ΚΥΘΗΡΑ. Τις μεταμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου εμφανίστηκε στην θαλάσσια περιοχή, της Αγίας Πελαγίας μια μεγάλη κηλίδα πετρελαιοειδών μήκους άνω των 1000 μέτρων.

Λόγω των καιρικών συνθηκών, θυελλώδεις άνεμοι και σφοδρή θαλασσοταραχή, αρχικά ήταν αδύνατη η επέμβαση οποιουδήποτε συνεργείου πρόληψης και απομόνωσης-καθαρισμού της κηλίδας και ως εκ τούτου περιορισμός της ρύπανσης.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Ζαντιώτης και ο δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης, σημείωσαν από την πρώτη στιγμή ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι μεγάλη και εξαπλούται σε ένα μήκος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου. Η επιφανειακή κηλίδα λόγω των θυελωδών ανέμων κατευθύνεται προς τα βόρεια παράλια και διασκορπίζεται επικίνδυνα. Παράλληλα πισσοειδή κατάλοιπα αποθέτονται στις παραλιακές ζώνες.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα που σκέπασε το σκοτάδι της νύχτας της Παρασκευής και του Σαββάτου εμφανίστηκε εφιαλτική την Κυριακή, αναδεικνύοντας το μέγεθος της καταστροφικής ρύπανσης σε μία από τις σημαντικότερες και ωραιότερες τουριστικές παραλίες του νησιού των Κυθήρων, την Αγία Πελαγία, καθώς και στις όμορες παραλιακές περιοχές της Φυρρής Άμμου και Νέου Κόσμου.

Ο Δήμραχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης τόνισε ήδη από την Κυριακή πως θα αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες των υπαιτίων της τεράστιας αυτής μόλυνσης ενώ ο Δήμος θα διεκδικήσει και οικονομικές αποζημιώσεις. Παράλληλα, δείγμα από την πετρελαιοκηλίδα θα σταλεί για έλεγχο στο Χημείο του Κράτους. Όσο για το τι συμβαίνει τώρα στα Κύθηρα… «Έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ειδικά στην Αγία Πελαγία, όπου το πετρέλαιο έχει βγει στη στεριά και στις ακτές δεν μπορεί να πλησιάσει αυτοκίνητο, γιατί θα γίνει μαύρο, όπως μαύροι έχουν γίνει και οι τοίχοι σπιτιών, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι (εχθές εννέα και σήμερα οχτώ μποφόρ). Δεν μπορείς να σταθείς στον οικισμό από την οσμή του πετρελαίου».

Χθες μάλιστα, ο κ. Χαρχαλάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ 1, "ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ". Εκεί αναφέρθηκε με σαφή, κατηγορηματικό και πολύ δυναμικό τρόπο στα ζητήματα της σοβαρής ρύπανσης στις βορειοδυτικές ακτές των Κυθήρων, το πειρατικό αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων και τα σχέδια του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα να φέρει νέο Ειδικό Κανονισμό Λιμένος στην περιοχή.

«Ο δήμος Μονεμβασίας, που ανήκει η Νεάπολη, ο δήμος Ελαφονήσου και ο δήμος Κυθήρων έχουν εναντιωθεί στην ύπαρξη αγκυροβολίου στην ευρύτερη περιοχή. Όταν αναλάβαμε, θέσαμε το θέμα στον τότε υπουργό Ναυτιλίας, της τότε κυβέρνησης, τον κ. Βαρβιτσιώτη, χωρίς να λάβουμε ποτέ, καμία απάντηση.

Ο κ. Δρίτσας, που είναι σήμερα υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής της Α' Πειραιώς, γνωρίζει το θέμα άριστα. Είχε ασχοληθεί με αυτό και το είχε αναδείξει. Θεωρώ δεδομένο ότι η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας θα απορρίψει κάθε σκέψη για ειδικό κανονισμό λιμένα στη Νεάπολη. Η Νεάπολη δεν χρειάζεται νέο ΕΚΛ. Χρειάζεται απαγόρευση εντελώς κάθε αγκυροβολίας.

...Και να μην κάνουμε ότι δεν γνωρίζουμε, διότι αν ψάξει κανείς στο internet, θα βρει διάφορες εταιρείες οι οποίες διαφημίζουν ότι παρέχουν επισκευαστικό και ναυπηγικό έργο στα μεγάλα πλοία, στον όρμο της Νεάπολης.

Δεν μπορεί καμιά υπηρεσία να κάνει ότι δεν γνωρίζει. Υπάρχουν ευθύνες εδώ. Κι oι ευθύνες θα αποδοθούν», ανέφερε ενδεικτικά.