ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 07-11-2015 και περί ώρα 11:27 στην περιοχή «Oίτυλο» Δήμου Ανατολικής Μάνης εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε γεωργική έκταση.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Υπηρεσία, με ένα πυροσβεστικό όχημα και πλήρωμα τριών ανδρών συνολικά και επιχείρησε κατάσβεση, θέτοντας την υπό πλήρη έλεγχο στις 18:00 και κατασβήνοντας την πλήρως στις 19:30 της ιδίας ημέρας.

Από την πυρκαγιά αποτεφρώθηκαν έξι γεωργικής και δασικής εκτάσεως περίπου. Η αιτία της πυρκαγιάς οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια ατόμου, το οποίο διενεργούσε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών με χρήση πυρός.

Εξάλλου, την επόμενη ημέρα Κυριακή 08-11-2015 και ώρα 10:20 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή «Σαρανταριά» Δήμου Ανατολικής Μάνης. Και σε αυτή την πυρκαγιά κινητοποιήθηκε η Υπηρεσία, με τρία πυροσβεστικά οχήματα και ενός βοηθητικού με πλήρωμα δέκα ανδρών συνολικά και επιχείρησαν κατάσβεση και την νύχτα σε δύσβατη δασική περιοχή.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμε και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με την διάθεση υδροφόρων οχημάτων και υπαλλήλων των υπηρεσιών του.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο την ίδια ημέρα, 08-11-2015, και ώρα 22:00 και να την κατασβήσουν πλήρως σήμερα Δευτέρα 09-11-2015 και ώρα 08:05.

Από την πυρκαγιά αποτεφρώθηκαν δέκα στρέμματα δασικής έκτασης περίπου.

Επικεφαλής συντονισμού και διαχείρισης των επίγειων μέσων όπως επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού, που επιχείρησαν και στις δύο ανωτέρω πυρκαγιές τέθηκε ο Αν. Διοικητής της Π.Υ. Αρεόπολης Πυραγός Μιχαλόπουλος Ευθύμιος.

Το αίτιο της συγκεκριμένης πυρκαγιάς ερευνάτε από το Ανακριτικό Γραφείο της Υπηρεσίας μας. Η Π.Υ. Αρεόπολης λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη συχνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών από αμέλεια που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (ανομβρία και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες) εφιστά για μία ακόμη φορά την προσοχή στους κατοίκους της περιοχής, να αποφεύγουν την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι, να αποφεύγουν την καύση σε περιοχές που υπάρχουν παρακείμενες δασικές εκτάσεις και να είναι εφοδιασμένοι με επαρκή ποσότητα νερού και εργαλείων κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών. Επίσης συστήνει στους κατοίκους της περιοχής που εκτελούν ελεγχόμενη καύση με χρήση πυρός να παραμένουν παρόντες εκεί για όλο το διάστημα που διαρκεί αυτή έως την πλήρη κατάσβεση της, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους πυρκαγιές από αμέλεια.