ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα και ο Δήμαρχος κ. Βαλιώτης βρέθηκαν στο ΤΕΙ Σπάρτης το οποίο τελούσε υπό κατάληψη. Υπενθυμίζεται ότι οι σπουδαστές του ΤΕΙ διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών τους με καταφανή τρόπο από την πλευρά της Διοίκησης του Ιδρύματος.

Οι δυο αυτές αρχές της Σπάρτης βρέθηκαν εκεί μαζί δηλώνοντας την πρόθεσή τους που γίνεται πράξη για συνεργασία και συμφωνία σε ό, τι αφορά στο θέμα του ΤΕΙ.

Τόσο η Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος της Σπάρτης κάλεσαν τους σπουδαστές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους περισσότερο δυναμικές ενώ τους πρότειναν να προβούν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες εντός της πόλης της Σπάρτης, οι κάτοικοι της οποίας θα τους συμπαρασταθούν.

Οι δυο εκλεγμένοι εκπρόσωποι της πόλης, αφού συνεχάρησαν τους σπουδαστές για την πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρήκαν το κτίριο αν και βρισκόταν σε κατάληψη, δεσμεύτηκαν ότι εκπρόσωπό τους θα πάρουν μαζί τους στην επικείμενη συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη.

Η κ. Τζανετέα και ο κ. Βαλιώτης επέμειναν πάντως ότι η Λακωνία διεκδικεί όχι μόνον την παραμονή του ΤΕΙ στην πόλη της Σπάρτης, σε μη υποβαθμισμένη φυσικά μορφή, αλλά και την ίδρυση και δεύτερου τμήματος εντός της πόλης, γεγονός άλλωστε που αποτελεί υπόσχεση του τόπου προς τον δωρητή Βαλιώτη χάρη στον οποίο στεγάζεται το ΤΕΙ Σπάρτης σε ένα μεγάλο υπερσύγχρονο κτίριο.

Όχι στην υποβάθμιση του Τ.Ε.Ι από τους φορείς της πόλης

Εντωμεταξύ, ενημερωτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/10/2015 στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης με αφορμή την επιστολή των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου και την έκκλησή τους προς τους φορείς της Σπάρτης να παρέμβουν προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση και η απαξίωση του Τεχνολογικού Ιδρύματος.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας κ. Μηνακάκης Νικόλαος, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Ροϊνός Σωτήριος και κ. Ηλιόπουλος Σωτήριος, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης κ. Τσαρούχας Βασίλειος και αρκετοί επιχειρηματίες της Σπάρτης.

Παρευρέθη και ο Πρόεδρος των φοιτητών κ. Παντόπουλος Ηρακλής ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα προβλήματα του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε του ΤΕΙ και την έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλαγή του προγράμματος σπουδών με κατάργηση πολλών εργαστηρίων. Η εξέλιξη αυτή μειώνει την αξία του πτυχίου, περιορίζει τις γνώσεις των σπουδαστών, αποδυναμώνει και τελικά υποβαθμίζει όλο το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε του ΤΕΙ.

Εκφράστηκε έντονος προβληματισμός και ανησυχία από όλους τους παρευρισκόμενους για την «μεθοδευμένη» υποβάθμιση του Τεχνολογικού Ιδρύματος της πόλης της Σπάρτης που προσφέρει τόσο στην επιστημονική κατάρτιση και μόρφωση των παιδιών αλλά δίνει και ανάσα επιβίωσης στην χειμάζουσα οικονομία του τόπου.

Οι φορείς που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη αποφάσισαν να καλέσουν τους κ.κ Βουλευτές του νομού, την κυρία Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, τον κύριο Δήμαρχο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ Ευστάθιο που πάντα πρωτοστατεί σε θέματα πολιτισμού και προόδου καθώς και όλους τους φορείς της πόλης, να κινητοποιηθούν άμεσα και μεθοδικά ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα με σκοπό καταρχάς να αποτραπεί η υποβάθμιση και στη συνέχεια να προκληθεί η αναβάθμιση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε του ΤΕΙ ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Τέλος, με ανακοίνωσή τους, καλούν όλους τους Συλλόγους του τόπου και τις ενώσεις προσώπων, τους φοιτητές αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά να συνταχθούν όλοι σε κοινό αγώνα για τον ανωτέρω σκοπό.

Η ύπαρξη, η λειτουργία και η πρόοδος των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Σπάρτης είναι ευθύνη όλων μας, καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης.

Ακολουθεί η Επιστολή του Σπουδαστικού Συλλόγου του Τ.Ε.Ι. Σπάρτης:
«Προς Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Δήμαρχο Σπάρτης, Βουλευτές Λακωνίας και Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης

Όχι στην υποβάθμιση του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. στη Σπάρτη

Φέτος ήρθαμε ολοκληρωτικά αντιμέτωποι μπροστά στην υποβάθμιση του Τμήματός μας. Κατά συνέπεια πολλών παραγόντων που επιτηδευμένα γινόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια έχουν σαν αποτέλεσμα:

Να μειώσουν τις ώρεςτων εργαστηρίων ώστε να μην προσλάβουν επιστημονικούς συνεργάτες, Με αυτές τις ενέργειες καταλήγουμε ότι το τμήμα μας δεν παρέχει στους σπουδαστές την ίδια γνώση και πρακτική άσκηση με τα άλλα αντίστοιχα τμήματα. Εν τέλι φτάνουμε στο σημείο ένας απόφοιτος του Τμήματός μας να μην έχει τα κατάλληλα εφόδια ούτως ώστε να είναι το ίδιο ανταγωνιστικός με έναν απόφοιτο άλλου τμήματος.

Προτείνουμε:
Α) να προστεθούν εργαστήρια τουλάχιστον αν όχι σε όσα υπήρχαν στο παλιό οδηγό σπουδών, στα βασικά μαθήματα (μαθήματα κατεύθυνσης και κορμού: Δίκτυα, Βάσεις Δεδομένων, Λειτουργικά Συστήματα)
Β)να προσληφθούν εργαστηριακοί και επιστημονικοί συνεργάτες

Γι’ αυτό επιθυμούμε τη στήριξή σας ως αρμόδιοι φορείς του τόπου μας, στην προσπάθειά μας για την υλοποίηση των αιτημάτων μας.

Με εκτίμηση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σπουδαστικού Συλλόγου»