ΚΥΘΗΡΑ. Μετά την τεράστια ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας Κυθήρων, τα φώτα έπεσαν για λίγο στο νησί και η "εθνική" επικαιρότητα άγγιξε το φλέγον και αιώνιο για την περιοχή ζήτημα της αγκυροβολίας στον όρμο των Βατίκων.

Εκεί λοιπόν, στα Κύθηρα, μετά την δραματική διαπίστωση της ρύπανσης, των διαστάσεων και των συνεπειών της:

-Πολιτικοί, ναυτικοί και εκπρόσωποι των λαντζέρηδων που δραστηριοποιούνται στο αγκυροβόλιο του όρμου Βοιών πραγματοποίησαν πλήθος παρεμβάσεων για το θέμα.

-Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Διακοφτού εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο εγκρίνει απόλυτα όλες τις άμεσες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής και δηλώνει παρών όπου κι αν χρειαστεί να συμμετάσχει ενεργά παροτρύνοντας παράλληλα να υιοθετήσουν αντίστοιχη στάση όλοι οι πολίτες των Κυθήρων.

-Κάτοικοι των Κυθήρων εθελοντικά ανά ομάδες ή κατά μόνας επιχειρούν να καθαρίσουν την παραλία αποκαλύπτοντας ολοένα και μεγαλύτερο πλάτωμα καθαρής άμμου.

-Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου, κ. Χαράλαμπος Λιάρος, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δημάρχου Κυθήρων κ. Στράτο Χαρχαλάκη για κοινή δράση των όμορων Δήμων Κυθήρων-Ελαφονήσου-Μονεμβασίας. Με επιστολή του λοιπόν με ημερομηνία 5/11, δηλώνει κάθετα αντίθετος στην αγκυροβολία στον όρμο Βοιών και σε νέο σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένος για την περιοχή και αποδέχεται την πρόταση Χαρχαλάκη για στοχευμένες δράσεις των τριών όμορων δήμων, Κυθήρων - Ελαφονήσου - Μονεμβασίας.

-Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων την Πέμπτη 05/11. Εκεί τονίστηκε ξανά από το Δήμαρχο ότι η δημοτική αρχή δεν πτοείται προκειμένου να πράξει το καθήκον της και να υπερασπιστεί το συμφέρον του νησιού απέναντι σε ενέργειες έκνομες που εδώ και χρόνια συμβαίνουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον τριών όμορων Δήμων.

Σημείωσε ότι στην επόμενηξ Συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ αναμένεται να παρουσιαστεί η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν πλήρως τη στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί ο Όρμος.

Τονίστηκε ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους Δήμους προκειμένου να υπάρχει κοινή γραμμή σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Επίσης έχει ήδη υποβληθεί αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής για έκτακτη χρηματοδότηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα την 3η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση των δαπανών της απορρύπανσης στις ΒΑ ακτές των Κυθήρων. Δυστυχώς λόγω της υποχρέωσης να τηρηθούν κατά γράμμα οι διαδικασίες του Νόμου, η απορρύπανση δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, καθώς είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία τεχνικά και δεν μπορεί να γίνει από ανειδίκευτο προσωπικό, παρά μόνο από πιστοποιημένη εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό.