Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ Αθανάσιου Δαβάκη σχετικά με την ακύρωση από το Δ.Σ. του ΟΣΚ της χρηματοδότηση εργασιών στο 2Ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης. Στην απάντησή του θεωρεί περίεργη την καθυστέρηση των 3 ετών για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Νομαρχίας Λακωνίας και Δήμου Σπαρτιατών.

Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν η εξής:
«Το πρόβλημα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης είναι υπαρκτό και σημαντικό. Στις 11.09.2007, λίγο πριν από τις εκλογές, η τότε κυβέρνηση ενέκρινε μέσω του ΟΣΚ ένα μεγάλο αριθμό εκτάκτων επιχορηγήσεων για επισκευές και κατασκευές σχολικών κτηρίων σε όλη την επικράτεια. Χωρίς να έχει διασφαλισμένους και προγραμματισμένους τους πόρους. Μια από αυτές ήταν και η έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Σπάρτης με το ποσό των 900χιλ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο «ενίσχυσης της στατικής επάρκειας του 2ο ΔΣΧ».

Το έργο προβλεπόταν να χρηματοδοτηθεί από τον ΟΣΚ, να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας. Την προγραμματική σύμβαση θα υπέγραφε ο Δήμος Σπάρτης, ο οποίος και θα έπαιρνε και την χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση θα βάρυνε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο ανάδοχος ανάλογα με την πιστοποίηση των εργασιών θα έπαιρνε τα χρήματα.

Προσέξτε τώρα, τρία χρόνια μετά, στις 2.08.2010, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σπάρτης και της ΝΑ Λακωνίας. Πράγματι, περίεργο, τρία χρόνια να περάσουν, για να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ενώ το θέμα ήταν επείγον. Η ΝΑ Λακωνίας προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου και στις 27.12.2010 υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο, με χρόνο ολοκλήρωσης του έργου δεκαοκτώ μήνες.

Η εν λόγω σύμβαση έφτασε στον ΟΣΚ τον Απρίλιο του 2011. Ήδη όμως, ο ΟΣΚ είχε αποφασίσει να απεντάξει μια σειρά έργα, μεταξύ τον οποίων και το 2ο ΔΣΧ, λόγω καθυστέρησης στη δημοπράτηση και την υλοποίησή τους και να σχεδιάσει, με τους περιορισμένους πόρους του, νέα έργα.

Το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει και έχει την ευθύνη της ανέγερσης σχολείων και το Υπουργείο Υποδομών είναι ο εκτελεστικός βραχίονας στο κατασκευαστικό κομμάτι, για αυτό στην αρχή σας είχαμε παραπέμψει στο υπουργείο Παιδείας για να διαπιστωθεί αν ήθελε τη συνέχιση αυτού του έργου. Απάντησε θετικά και εμείς από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε ζητώντας στον ΟΣΚ την ένταξη του έργου, παρά τους περιορισμένους πόρους του ΠΔΕ».

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαγκριώτης είπε:
«Όπως τόνισα και στην πρωτομιλία μου τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και εμείς δεσμευόμαστε ότι το έργο για το 2ο ΔΣΧ θα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, πολύ σύντομα. Πιστεύω ότι γρήγορα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και θα ολοκληρωθούν.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας για το δωδεκαθέσιο Λύκειο Κυθήρων, θα ήθελα να πω ότι αυτό δεν είχε την ταλαιπωρία του προηγούμενου έργου, παρότι υπήρξαν ενστάσεις μεταξύ των κατασκευαστών. Για αυτό θα έπρεπε εδώ και μήνες να έχει ολοκληρωθεί.

Πράγματι, ο κατασκευαστής δούλεψε αλλά οι περικοπές στο ΠΔΕ λόγω της κρίσης, δεν επέτρεψαν στον ΟΣΚ να πληρώνει τις δόσεις όπως έπρεπε με βάση την πιστοποίηση των εργασιών και για αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις.
Μπορώ να σας πω ότι πολύ σύντομα, με το νέο ΠΔΕ θα καλυφθούν οι απαιτήσεις του αναδόχου για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το σχολικό κτήριο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες σύνταξης του ΑΠΕ».