ΣΠΑΡΤΗ. Μια ξεχωριστή και πολύ συγκινητική εμπειρία έζησε η αντιπροσωπεία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" που παραβρέθηκε στην τελετή βράβευσης του 59ου Πανελληνίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Συγκεκριμένα μαθήτριες, οι γονείς τους και ο φιλόλογος Κονδυλόπουλος Ιωάννης, υπεύθυνος και εμψυχωτής του πολιτιστικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε η εφημερίδα, παρέστησαν την τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στη Στοά του Βιβλίου. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι διακριθέντες ενήλικοι συγγραφείς στους διαγωνισμούς διηγήματος, μικρής ιστορίας, παραμυθιού και ποίησης για παιδιά, αλλά και οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που, κατά το σχολικό έτος 2013-4, εξέδωσαν μαθητικές εφημερίδες που διακρίθηκαν.

Το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης απέσπασε έπαινο για την ηλεκτρονική εφημερίδα "Μαθητική διάσταση", που δημιούργησαν κατά το σχολικό έτος 2013-4 οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος, στόχος του οποίου ήταν η καλλιέργεια της δημιουργικής γραφής και η πρώτη επαφή τους με τα μυστικά της δημοσιογραφίας: Δαλιάνη Αλεξάνδρα, Δαλιάνη Νικολία, Δαλιάνη Βασιλική, Δημάκη Σταυρούλα, Καλογεράκου Βασιλεία, Κουλουβάκου Σταυρούλα, Κωνσταντέλλου Ευαγγελία, Παινέσης Ηλίας - Ιωάννης, Σκούπα Αλεξάνδρα, Ψηλακάκου Ελίζα, Ρηγάκος Σταύρος, Τιτιγκίνη Φένια, Τσιμπίδη Σταυρούλα., Γιαννακοπούλου Μαρία - Ιωάννα, Γιαννακοπούλου Χριστίνα, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Κουτρουμάνη Ελευθερία, Κουκούτση Κωνσταντίνα, Κουτσοβίτη Μελίνα, Νικολοπούλου Αλεξάνδρα, Μηλιάκου Γεωργία, Μόρσινκ-Παλούμπα Βερενίκη. Στην εφημερίδα φιλοξενήθηκαν επίσης κείμενα των Μηνακάκη Κυριακής, Τουρνά Μαρίας, και Φωτοπούλου Μαρίλιας, που είχαν διακριθεί σε άλλους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής του διαγωνισμού, "η Μαθητική διάσταση του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης ανέδειξε την εξαιρετική δουλειά των μαθητών του με πρωτότυπα άρθρα της επιλογής τους σε μια ποικιλία θεμάτων που αφορούν τους μαθητές, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την παράδοση".

Σημειώνεται ότι στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά η συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη για το σύνολο του έργου της.