Πρόγραμμα προστασίας της καρέτα καρέτα στο Λακωνικό Κόλπο
Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» υποδέχεται τους εθελοντές του στο πρόγραμμα πεδίου του Λακωνικού Κόλπου.
Στην περιοχή αυτή καταγράφεται συστηματικά η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών καρέτα καρέτα σε σημεία-κλειδιά οι οποίες αποτελούν και δείκτη για την υπόλοιπη περιοχή. Παράλληλα με την έρευνα, οι φωλιές που εντοπίζονται προστατεύονται από φυσικούς θηρευτές.
Ο Λακωνικός κόλπος συνιστά σημαντική περιοχή ωοτοκίας της χελώνας καρέτα καρέτα. Στα θαλάσσια οικοσυστήματα του εντοπίζονται εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία αποτελούν τόπους αναπαραγωγής και διατροφής για ένα πλήθος οργανισμών, καθώς και για ψάρια με εμπορική σημασία. Επιπλέον, η θαλάσσια περιοχή του κόλπου έχει ταυτοποιηθεί ως αναπτυξιακό πεδίο για νεαρά άτομα της πράσινης χελώνας.
Εκτός από την καταγραφή και προστασία των φωλιών, η ομάδα πεδίου λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου, έξω από το κάμπινγκ Μελτέμι και πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ της περιοχής για ενημέρωση του κοινού.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός για το πρόγραμμα του Λακωνικού Κόλπου είναι είκοσι φωλιές στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαλτάκι, Σελινίτσα και Βαθύ. Σύντομα, οι υπεύθυνοι του «Αρχέλων» περιμένουν ακόμα περισσότερες χελώνες να γεννήσουν τα αυγά τους σε αυτές τις όμορφες παραλίες.
Δυστυχώς, όμως, αυτές οι χελώνες δεν είναι πάντα μόνες τους όταν βγαίνουν για να δημιουργήσουν τις φωλιές τους. Η ομάδα εκτός από ίχνη χελωνών, συχνά καταγράφει ίχνη αυτοκινήτων στις παραλίες ή ακόμα και ολόκληρες περιοχές που έχουν ισοπεδωθεί για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν όχληση στις χελώνες αλλά και σημαντική αλλοίωση στο οικοσύστημα.
Με κεντρικό σύνθημα « Μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί», ο Σύλλογος αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση όλων με το αρχαίο αυτό ζώο.