματα Ασφαλείας συγκλόνισε όχι μόνον την κοινωνία της Σπάρτης αλλά όλης της χώρας αφού πάρα πολλά ΜΜΕ, και κάποια μάλιστα από τα εγκυρότερα, προέβαλαν το θέμα, με τρόπο που δεν θα λέγαμε ότι μας τιμά ως κοινωνία. Το αντίθετο!

Ακούσαμε, προ ημερών, και πάλι στο Συμβούλιό σας, να αποδίδουν τη δημοσιοποίηση του θέματος στον τύπο, σε «αθλιότητες» κάποιων… «Βοθρολύματα» χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ο κ. Κοκορός, έχοντας φαίνεται πρόχειρο το λήμμα στην καθημερινότητά του…
Είναι αμετανόητος. Πάλι «ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα» επιφέροντας, κατά την εκτίμησή μας, βαθύ πλήγμα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου σας αλλά και Συμβουλίου μας.
Παρακαλούμε, κ. Πρόεδρε, να φανταστείτε τι θα γινόταν αν τα 50 περίπου ΜΜΕ μάθαιναν πώς χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματά τους ένας νοσταλγός του «πατριωτισμού» (εντός εισαγωγικών) που υπηρετεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Είναι φανερό! Η αντίληψή του για τη δημοκρατία, για την ελευθερία και για την ανεξαρτησία έχει διαποτιστεί από τον υποτελικό όρκο των ανδρών που συμμετείχαν στα «Τάγματα Ασφαλείας». Όχι όλων. Όχι των, πραγματικών, δεξιών πατριωτών, αλλά εκείνων που άρπαξαν την ευκαιρία για εξουσία, συνεργάστηκαν με όποιον κρατούσε τα κλειδιά της χώρας και εκμεταλλεύτηκαν τον πατριωτισμό των γνήσιων Ελλήνων που έτυχε να ανήκουν (και) στη δεξιά πλευρά, στη δεξιά βάση.

Τότε, κύριε πρόεδρε, στις παρατάξεις, όπως και σήμερα συμβαίνει στα κόμματα, υπήρχαν και υπάρχουν οι καθαροί πατριώτες που νόμιζαν και νομίζουν ότι υπηρετούν την πατρίδα, ενώ υπηρετούσαν και υπηρετούν τελικά τους συνεργάτες των Γερμανών, κάθε εποχής, και τα μισαλλόδοξα ένστικτά τους.
Δεν είναι ώρα να πούμε για τις αξίες, ούτε και για τις αμαρτίες βέβαια και της άλλης πλευράς. Της αριστερής. Παράλληλοι βίοι και συγκοινωνούντες ήταν άλλωστε.
Αν προκληθούμε, θα αντιδράσουμε ανάλογα!

Κύριε Πρόεδρε, έμελλε στη δική σας προεδρία να προκύψει βαρύτατη υποχρέωση και κρίσιμη απόφαση.
Αν το Σώμα δεν τοποθετηθεί για όσα, μέσα στην αίθουσα αυτή, προσβάλουν τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία, την Ελλάδα, την Σπαρτιατική κοινωνία αλλά και την προσωπικότητα αιρετών και πολιτών, πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα έχετε προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο.

Αν έτσι υποδέχεστε, στο Συμβούλιο, τους νέους αιρετούς που έχουν άποψη, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Είναι συνατόν ένας επικεφαλής Παράταξης που μέσα σε έναν μήνα κατέκτησε το 5,5% του εκλογικού σώματος, μέσα από εκλογική αναμέτρηση, με ψηφοδέλτιο μέσου όρου ηλικίας 34 ετών, να είναι «παρανοϊκός», «θλιβερός» και «άθλιος»;

Αν δεν σας απασχολεί ο χαρακτηρισμός «βοθρολύματα» για τον παραγόμενο δημοτικό και δημοσιογραφικό λόγο τότε είστε, στην καλύτερη περίπτωση αδιάφοροι, ή ύποπτοι.

Αν θεωρείτε πάλι ότι, ως εκλεγμένοι, έχετε το ακαταλόγιστο, τότε σφάλετε. Χρόνο έχετε μόνον. Όχι άσυλο, ούτε άλλοθι. Ο Δήμος δεν είναι ούτε σύνολο αξιωμάτων ούτε όγκος εξουσίας.

Δήμος είναι πρώτα ο Λαός που σας εξέλεξε… και μετά όλοι εσείς!

Οι πολίτες γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει, να είστε σίγουροι, και προβληματιζόμαστε έντονα.
Τόσο εμείς όσο και τα ΜΜΕ ίσως αποδειχθούμε ωριμότεροι και ψυχραιμότεροι, ειδικά από κάποιους κορεσμένους αιρετούς μακράς θητείας.

Το συμβούλιο σας κρίνεται ! Το εμπιστευόμαστε. Το παρακολουθούμε. Μη μας απογοητεύσετε! Θα είναι ιστορικό λάθος σας.

Παρακαλούμε όπως αναγνωστεί (από εκπρόσωπό μας) στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου 2014.


Οι Δημότες της Σπάρτης


- Αλεξάκος Δημήτρης

- Βασιλάκος Δημήτρης

- Πολίτης Γιώργος

- Παυλέρου Ελένη

- Κατσούλης Λάζαρος

- Κουβούσης Δημήτρης

- Κουρεμπής Στράτης

- Μπακής Νίκος

- Κωστιάνη Γιώτα

- Σούχης Γιάννης

- Μπόνος Ηλίας

- Κούρος Τάκης

- Γεωργακοπούλου Γαρυφαλιά

- Λάζαρη Φανή

- Μυλωνά Αντωνία

- Πανταζή Χριστίνα

- Κορρές Κων/νος

- Παπακαλός Λεωνίδας