ΣΠΑΡΤΗ. Ο Δημήτρης Μπιρμπατάκος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε ένα ζωντανό θρύλο του λαϊκού τραγουδιού. Στον αυτοδίδακτο και πολυγραφότατο Χρήστο Νικολόπουλο.

Στο αφιέρωμα θα μας πει ότι ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Το έργο του εστιάζεται στο λαϊκό τραγούδι έχοντας εμφανή στοιχεία και από την παραδοσιακή μουσική. Οι γνωστοί δίσκοι του είναι πάρα πολλοί και μερικά από τα πλέον γνωστά τραγούδια τα: «Νυχτερίδες και αράχνες» «Απόψε σ' έχω στην αγκαλιά μου», «Αγριολούλουδο», «Νύχτα στάσου», «Υπάρχω», «Στο σταυροδρόμι», «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Παίξε Χρήστο επειγόντως», «Οι νταλίκες», «Όλοι δικοί μας ήμαστε», «Ο Σαλονικιός», «Αγάπη όλο ζήλια», «Το βραδάκι», «Συλλαβιστά - ­Ψιθυριστά», «Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς», «Η Νύχτα θέλει έρωτα», «Όλες του κόσμου οι Κυριακές» κ.α.

Γεννήθηκε το 1947 στο Νησελούδι Ημαθίας και για να βοηθήσει την φτωχή οικογένειά του ασχολήθηκε επαγγελματικά παίζοντας σε όλη την περιφέρεια της ιδιαίτερης πατρίδας του, σε κέντρα, γιορτές, γάμους, πανηγύρια κλπ. Το 1963, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, με την ευχή του πατέρα του ως μόνο εφόδιο, έφτασε στην Αθήνα. Σύντομα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται γνωστός και πολλοί μιλούσαν για "μεγάλο μουσικό ταλέντο", εκθειάζοντας παράλληλα την σεμνότητα του. Δούλεψε με τον Μανώλη Αγγελόπουλο, τον Στέλιο Καζαντζίδη, γνώρισε και εργάστηκε σχεδόν με όλους τους ρεμπέτες της εποχής (Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Κυριαζής, Μάρκος Βαμβακάρης, Σταύρος Κουγιουμτζής). Από το 1968 άρχισε να γράφει τα πρώτα δικά του πλέον τραγούδια. Την περίοδο 1969-70 συνεργάστηκε και τον βοήθησε πολύ στις μουσικές σπουδές του ο Μανώλης Χιώτης ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Ζαμπέτα. Ο Χρήστος Νικολόπουλος για τουλάχιστον 40 χρόνια έχει παίξει με το μπουζούκι του πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής δισκογραφίας. Αποτελεί την πεμπτουσία του να είσαι πραγματικά αυτοδίδακτος. Διεκδικεί το ρεκόρ έως σήμερα έχοντας στο ενεργητικό του πολύ περισσότερα από 20.000 τραγούδια σε πάρα πολλούς δίσκους, συλλογές κλπ.

Περισσότερα και πολλά τραγούδια του στην εκπομπή του Δημήτρη Μπιρμπατάκου για την ελληνική δισκογραφία την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ώρα 20:00 – 22:00 στο ραδιόφωνο Νότος 94.9fm και στο διαδίκτυο notospress.gr, e-radio.gr και live24.gr