ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο 21η Μαρτίου 2015 ώρα 19.00 μ.μ., παγκόσμια ημέρα Ποίησης, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η Ένωση Πνευματικών δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας, ο Σύλλογος φίλων της Βιβλιοθήκης και ο Σύλλογος Φίλων Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου, θα παρουσιάσουν δύο νέα βιβλία που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου, αξιοποιώντας την αξιοζήλευτη εργασία των μελετητών του έργου του ποιητή.

Το Δοκίμιο του κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, καθηγητή νεοελληνικής Φιλολογίας, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Ανιχνεύοντας τον πρώιμο Βρεττάκο», με αφορμή ένα μαθητικό τετράδιο.

«Η έρευνα αυτή βασίστηκε στην αξιοποίηση μαθητικού τετραδίου του ποιητή που απόκειται στο αρχείο του στη Βιβλιοθήκη Σπάρτης, και αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη του έργου του, γιατί μεταθέτει κατά πολύ τις απαρχές της ποιητικής του σταδιοδρομίας. Η πρώτη εμφάνιση του «ανιχνεύεται» σε ηλικία δώδεκα χρόνων, στην εφημερίδα «Λακωνία» του Γυθείου με το ποίημα «Ύμνος στη Δημοκρατία». Η έκδοση επιχορηγήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Παν/μίου Πελοποννήσου.

Την «Αριθμημένη Αλληλογραφία», σημαντικό τεκμήριο της ζωής του ποιητή κατά την περίοδο της αυτοεξορίας του την εποχή της δικτατορίας 1967-1974, σε επιμέλεια της φιλολόγου κ. Αθηνάς Κωστάκη – Βεζύρογλου.

Τα δύο νέα βιβλία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Ποταμός» ( Ξενοκράτους 48 Αθήνα). Με τις εκδόσεις αυτές σχετικές με τη ζωή και το έργο του ποιητή, εκπληρώνεται ένας ακόμη στόχος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου και της Βιβλιοθήκης Σπάρτης που αναφέρεται στην προβολή και διάδοση του έργου του.