ΣΚΑΛΑ. «Η Δημοκρατία στον οίκο ενοχής» είναι για μια έμμετρη σατιρική, ιστορική τοιχογραφία, ένα ποιητικό καλειδοσκόπιο των σπουδαιότερων πολιτικών γεγονότων των τελευταίων σαράντα χρόνων.

Με τον πρόλογο «σκωπτικώς ποιητεύεσθε» του Δημήτρη Ιατρόπουλου και την αφιέρωση του ποιητή Βασίλη Γ. Βλαχάκου «σε όσους έχουν χιούμορ, μνήμη, κρίση», φαίνεται, χωρίς πάθος και φανατισμό, η ταυτότητα του βιβλίου: (1974 – 2014) «σαράντα χρόνια κοινοβο(υ)λευτικής χρεοκοπίας».

Πρόκειται για μια εγχείριση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθητικό, μοιάζει με τεστ κοπώσεως της κοινωνίας, θυμίζει ψυχογράφημα του νοσηρού και παθογόνου πολιτικού συστήματος, είναι καταδίκη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, της διαπλοκής και της διαφθοράς, εξομολόγηση και θεία μετάληψη για αυτοκάθαρση και σωτηρία, αλοιφή επούλωσης των πληγών της διχόνοιας, μια παρότρυνση για αλλαγή νοοτροπίας, ένα κάλεσμα για πνευματική επανάσταση, με όπλο το πνεύμα, το μόνο που διαθέτουμε χιλιάδες χρόνια και χιλιάδων μεγατόνων.

Τέλος, πάνω από όλα, είναι ένας Ύμνος στη Δημοκρατία!

Στις 1.821 (ενδεικτικός ο αριθμός) πυκνοϋφασμένες, αποφθεγματικές και πνευματώδεις στροφές του, ο αναγνώστης βγαίνει από το λήθαργο της απραξίας και αμνησίας, προβληματίζεται και υποφέρει, χαίρεται το ποίημα και το απολαμβάνει, θαρρεί πως οι στίχοι είναι λόγια δικά του, ταυτίζεται με τον ποιητή και καθώς ο λόγος του είναι αληθινός και ζωντανός, μιλάει στην καρδιά και στην ψυχή του!

Για αυτό και το ποίημα αποστηθίζεται, απαγγέλλεται, μελοποιείται και τραγουδιέται, όπως το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευρώτα (Τοπικής Ενότητας Σκάλας).

Πρόκειται για μια παρουσίαση με «ποίηση & μελωδία» μιας έμμετρης σάτιρας και με είσοδο ελεύθερη.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκει στην Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας "Χείλων ο Λακεδαιμόνιος".