Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2010 - 2011 το ΚΠΕ Μολάων Λακωνίας συμπληρώνει πεντέμισι χρόνια λειτουργίας. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στερείται μόνιμης στέγης μέχρι σήμερα, διότι οι εργασίες στη Μαθητική Εστία Μολάων (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας), όπου επρόκειτο να στεγαστεί, έχουν σταματήσει. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης έχει διακοπεί η χρηματοδότηση των πολυήμερων προγραμμάτων, σεμιναρίων, ημερίδων και δικτύων.

Τα Εκπαιδευτικά Περιβαλλοντικά Προγράμματα που υλοποιεί το ΚΠΕ Μολάων είναι:
1. Λάρνακας: «Το φαράγγι των Μολάων»
2. Μονεμβάσια: «Διαβαίνοντας στα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας»
3. Γέρακας: «Η λιμνοθάλασσα του Γέρακα»
4. Πλύτρα: «Ένα παραθαλάσσιο χωριό δίπλα σε μια… βυθισμένη
πολιτεία»
5. Ψάρια , καβούρια και χελώνες ( για Νηπιαγωγείο, Πλύτρα )
6. Στου μύλου τα γυρίσματα ( για Νηπιαγωγείο, Μολάοι )

ΤΟ ΚΠΕ Μολάων κατά το σχολικό έτος 2010 - 2011 υλοποίησε τις εξής δράσεις:

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Πραγματοποιήθηκαν 46 μονοήμερα προγράμματα και 7 διήμερα, στα οποία συνολικά συμμετείχαν 137 εκπαιδευτικοί και 1465 μαθητές από 50 περίπου Σχολικές Μονάδες.

Άλλες δραστηριότητες του ΚΠΕ

- Συμμετέχει στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο το οποίο και συντονίζει το ΚΠΕ Μολάων με θέμα «Κάστρο: ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το κτίζει» στο οποίο συμμετείχαν πανελλαδικά 60 σχολεία, 120 εκπαιδευτικοί και 1200 μαθητές.

- Πραγματοποίησε δύο επιμορφωτικά σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Μολάους, στα οποίο συμμετείχαν συνολικά 120 εκπαιδευτικοί με θέμα:
1) «Περιβαλλοντική εκπαίδευση και ΑΜΕΑ. Γιατί η διαφορά είναι δικαίωμα».
2) «Διαθεματική προσέγγιση των Κάστρων»

- Πραγματοποίησε, επίσης, δύο επιμορφωτικές ημερίδες, για το κοινό, στους Μολάους, με θέμα:
1) «Μολάοι. Το χαμένο πρόσωπο του τόπου μας». Παρουσιάστηκε το λεύκωμα που επιμελήθηκε η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ, για την Πόλη των Μολάων και την ιστορία της.
2) «Ήλιος και υγεία – Ασθένειες του στόματος». Διακεκριμένοι ιατροί παρουσίασαν τα σχετικά θέματα και ενημέρωσαν το κοινό.

- Συμμετέχει σε Θεματικά Εθνικά Δίκτυα τα οποία συντονίζουν άλλα ΚΠΕ: « Η Ελιά», «Το Δάσος», « Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει ».

- Έγινε παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές , εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία:
1) Λεύκωμα – βιβλίο «Μολάοι το χαμένο πρόσωπο του τόπου μας»
2) Βιβλίο – έντυπο «Στου μύλου τα γυρίσματα»
3) Βιβλίο – έντυπο «Λάρνακας το φαράγγι των Μολάων»
4) Βιβλίο - έντυπο «Η λιμνοθάλασσα του Γέρακα»

- Το ΚΠΕ Μολάων πραγματοποίησε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στα πλαίσια της δια βίου μάθησης.

- Συνεργασίες αναπτύχθηκαν με ΟΤΑ, ΑΕΙ, ΤΕΙ, επιστημονικές ενώσεις, ειδικούς επιστήμονες, κ.λ.π. καθώς και συμμετοχές σε εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, εντός και εκτός του Νομού Λακωνίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση πεντέμιση χρόνων λειτουργίας του ΚΠΕ Μολάων, ο υπεύθυνος του Κέντρου κ. Νικόλαος Παπαδάκης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το ΚΠΕ Μολάων στα πέντε σχεδόν χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και κατοίκων της περιοχής, έχει προβάλλει σε σχολεία άλλων περιοχών και σε χιλιάδες μαθητές και καθηγητές το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, έχουν αυξηθεί τα προγράμματα Π.Ε. που υλοποιούν οι σχολικές μονάδες και έχει ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής σε βασικά θέματα που τους απασχολούν. Τελειώνοντας αυτόν το σύντομο απολογισμό – ενημέρωση θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους καλό καλοκαίρι με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον.»