ΣΠΑΡΤΗ. Συζήτηση επί 3 ώρες για το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης εκτυλίχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε κατανοητό ότι ένα τέτοιο θέμα έπρεπε να είναι το μοναδικό στην Ημερήσια Διάταξη, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Γιάννης Καρμοίρης.


Η απόφαση του Συμβουλίου, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των κ.κ. Βουνάση και Λεβεντάκη, έρχεται να στηρίξει την προσπάθεια της Περιφέρειας, του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της αντιπειφερειάρχου Ντίας Τζανετέα για τον αποχαρακτηρισμό του κτιρίου ΧΥΜΟΦΙΞ ως διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου. Παράλληλα με τη δημιουργία Μουσείου η απόφαση αξιώνει και την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται καθώς και την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων.


Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης ο οποίος τελικά επιδίωξε την συμμετοχή και του Δήμου Σπάρτης στην προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας τονίζοντας μάλιστα ότι αν χρειαστεί θα αναζητηθούν και πόροι. Αρχικά ο κ Βαλιώτης δεν στάθηκε στο σημείο του αποχαρακτηρισμού του κτιρίου αλλά γρήγορα κατανόησε ότι ο αποχαρακτηρισμός είναι πρώτιστο αίτημα - προυπόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ίσως σημείο κύριας αντίθεσής της με το Υπουργείο.


Παρούσα στη συζήτηση του θέματος ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα η οποία τοποθετήθηκε αλλά και παρενέβη όπου χρειάστηκε προκειμένου το Σώμα να αντιληφθεί τόσο την κρισιμότητα της απόφασης του όσο και τη σημασία που έχει οποιαδήποτε κίνηση, διεκδίκηση και μελέτη να έχει προηγουμένως «καθαρίσει το κουφάρι του ΧΥΜΟΦΙΞ» έτσι ώστε η πόλη να αποκτήσει νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας της.


Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Σταύρος Αργειτάκος εξήγησε ότι πέρα απο την απαίτηση του Δημάρχου για δέσμευση εθνικών και περιφερειακών πόρων πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει με σαφήνεια την πρόταση της Περιφέρειας για τον αποχαρακτηρισμό.


Ενδιαφέρουσες απόψεις εξέφρασαν και οι κ. κ. Γιαξόγλου, Μπεκιάρης και Πουλοκέφαλος. Ο κ Γιαξόγλου εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ ως υπέρμαχο του διατηρητέου κτιρίου ΧΥΜΟΦΙΞ. Ο κ Μπεκιάρης θύμισε ότι το Ιδρυμα Νιάρχου έχει εκφράσει την επιθυμία να χρηματοδοτήσει με 25 εκατ. ευρώ το νέο Μουσείο. Ο κ. Πουλοκέφαλος παρουσίασε 3 εναλλακτικά σενάρια προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρήσουν και το Μουσείο να γίνει είτε αποχαρακτηριστεί το ΧΥΜΟΦΙΞ είτε όχι.


Σημαντικές και οι παρεμβάσεις των κ.κ. Τζωρτζάκη και Δημητρόπουλου καθώς και του ανεξάρτητου συμβούλου κ. Βουνάση.


Αξιοσημείωτη και η τοποθέτηση του Προέδρου του Σώματος Σπύρου Μοιράγια ο οποίος ζήτησε και στήριξε ένα Μουσείο για τις επόμενες γενιές, τέτοιο που να μην ξεπεραστεί από τις εποχές και ικανό να δεχθεί τον διαρκώς αυξανόμενο πλούτο ευρημάτων από τον απέραντο αρχαιολογικό χώρο της Σπάρτης.


Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να προστεθεί στο οπλοστάσιο επιχειρημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία διεκδικεί Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο περίπου 10.000 τ.μ. απαλλαγμένο από το κτίριο του ΧΥΜΟΦΙΞ και επιδιώκει την χρηματοδότησή του με πόρους τόσο του Δημοσίου όσο και Ευεργετών και Δωρητών.