ΦΟΙΝΙΚΙ. Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δ.Ε Παπαδιανίκων του Δήμου Μονεμβασίας η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Τα βιοδραστικά συστατικά από το ελαιόλαδο και την ελιά».

Την ημερίδα διοργάνωσε η Ελαιουργία Ρενιέρη σε συνεργασία με την Φαρμακευτική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών, Ελιάς και Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει η διάχυση των αποτελεσμάτων του Επιστηµονικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με τίτλο «Ανάπτυξη μεθοδολογιών για τον πλήρη ποιοτικό έλεγχο-χαρακτηρισμό βιοδραστικών μορίων των εξαιρετικά παρθένων ελαιΟΛΑδων και επιτραπέζιων εΛΑιών, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών ανάλυσης και χημειομετρίας» (ΟΛΑ.ΛΑ. – 1471ΒΕΤ 2013).

Μετά από 2 χρόνια πειραματικών διεργασιών και σκληρής δουλειάς, η επιχείρηση σε συνεργασία με τους φορείς, κατάφεραν να μεθοδεύσουν μια μαθηματική πλατφόρμα η οποία επιτρέπει την βέλτιστη απόδοση σε βιοδραστικά συστατικά αλλά και άλλων επιθυμητών χαρακτηριστικών όπως τα οργανοληπτικά (άρωμα και γεύση) του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, μέσω της παραμετροποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Επιπλέον, προς την κατεύθυνση αυτή εφαρμόστηκαν μεθοδολογίες στα εργαστήρια φαρμακογνωσίας του ΕΚΠΑ, για τον ποσοτικό προσδιορισμό των βιοδραστικών συστατικών του ελαιολάδoυ όπως είναι η υδροξυτυροσόλη και τα παράγωγά της, τα οποία αναφέρονται στην οδηγία της EFSA (European Food Safety Association – Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) ως εξής: «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής». Επομένως, οι μεθοδολογίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την λήψη ισχυρισμού υγείας σύμφωνα με την EFSA σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Τα παραπάνω αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο και μπορούν να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τα κριτήρια ποιότητας και υπεροχής του Ελληνικού Ελαιολάδου ώστε αυτό να αναδειχθεί στις διεθνείς αγορές και να κατακτήσει την καλύτερη θέση στο ράφι του καταναλωτή.

Το ενεργό παρόν σαν συντονιστές της ημερίδας έδωσαν ο Δρ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α στον οποίο ανήκε και η πρωτοβουλία της διενέργειας του προγράμματος, ο Δρ. Δημήτριος Μπόσκου, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης με πλούσιο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην χημεία του ελαιολάδου και ο διοργανωτής της ημερίδας και ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου Κος Παναγιώτης Ρενιέρης με μακρά εμπειρία στον χώρο της ελαιοκαλλιέργειας και της ελαιοποίησης.

Η πλούσια θεματολογία της ημερίδας παρουσιάστηκε από:
• τον Δρ. Ευάγγελος Γκίκας (Επίτιμος Καθηγητής Τµήµατος Φαρµακευτικής Ε.Κ.Π.Α.),
• την Δρ. Αικατερίνη Τερµεντζή και ο Δρ. Παναγιώτης Σταθόπουλος (Ερευνητές, Τµ. Φαρµακευτικής Ε.Κ.Π.Α.),
• τηη Δρ. Μαρία Κάζου (Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών),
• τον κ. Κωνσταντίνος Γιαννιός (Γεωπόνος, Msc -Envirolabs Ινστιτούτο Γεωργικών & Περιβαλλοντικών Αναλύσεων),
• τον κ. Φάνης Λάζαρης (Γεωπόνος Επιθεωρητής ΒιοΕλλάς – Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας),
• τον Δρ. Ευαγγέλια Στεφανουδάκη – Κατζουράκη (Ερευνήτρια, ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ, Ινσ/το Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου),
• την Δρ. Κωνσταντίνα Βουγογιαννοπούλου (Pharmagnose S.A) και
• την κ. Ρενιέρη Κατερίνα (Τεχνολόγο Τροφίμων- Ελαιώνες Ρενιέρη)

Μεταξύ των προσκεκλημένων της ημερίδας παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Κα Ντία Τζανετέα και ο Δήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας Κος Ηρακλής Τριχείλης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν καίρια κατά τη διάρκεια των ομιλιών.

Η διοργανώτρια Ελαιουργία Ρενιέρη είναι μια εταιρεία με ιδιαίτερα μακρά ιστορία στην παραγωγή ελαιολάδου και ελιών, δραστηριοποιούμενη στον χώρο από το 1897, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στην διφασική λειτουργία ελαιοτριβείων από το 1998. Η έδρα της είναι το Φοινίκι Λακωνίας, ένας από τους πλέον ιστορικούς οικισμούς στην Ελλάδα, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την Ε.Ε για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.